miercuri, 27 august 2014

Revenge – 2×01 “Destiny”

Victoria a murit! Traisca Victoria! Cam asa as descrie eu, pe scurt primul episod din acest sezon …
Cand am inceput sa ma uit la acest serial, recunosc ca m-a prins total. Mi s-a parut plin de mister, o gramada de date necunoscute, multa ambitie, multe lucruri nespuse … m-a cam tinut un tip lipita de fotoliu. Dar … din pacate am senzatia ca parca se transforma din ce in ce mai mult intr-o telenovela. Conflictele au inceput sa para din ce in ce mai slabe, misterele foarte usor de intuit, iar personajele un pic lipsite de credibilitate, as zice. Nu vreau insa, sa ma pronunt … mai astept. In plus sunt consecventa din fire, daca ma apuc de un serial il duc pana la capat, asta daca nu-l … decapiteaza producatorii intre timp .
Cert este ca faza cu Victoria a mai pus ceva sare pe “rana” mea legata de acest serial. Va explic eu mai departe ce si cum, dar sa vedem intai ce mai facura bogatasii nostri. 
Suntem introdusi in atmosfera noului sezon incepand mai degraba cu sfarsitul lui …sau  cel putin  asa cred eu (actiune din prima secventa se petrece de Labor Day, care in SUA este in prima zi de luni din septembrie, deci final de vara). Scafandrii cauta supravietuitori ai unui accident naval, si nu mica ne este mirarea cand descoperim ca epava despre care este vorba este … Amanda. Iar supravietuitori, ioc, doar cadavre sau, in fine, bucati de cadavre. Si atat … actiunea ne arunca cu trei luni in urma, adica la inceput de sezon estival (din nou o “marca” in timp ca sa-i zic asa: Memorial Day ce practic marcheaza inceputul sezonului estival: ultima zi de luni din mai).
A trecut iarna, primavara si iata ca este iarasi vara si randurile in Hamptons se strang din nou. Toata floarea cea vestita se intoarce “la matca”.  Daniel se intoarce la “casuta”, doar ca nu mai acelasi baiat ambitios care-si doreste o viata independenta si plina de succes. Lucrurile par sa fii mers total aiurea pentru el: tati i-a restrictionat fondurile, mami nu mai e, el s-a apucat din nou serios de bautura, iar iubita lui este acum “pretioasa” Ashley. Pe principiul cum intoarce viata roata, mai deunazi Victoria se plimba prin casa dandu-i ordine si dictand planuri. Acum a sosit timpul ei, ca tot isi dorea scumpa de Ashley sa faca parte din crema societatii si, in plus, era si pregatita sa faca orice pentru asta. Ei bine, se pare ca a reusit si nu oricum, ci chiar sa-i ia locul Victoriei in scoietate. Fatuca asta nu are niciun fel de problema cu faptul ca iubitul ei bea din nou sau ca tatal acestuia nu o prea inghite. Ea e fericita ca este “sus” si atat.
Nu numai pentru Daniel lucrurile stau rau. Se pare ca plecarea lui Emily i-a cam “terminat” psihic pe cei doi juni primi ai “Revenge”-ului. Desi parea la un moment dat ca Jack are ceva sentimente pentru Amanda, iata ca realitatea este cu totul alta. Probabil ca si-a dat seama ca adevarata lui iubire este Emily si desi Amanda a venit cu tot cu bebe la bord, Jack nu este deloc impacat sau fericit cu situatia “loveless” in care se afla. Jack in loc sa doarma langa mamica fuge pe barca si … bea … si el. S-ar zice ca vindecarea de Emily presupune oblgatoriu cateva pahare bune de whisky. Fratiorul Declan este cel care duce greul si pare ca se ocupa de treburile barului. Asa se face ca li se suspenda autorizatia sanitara datorita unor scurgeri de apa si din nou apare problema banilor pe care nu-i au.
Charlotte pare sa fie singura careia ii merge bine. Sora vitrega a lui Emily este internata intr-o clinica de dezintoxicare, insa aflam chiar de la doctorul ei ca face progrese, ca nu mai ia pastile deja de ceva vreme si chiar ca ar putea fi trimisa acasa sub supravegherea lui Conrad. Charlotte insa vrea sa plece mai repede pentru ca vrea foarte mult sa participe la licitatia organizata de familia Grayson de Memorial Day.
De fapt toata suflarea din Hamptons se pregateste sa partcipe la aceasta licitate de binefcare care era organizata in fiecare an de Victoria, iar acum este un prilej pentru familia ei de a-i aduce un omagiu acesteia.
In timp ce se fac pregatirile pentru petrecere singura care lipseste din peisaj este chiar Emily, care insa se afla intr-un “cantonament”, sa-i spunem, cu Takeda. Recurge la metode extreme, gen sufocare, in speranta ca in felul acesta isi va activa amintirile ingropate legate de mama ei. Pentru ca da, daca ne aducem aminte ultimul episod din seria anterioara se termina cu aceasta “codita de peste”: mama ei e in viata. Fata nu mai are incredre in nimeni si este hotarata ca de data asta sa calce pe cadavre pentru a-si gasi mama si a-si razbuna familia. Astfel, in ciuda avertizarilor lui Takeda si ale prietenului acestuia (un fel de invatacel despre care deducem ca a fost candva un Emily masculin), Emily se intoarce in mijlocul actiunii. Si primul om pe care-l cauta este, evident, Nolan.
Ei, aici este o scena pe care eu una o incadrez la faze amuzante: costelivul, trei la punga de Nolan … s-a apucat de box, dragii mei. Imaginea e amuzanta, dar daca stam se ne gandim e destul de motivata avand in vedere ca saracul baiat bogat a fost impuns intocmai ca un sac de box de diversi sezonul anterior. Emily ii povesteste lui Nolan ca si-a adus aminte cateva amanunte legate de mama ei si primul dintre acestea este numele spitalului in care fusese internata aceasta. Si partea suspecta era ca la o saptamana doar dupa ce tatal ei fusese condamnat, spitalul fusese inchis brusc, peste noapte. Ei aici, din pacate, iar isi arata coltii partea mea critica. Faza e ca “razbunatorii” Emily si Nolan se duc la acest spital care cica fuse sigilat, la propriu, peste noapte si intra … ca in branza. Adica nimeni nu-i intreaba ce si cum, si nici macar nu par sa se chinuie, sa forteze o usa, ceva…. deci, cam scaratie toate treaba. Dar … sa trecem peste. Bun … aici Emily mai are niste flashback-uri cu mama ei si aflam ca aceasta fusese de fapt internata la sectia de psihiatrie. In plus, Nolan gaseste si o lista cu vizitatorii si asa isi dau seama ca doar cu o zi inainte ca tatal ei sa fie condamnat, Victoria o vizitase pe Kara Clarke (mama lui Emily).
Vine si momentul mult asteptat al cocktailului organizat in memoria Victoriei. “Scumpa” de Ashley este cea care tine micul discurs de prezentare a tabloului licitat, iar piesa in discutie nu este alta decat “Victoria unfinished”, pe care cu siguranta vi-l aduceti aminte. Ce este “dragut” este ca cel ce alege tabloul este chiar Conrad.  Emily foloseste aceasta ocazie pentru a-si face din nou aparitia in mijlocul “dusmanilor” ei. Este clar ca Daniel inca suspina dupa ea, iar Conrad ii sugereaza ca  poate nu e timpul pierdut si ar putea sa se impace cu Emily. Charlotte este si ea prezenta si e foarte incantata sa o vada pe Emily din nou; se pare ca cele doua comunicasera in tot acest timp si chiar se crease o anumita legatura intre ele. Charlotte este insotita de doctorul ei, care din pacate o anunta chiar in mijlocul petrecerii ca rezultatele testelor de dopaj au iesit din nou pozitive si ca trebuie sa o interneze si sa o puna sub stricta supravhegere. Degeaba tipa aceasta si declara sus si tare ca este absolut “curata”, nimeni nu o crede. Inainte de a fi din nou tarata in spital, aceasta apuca sa-i sopteasca ceva lui Emily. Ne dam seama ca este grav, pentru ca expresia acesteia se schimba in mod evident.
Si acum apare lovitura de gratie … Victoria traieste! Acu’ deja ma simt ca inDallasTanar si nelinistit sau eu stiu care … sa-i zicem … “elodism”, fara niciun apropos . Sincera sa fiu, mie una mi s-ar fi parut mult mai elegant sa o lase pe Victoria moarta, dar pe de alta parte Mr. Mike Kelley a cam pariat tot acest show pe nimeni alta decat … Madeleine Stowe asa ca … o va reinvia de cate ori e nevoie! Dar totusi zic ca ar fi putut sa faca altfel, poate sa nu o “omoare” initial. Dar sa ne intoarcem la actiune: Victoria ii spune lui Emily ca “oamenii statului” au stiut ca sotul ei planuia sa o ucida si astfel au inscenat toata afacerea cu prabusirea avionului. Ea nu era in avion, ci fusese dusa intr-o ascunzatoare de catre oamenii legii si avea de gand sa ramana acolo si “moarta” pana cand guvernul strangea dovezile necesare pentru a-l condamna pe Conrad si a lui tagma. Singura care stia de toata tarasenia era Caroline la insistentele Victoriei. Emily ii povesteste ce se intamplase cu fiica ei si ii spune, deasemenea, ca e posibil ca acesteia sa i se fi inscenat povestea cu drogurile … ceea ce probabil ca pentru multi dingre noi era deja clar. Emily profita de ocazie si subtitilzeaza un obiect de-al Victoriei in ideea de a ascunde o camera video in ea.
Intre timp Charlotte este pusa din nou sub cheie, doctorul ei gaseste telefonul cu ajutorul caruia comunicase cu mama ei si o confrunta spunandu-i ca e probabil telefonul pe care-l folosea pentru a vorbi cu dealerul. Ulterior apare si dovada ca intr-adevar dr. Thomas este pe statul de plata al lui Conrad.
Emily ii povesteste si lui Nolan tot legat de sarada cu Victoria si il pune sa sape dupa informatii legate de dr. Thomas. Conversatia lor este intrerupta de Jack care prinsese de veste (adica ii spusese Nolan …) ca Emily era “back in town” si nu putuse sa stea departe … Cei doi au o mica discutie de genul ce a fost, a fost, acum asta e, fiecare pe drumul lui, doar ca Emily nu pierde prilejul de a-i baga fofarlica: oare e el sigur ca Amanda spune adevarul si ca este insarcinata cu copilul lui sau poate este al altcuiva. Asa ca “the good guy” se duce acasa si o confrunta pe Amanda, iar aceasta accepta sa faca un test de paternitate, chiar daca nu-i pica prea bine … dar stati fara grija … probabil ca o sa-l manareasca cumva …
Emily se intoarce la Victoria sub pretextul de a-i da informatii despre dr. Thomas pentru a stii cu e se confurnta. Adevaratul motiv este insa plasarea camerei video. Asa afla ca, evident, toata gargara cu guvernul si cum o pazesc este de fapt un mic “bullshit”, pentru ca femeia se afla de fapt in “custodia” “omului rau cu parul alb” (din pacate nu are nume si sa nu-i spunem totusi “he who must not be named”, ca dam in altele  ) cu care am facut cunostiinta in sezonul anterior pe la final si care pare sa fi fost cel care a orchestrat tot dezastrul din spatele familei Clarke. Iar acum … are o noua tinta: Emily.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu