marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×20 “Do Not Go Gentle”

Nu stiu ce s-a intamplat cu mine la acest episod. Nu a fost cel mai slab episod al sezonului (“castigatoarele” acestei sectiuni sunt 3×07 si 3×17), nu a fost nici intr-un caz cel mai bun episod al sezonului (pentru mine cele mai reusite au fost 3×05 si 3×11), dar tot ar fi trebuit sa-mi trezeasca niste sentimente puternice, avand in vedere prin ce evenimente a trecut unul dintre personajele importante ale show-ului. Sentimente care, din pacate, nu au aparut. De fapt, am crezut ca nici nu voi reusi sa scriu recenzia deoarece, pentru prima data, simteam ca nu am nimic de spus.
Poate ca doar sunt prea suparata de faptul ca mitologia a luat-o complet razna si puterile vrajitoarelor au capatat suprematie absoluta intr-un show care ar trebui sa fie teoretic despre vampiri si de fiecare data am senzatia ca e din ce in ce mai putin despre vampiri. Pentru mine suspansul a ajuns la cote minime din momentul in care au inceput sa faca si sa desfaca tot ce se intampla in acest show prin intermediul vrajilor. Adica, orice situatie, oricat de mult potential de periculozitate ar avea, este dezamorsata cu o vraja. Orice regula stabilita anterior e anulata printr-o vraja. Solutia la orice e o vraja. Cred ca pur si simplu sunt epuizata de a asista la acest lucru si asta a ruinat toata distractia pentru mine.
Faptul ca Esther controleaza pe oricine si orice, este omorata de mai multe ori, dar tot este mai puternica decat oricine (apropos, ce s-a intamplat cu faptul ca isi tragea puterea din linia vrajitoarelor Bennett care a fost intrerupta? Cum a reusit sa intre in corpul fiicei sale si sa faca vraja cu sarea de la liceu? Mda – “Don’t ask questions”- semnat,TVD) si revine necontenit in diverse forme, ma calca pe nervi. Habar nu am cum vor reusi sa scape de aceasta vrajitoare-fantoma cu super-puteri pentru ca nimic nu pare viabil in acest moment. Si daca tot i-au dat puteri nemasurate de ce era nevoie sa-i faca ce i-a facut lui Alaric? Ugh, da, e sfarsitul unei ere, sfarsitul unui epic bromance pentru ca Alaric cel pe care il stiam noi s-a dus. Oamenii au plans, sunt tristi, iar unii sunt furiosi considerand ca show-ul i-a manipulat emotional cu aceasta “moarte” a lui Alaric, doar pentru a-l aduce inapoi peste cateva episoade, gasindu-se o noua portita prin care o vraja ii va reinvia partea buna a lui Alaric. Eu nu cred ca va fi cazul, dar tot imi pare rau pentru ca, adevarul adevarat e ca ce s-a intamplat cu el m-a afectat mult mai putin decat as fi crezut si decat ar fi fost normal.
Si toate astea in conditiile in care prietenia/bromance-ul epic dintre Damon si Alaric a fost unul dintre elementele mele preferate in acest show. Scena de la sfarsit cand Alaric isi asteapta moartea si Damon e cu el pentru ultima data e de departe cea mai reusita a episodului. Dar cand esti, ca mine, prea furios cu ceea ce se intampla in restul show-ului, pana si appeal-ul si emotia dintr-o astfel de scena se diminueaza. Si imi pare foarte rau. Pentru ca, asa cum am spus, eu cred ca asta a fost ultima data cand l-am vazut pe Alaric cel Bun pe care-l stiam noi, iar de-acum incolo il vom avea doar pe Psycho!Vampalaric in rol de villain.
A mai fost si un bal in Mystic Falls in acest episod, dar am avut senzatia ca a durat mai putin de 5 minute si ca a existat doar pentru a mai alimenta putin Triunghiul Amoros din Iad si pseudo-triunghiul amoros dintre Caroline/Klaus/Tyler. Dupa ce s-a intamplat in episodul trecut intre Damon si Elena mi se pare complet aiurea ca Elena sa sara imediat inapoi in relatia cu Stefan si asta fara a discuta implicatiile a ceea ce s-a intamplat cu Damon in Denver si in ultimele luni in general si nici comportamentul lui Stefan fata de ea din perioada in care era interesat doar de razbunarea impotriva lui Klaus. Sa spun ca acest triunghi e frustrant prin felul in care este prezentat ar fi un understatement.
Elena nu a fost niciodata un personaj relatable pentru mine, dar in ultimul timp nu o mai pot suporta. Cand am vazut ca, in ciuda evenimentelor care au avut loc ultima data cand s-a luat orbeste dupa Esther, o insoteste pe aceasta fara proteste, mai ales ca Stefan, Damon, Klaus erau toti in apropiere si puteau impiedica acest lucru, am dat cu pumnul in ecran. F U Elena! Seriously, fata asta nu invata din nimic niciodata. Am ajuns sa zbier literalmente la ecran in timpul vizionarii pentru ca m-am saturat de ea pana peste cap. Probabil ca aici rezida si una dintre problemele mele fundamentale cu acest show care se incapataneaza sa se invarta in jurul acestui personaj care mi-a devenit atat de antipatic deoarece nu inteleg de ce un grup de oameni continua sa se sacrifice si sa treaca prin chestii oribile pentru a o proteja pe ea. Si asta nici macar nu e doar problema mea, cea mai mare parte a fandomului nu mai suporta acest personaj si cu cat show-ul insista sa ne forteze sa o compatimim si sa simpatizam cu ea, cu atat numarul persoanelor care o urasc e in crestere. O schimbare a intregii structuri a show-ului e imperativa la acest punct din punctul meu de vedere.
Bineinteles, Esther e the worst of the worst si face ca orice alta nemultumire sa paleasca. Sa recapitulam: aceasta vrajitoare nu a putut suporta ideea ca odraslele sale au slabiciunile specifice oamenilor si a creat o vraja prin care i-a transformat in monstri. A avut o relatie extraconjugala cu un varcolac in urma careia a rezultat un copil despre care s-a aflat adevarul in momentul in care a devenit vampir. Acest copil era deja abuzat psihic de tatal sau si, in loc sa remedieze aceasta situatie si sa-si asume vina in ce priveste propriile pacate, ea ii ia partea sotului si il indeparteaza si-l blesteama pe acest copil, mai mult, folosindu-se de fata pe care acesta o iubea si condamnandu-l pe acesta sa ramana singurul de felul sau pe aceasta lume. In plus, nu e clar cand, dar isi transforma sotul intr-un monstru razbunator care isi vaneaza proprii copii care sunt asa cum sunt pentru ca parintii lor au hotarat asta in locul lor.
Dupa 1000 de ani pe Lumea Cealalta s-a intors sa elimine toti vampirii din lume pentru a restabili “echilibrul natural” si siguranta omenirii. Lol, pe lume raman insa varcolacii si cine stie ce alte dihanii. Ca sa nu mai vorbim de dragutii de oameni care de-a lungul celor 1000 de ani au provocat si au dus razboaie care au omorat milioane si milioane de alti oameni, pe langa care victimele vampirilor sunt nimic. Nu ar fi fost frumos ca Super!Esther sa vina si sa opreasca…stiu si eu…Primul Razboi Mondial sau Holocaustul sau chestii de magnitudinea asta daca era preocupata intr-adevar de soarta omenirii si de suferinta creata in mod injust pe lume? M-am mai intrebat si intr-o recenzie anterioara de ce aceasta problema, daca era atat de grava, nu a fost corectata de restul vrajitoarelor in cei 1000 de ani care s-au scurs? Si cum naiba au vrajitoarele asemenea putere absoluta de a fi practic cele care trag sforile ca niste veritabili papusari cand vine vorba de tot ce misca sub soare? Ce fel de echilibru e asta in care niste fiinte (care s-a dovedit de atatea ori ca sunt capabile si dispuse sa faca niste alegeri super-discutabile) au posibilitatea de a lua ele decizii in numele tuturor? Ugh! Si momentul in care Esther i-a facut pe Matt si Jeremy sa fie pe punctul de a se impusca reciproc arata ca nu o intereseaza peste ce cadavre trece pentru a-si realiza planurile. Ce mai empatie fata de viata oamenilor….
In plus, metodele ei sunt, de asemenea, the worst. A admis practic ca foloseste magia neagra si a recunoscut ca i-a umplut sufletul cu ura unui om pentru a se folosi de el in planul ei. Asta inseamna ca si oamenii din Consiliul Vampirilor care au fost omorati de Killaric sunt tot opera ei? Ce mai, Esther e un cetatean exemplar…Si metoda aleasa pentru a starpi vampirii e sa sacrifice un om ca sa creeze un super-vampir psihotic dotat cu o arma letala, avand scuza ca acest nou monstru ar avea, chipurile, un termen de expirare in momentul in care si-ar fi indeplinit misiunea. Pentru ca ultima data cand a creat niste monstri intr-un scop aparent inofensiv lucrurile au decurs atat de bine…Iar daca atunci macar avea scuza ca nu a cunoscut urmarile, acum nu mai are aceasta scuza. Si daca tot avea atata putere de ce nu a facut-o singura si a trebuit sa sacrifice pe cineva? Yeah, ok, nu mai exista cuvinte care sa exprime cat de tare m-am saturat ca vrajitoarele din acest show sa poata face absolut orice. Practic nu mai exista nimic care sa poata fi rezolvat pe alte cai decat magia. Exista o vraja instant pentru orice si atunci ma intreb cum sa-mi mai pese de evenimentele care au loc si de soarta personajelor daca stiu ca intotdeauna va exista portita de iesire oferita de o mitologie ad-hoc in care vraja rezolva totul.
Ma mai intreb, daca acum ca Alaric are puterea unui Original si arma letala, ce s-ar intampla daca Elijah, Klaus, Kol si Rebekah l-ar ataca toti 4 in acelasi timp. Ar fi usor sa-l imobilizeze 4 contra 1 si sa-l termine pe el cu Tepusa Indestructibila, nu-i asa?! Si apoi sa arunce tepusa sub 10 miliarde de tone de beton armat. Si sa o faca bucati pe Esther si sa-i dea foc (ohpleaseohpleaseohplease) si sa-i arunce cenusa in cele 4 zari (ceea ce de altfel, ar fi trebuit deja sa fie facut de catre Klaus, nu ca ar fi contat, avand in vedere ca si spiritul ei e omniprezent si omnipotent…I just can’t with this crap!).PREDICTIE : in ultimul episod Vamp!Alaric il omoara pe Klaus si Elijah il omoara pe Vamp!Alaric! Ah, si evident Bonnie face o vraja care salveaza pe toata lumea care “merita” sa fie salvata. Cine-i cu mine?
Ok, ce s-a mai intamplat in acest episod? Oh, a mai fost ‘drama’ cu Tyler/Caroline/Klaus. Cred ca daca reusesc sa scriu despre asta fara sa fac un anevrism tot e bine. Practic Tyler si Caroline au reiterat tot ce au discutat in episodul trecut (nu a fost dragut cand vorbeau in gura mare in sala de sport despre “secretul” ca Tyler a rupt legatura de siring? Lol, noroc ca genul asta de conversatii sunt auzite de urechile vampirice doar atunci cand este convenabil pentru plot) doar ca de data asta a existat si elementul Klaus in persoana pentru ca trebuia sa vedem cum Tyler se preface ca-i este inca supus si asta va conta,evident, in ultimul episod cand il va trada si asta il va costa viata pe Klaus…or something like that.
Nici macar nu mai inteleg de ce au introdus acest fir narativ cu “relatia” dintre Klaus si Caroline. Felul in care au tratat aceasta “relatie” a fost o dezamagire imensa pentru mine (si pentru multi alti fani K/C) si cel mai tare ma supara faptul ca simt ca am fost manipulata emotional la nivel inalt pentru a ma atasa de aceasta relatie si in numai cateva episoade,scenaristii vin si imi zic in fata :“Lol,no”, nu e nici o (potentiala) relatie Klaus/Caroline, e doar Klaus “obsedat” de Caroline si totul a fost facut doar pentru a crea conflict si drama in relatia Tyler/Caroline care a fost super-grabita si atinsese un punct in care avea nevoie de ceva drama.
Si atunci, daca asta e tot ce a fost, de ce nu au abordat lucrurile altfel, fara sa-l mai imblanzeasca pe Klaus? Daca tot era sa fie o chestie unilaterala, de ce l-au facut in cateva episoade sa fie atat de sincer si vulnerabil cand venea vorba de ea si nu l-au lasat sa fie full-on villain (adica daca tot era sa fie o atractie doar din partea lui, el putea sa fie stalker, agresiv, douchy, amenintator fata de Caroline – chestiile obisnuite – si tot s-ar fi realizat scopul lor de a crea drama intre T/C pentru ca asa cum s-a vazut, Tyler s-a grabit sa traga niste concluzii gresite si in cazul in care nimic nu s-a intamplat intre K/C). Acum sa ne intelegem, nu ma asteptam si nici nu imi doream ca intre Klaus si Caroline sa existe o relatie asa de repede/sex/kisses etc pentru ca nu ar fi fost realistic intr-un timp atat de scurt, avand in vedere istoria personajelor.
Dar daca tot l-au umanizat pe Klaus intr-atat incat sa apara complet sincer si vulnerabil in ce priveste aceasta relatie, m-as fi asteptat sa vad si la Caroline macar o umbra de indoiala in ceea ce-l priveste si nu a fost cazul. Bine, exista oameni care sustin ca in timp ce au dansat in acest episod s-ar fi putut observa o oarecare ezitare la Caroline, dar nu stiu, daca a fost, e destul de greu de perceput si in afara de faptul ca cei doi au ‘mad chemistry’ impreuna (ceea ce se poate vedea si de pe Luna!) nu stiu ce sa mai cred despre povestea asta. Initial am avut mari indoieli ca acest show ar putea avea o astfel de relatie, mai ales acum cand TVD e, se pare, exclusiv in mainile lui Julie Plec care e mare amatoare de relatii cat mai siropoase, fluffy, sappy,puppy-love etc, iar Klaus-Caroline ar fi trebuit sa tinda spre dark,edgy,twisted etc. I mean, daca nu intr-un show despre vampiri atunci unde sa vezi o astfel de relatie,right?
Dar Caroline incepe sa se indrepte spre Mary Sue territory in ultimul timp, petrecandu-si timpul tinand discursuri moralizatoare la diverse personaje si nu inteleg de ce s-au mai obosit sa-i mai diminueze aura de villain lui Klaus prin aceasta relatie daca nu aveau de gand sa o trateze in mod serios. I-ati vazut fata lui Klaus la inceputul episodului cand “Rebekah” i-a spus ca va fi si Caroline la bal si el a incercat sa braveze si sa spuna ca asta nu inseamna nimic pentru el?…Wow, that.was.sad. Klaus e un baietel atat de damaged undeva in adancul sufletului si felul in care mereu incearca in mod disperat sa ascunda faptul ca simte ceva e tragic. Una peste alta, sper ca au pus punct la chestia asta dintre Klaus si Caroline pentru ca e prea frustrant sa o urmaresc in felul in care este au ales sa o prezinte in show.
Tot pe taramul cuplurilor, Bonnie a inceput sa se intalneasca cu Jamie, baiatul care a fost crescut de mama sa si relatia, desi presarata cu niste amenintari din partea vampirilor la adresa lui Jamie, pare sa infloreasca in continuare. Bonnie si-a facut si ea ratia de vraji pe acest episod (de fapt, ea nici nu prea mai face altceva ca personaj) si a incheiat apoteotic, fiind posedata de spiritul lui Esther si mergand sa forteze aparitia lui Vamp!Alaric cand acesta isi astepta linistit sfarsitul. Sunt absolut sigura ca Vamp!Alaric nu a omorat-o atunci cand s-a hranit cu ea si ramane de vazut daca va mai fi posedata din nou de Esther sau nu in episoadele ramase.
In rest, s-a reinnodat prietenia dintre Matt si Jeremy (…daca tot am pierdut Dalaric Gold Bromance – palida consolare!), Stefan si Elena s-au intors la genul de relatie pe care o aveau la inceputul sezonului 1, bagand sub pres tot ce s-a intamplat in acest sezon (nici nu ma mai intereseaza, n-au decat, il vrea pe Stefan foarte bine – sa si-l ia inapoi, il vrea pe Damon – sa o spuna o data raspicat, nu vrea pe niciunul – si mai bine – dar tot acest triunghi are nevoie de cel putin o pauza, daca nu de moarte definitiva), iar Vamp!Alaric e setat sa-i omoare pe toti! Ceea ce oricum nu se va intampla pentru ca s-ar termina show-ul asa ca marea amenintare, ca de obicei, nu e una care sa aiba consecinte reale si drastice asupra eroilor principali si tensiunea creata e una falsa. Whatever.
Imi pare rau ca aceasta recenzie e total lipsita de coerenta obisnuita si de o analiza atenta, dar cred ca nemultumirile pe care le adun de ceva timp in privinta acestui show au ales sa explodeze exact acum si nu am putut sa-mi fac treaba cum trebuie. De fapt, initial am cochetat cu ideea de a nu face deloc recenzie acestui episod si poate ca ar fi fost mai bine sa procedez asa pentru ca, in ciuda a ceea ce-si imagineaza unii oameni, nu-mi place sa fac recenzii de tipul “I hate everything”. Dar nu pot scapa de senzatia ca show-ul si-a cam pierdut focus-ul in ultimul timp si are nevoie de un reboot ca de aer. Ultimele 2 episoade vor lamuri probabil directia in care o va lua TVD si sper sa vina cu lucruri mai inspirate decat ce au prezentat in majoritatea episoadelor difuzate in 2012. Si sa termine odata cu vrajitoarele pe post de Dumnezeu atotputernic. Kthnxbye!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu