marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×04 “Disturbing Behavior”

Dupa excelentul “The End of the Affair”, TVD se intoarce cu un episod care mie mi s-a parut a fi mai mult un episod de umplutura. Se intampla, bineinteles, diverse chestii, dar majoritatea dintre ele nu sunt decat niste preambuluri ale unor evenimente viitoare. In Mystic Falls e din nou petrecere (!), Klaus, Rebekah si Stefan isi continua aventurile in Chicago, iar Tyler si Caroline sunt din nou cel mai frumos lucru din acest show.
Am sa incep cu partea care ma intereseaza cel mai putin – storyline-ul cu fantomele. Pe Jeremy ma bucur sa-l vad oricand (because – eye-candy!  ), dar sper ca ceva semnificativ sa se intample curand in tarasenia asta cu fantomele pentru ca deocamdata ma cam plictiseste. Bonnie a revenit in oras, si dupa o conversatie cu Anna, Jeremy ii spune si ei ca vede fantome. Anna il avertizeaza din nou in privinta lui Vicki si concluzia e ca aceste spirite sunt si ele bune sau rele. Nu sunt sigura ca Anna este cu adevarat spiritul bun, iar Vicki e cel rau, dar cu siguranta as prefera sa fie asa pentru ca Anna a fost unul dintre personajele mele preferate in sezonul 1. Conform spuselor ei, pentru ca un spirit sa-si faca aparitia in lumea celor vii trebuie sa existe si vointa celui care are abilitatea de a vedea aceste spirite. Iar in timp ce Jeremy si Bonnie fac un research asupra subiectului, spiritele rele provoaca un incendiu, aratandu-si pentru prima data puterile pe care le pot exercita in lumea celor vii. Spiritele sunt cel mai nou participant la acest joc supranatural care are loc in TVD si sper ca au si ele niste planuri interesante in aceasta poveste.
In Chicago, Rebekah a iesit la shopping cu Stefan si Klaus. In timp ce face eforturi pentru a se acomoda cu moda si cu muzica secolului 21, Klaus soarbe lenes sampanie intr-un magazin de lux, iar Stefan se preface a fi un tip de comitet care se simte foarte confortabil in preajma lor. Situatia e deja oarecum schimbata intrucat Stefan nu mai pare minionul lui Klaus, ci prietenul care fusese candva. Undeva in apropiere se afla si Katherine care, dupa sute de ani petrecuti ascunzandu-se de Klaus, se pare ca a luat in sfarsit o pozitie pro-activa in aceasta privinta. Cand Stefan paraseste singur magazinul, Katherine il abordeaza si incearca sa se alieze cu el, dar Stefan o refuza, fiind mai increzator in fortele proprii decat ar fi cazul. He’s bad now, y’all!
Cei doi Originali carora li se alatura mai tarziu si Stefan revin la vrajitoarea Gloria pentru a incerca sa afle detalii despre colierul Elenei. Stefan incearca din rasputeri sa-si mentina un poker-face in timp ce, folosindu-se de Rebekah, Gloria reuseste sa localizeze colierul. Vrajitoarea nu-i da inca detalii lui Klaus, sustinand ca mai are nevoie de timp. Cei 3 vampiri pleaca sa serveasca “pranzul” de la care Stefan se sustrage la un moment dat sub pretextul ca merge sa scrie numele victimei pe peretele din apartamentul sau. You know, peretele ala de serial-killer pe care l-am vazut in episodul trecut…
Stefan merge de fapt la Gloria care stie deja ca exista o legatura intre Stefan si persoana care are colierul. In acelasi timp, Gloria nu are de gand sa-l ajute pe Klaus, dar vrea colierul pentru ea deoarece el ii asigura legatura cu vrajitoarea din trecut. Stefan refuza sa coopereze si asta o determina pe Gloria sa treaca la una dintre activitatile preferate ale personajelor din acest show – tortura. Stefan se tine tare, dar cu ajutorul unor ierburi, Gloria reuseste sa comunice cu psihicul lui si asa afla de existenta Elenei, de faptul ca ea era “dublura” si iubita lui Stefan, ca este inca in viata si astfel intelege ca asta e motivul pentru care nu-i merge planul lui Klaus cu hibrizii. Tocmai cand descopera acest lucru, Gloria este omorata neceremonios de catre Katherine care a fost destul de prevazatoare incat sa-l urmareasca pe Stefan. RIP Gloria, ai fost bad-ass, dar n-ai reusit sa rezisti decat 2 episoade!
Stefan cedeaza finalmente si-i povesteste lui Katherine ca Rebekah si Klaus fugeau de cineva in anii ’20, iar Katherine afirma ca a auzit de un asemenea personaj misterios de-a lungul secolelor si-l numeste Vanatorul. Cand ii ofera un nou parteneriat anti-Klaus, Stefan o refuza, ceea ce, pe de o parte e inteligent pentru ca cu Katherine nu poti sti niciodata ce joc face, dar pe de alta parte Katherine a facut si chestii care l-au ajutat in trecut si oricum e cam hazardat sa creada ca va reusi de unul singur impotriva Originalilor. Acest lucru se confirma in curand cand Stefan incearca sa o traga de limba pe Rebekah despre Vanatorul Misterios, dar aceasta intuieste intentiile lui Stefan si nu cade in capcana. Trebuie sa spun ca mi-a placut mult de Rebekah la aceasta faza, a fost dulce cu Stefan si nu i-a creat nici o suspiciune ca si-a dat seama, iar cand Klaus s-a intors nu a ezitat nici o clipa si i-a spus ce incearca sa faca Stefan. Deocamdata se pare ca Rebekah e de partea fratelui sau si ma incanta acest lucru pentru ca face ca lucrurile sa fie si mai complicate pentru eroii nostri, si, in plus, relatia lor e bine scrisa din punctul meu de vedere si-mi plac mult scenele pe care le au impreuna. Ah, si tot acum aflam ca numele vanatorului misterios e Michael. As long as he’s not an angel
In Mystic Falls se fac pregatiri pentru a 394509 a petrecere a Fondatorilor. Cum aflam ulterior de la Damon, aceste petreceri sunt de fapt un paravan pentru intalnirile Consiliului Anti-Vampiri pentru ca membrii acestui consiliu nu se pot intalni pur si simplu la o bere sau chiar la o cina, ci trebuie sa organizeze o petrecere elaborata la care participa tot orasul. Toata lumea trebuie sa pregateasca chilli si cu aceasta ocazie Damon e in preajma Elenei pentru a-si pune in evidenta talentele de bucatar. De fapt el incearca sa stea cu ochii pe fata in caz ca aceasta ar avea in sfarsit o cadere nervoasa datorita faptului ca iubitul ei e un serial-killer care tocmai i-a dat papucii. Heh, ca si cum un asemenea detaliu minor ar putea sta in calea iubrii “epice” a Elenei pentru Stefan…
Anyway, Alaric nu e deloc incantat de prezenta lui Damon in preajma Elenei si, luandu-si foarte in serios rolul de tutore ii cere lui Damon sa puna ceva distanta fata de Elena. Damon are si alte probleme, respectiv Bill Forbes, vampire hater si tortionar de elita. D-na Serif a decis ca cea mai buna metoda de a rezolva situatia cu Bill e sa i se stearga amintirile ultimelor zile. Dar Bill este imun compelling-ului datorita (zice el) unui antrenament mental riguros ce a durat decenii si constrangerea lui Damon ramane fara rezultat, ba mai mult, Bill apare la intrunirea Consiliului Anti-Vampiri cu ideea de a se pune verbina in sursa de apa a orasului. Ideea e laudabila, dar tot nu pot simpatiza cu Bill din cauza felului in care s-a comportat cu Caroline. Jerk!
Damon e enervat de toate acestea si cand exprima fata de Alaric si Elena regretul ca nu l-a omorat deja pe Bill, acestia incep sa-i faca morala, iar Damon complet scos din sarite, vazand ca Alaric poarta Inelul Anti-Fiinte Supranaturale, il “omoara” temporar. Elena ne da o mostra de ipocrizie incredibila, fiind foarte afectata de “crima” lui Damon. Asta e fata care nici macar nu clipeste in fata faptului ca dragostea vietii ei, Stefan, a ucis si ucide in continuare o gramada de oameni nevinovati. Cum a punctat si Comic Diva in recenzia sa la episodul trecut, totul e ok pentru Elena atat timp cat oamenii omorati nu sunt oameni pe care-i cunoaste. Dar aceste victime nevinovate sunt si ele copiii cuiva sau parintii cuiva si daca judecam la rece Stefan nu este justificat ca-i omoara prin faptul ca o face pentru a-si proteja iubita si fratele. Asa ca, daca nu-ti pasa ca Stefan e un serial-killer, ai ceva consecventa si nu te ambala exagerat pentru o pseudo-crima a lui Damon. WTF Elena ?!
Tocmai la momentul oportun [ma infuriasem atat de tare din cauza Elenei incat eram pe punctul de a arunca cu lucruri spre ecran….yeah, she is ruining the show for me], avem un interludiu adorabil cu Tyler si Caroline. Pentru inceput, mi-a placut ca Tyler pur si simplu nu a dat doi bani pe petrecerea saptamanii care avea loc chiar la el acasa si a mers la antrenamentul de fotbal. La intoarcere are cea mai placuta surpriza cand o gaseste pe Caroline asteptandu-l in dormitor. Interactiunea dintre ei este, ca de obicei, perfecta in every way (chiar am scris “hearts in my eyes” in notitele pe care le-am facut in timp ce urmaream episodul  ) si face in final sa merite faptul ca urmaresc acest show chiar si cand exista anumite chestii/persoanaje pe care nu le suport…Speaking of, ceea ce se profila a fi o noapte fierbinte intre Tyler si Caroline este intrerupta de un telefon al Elenei (of course! ugh).
Undeva in Casa Lockwood are loc o noua confruntare intre Damon si Bill Forbes. Desi era hotarat sa-l elimine, Damon se razagandeste si se hraneste doar cu sangele acestuia. Din fericire pentru Bill, Caroline apare sa salveze situatia si, dupa ce da de toti peretii cu Damon, ii ofera sangele ei lui Bill pentru a-l vindeca si cand acesta refuza initial, Caroline are replica episodului : ”Oh,grow up!”. In plus are inspiratia de a-l lua pe taica’su de acolo pentru ca Damon a fost scuturat putin, dar doar pe moment, iar daca s-ar fi continuat lupta situatia ar fi fost probabil alta, Damon fiind teoretic mult mai puternic. Oricum, Caroline e pur si simplu awesome, dar ce e nou in asta ?!
La scena confruntarii apare si Elena pentru o noua repriza de morala ipocrita in cel mai inalt grad, dar Damon nu are chef de asa ceva si ii subliniaza verde in fata ca el este vampir (duh, Elena!) si comportamentul lui e tipic acestei specii si ca ar fi mai bine sa inteleaga o data pentru totdeauna acest lucru si sa nu mai incerce sa-l transforme in Stefan 2.0. Fata asta chiar are nevoie sa auda niste adevaruri spuse pe sleau si Caroline e tocmai persoana potrivita pentru a se ocupa de asta. Ea o sfatuieste pe Elena sa-si recunoasca faptul ca e atrasa de Damon, dar Elena crede ca daca face asa ceva e gresit din punct de vedere moral. Again, Elena, ai pierdut pozitia de superioritate morala din momentul in care nu-ti pasa de faptul ca Stefan omoara oameni nevinovati si tu vrei sa fii cu el in aceste conditii. In plus, technically, esti complice la cel putin o duzina de crime care au avut loc in ultimul an, asa ca mai usor cu atitudinea moralizatoare ca suna al naibii de fals. You can’t have it both ways!
Alaric se trezeste din asa-zisa moarte mult mai greu decat in alte ocazii si Damon se afla langa el. Intre cei doi are loc un dialog hilar: “You killed me”/ “You piss me off” / “You KILLED me”, dar adevarul e ca la faza asta Alaric are dreptul sa fie suparat pentru ca ceea ce a facut Damon e “a dick move”. Alaric nici nu mai sta la discutii cu el si merge glont la d-na serif si la d-na primar si cere sa faca parte din Consiliul Anti-Vampiri, punctand in mod rezonabil ca cineva trebuie sa aiba ca principala preocupare siguranta oamenilor din oras, iar ele doua nu pot fi cele mai obiective persoane pentru a face acest lucru din cauza situatiei copiilor lor. Ma bucur ca Alaric a iesit din starea depresiva si a depasit sentimentul de inutilitate si vrea sa se implice in protectia orasului pentru ca era si timpul ca cineva sa o faca.
Caroline are o ultima intalnire cu tatal sau inainte ca acesta sa plece din oras, si desi se arata ceva mai bland fata de ea, in final ii spune ca nu va mai fi niciodata asa cum trebuie pentru ca e vampir. Douche! Wow, chiar nu-mi place personajul, dar sunt sigura ca va mai aparea in viitor. Tot in Mystic Falls Bonnie, care acum e in posesia colierului Elenei pentru a-l cerceta mai indeaproape deoarece fetele si-au dat seama ca are proprietati magice, se intalneste cu Elena la o terasa pentru a discuta printre altele despre problema lui Jeremy cu fantomele. Insa cea care e de fapt la intalnire e Katherine pozand drept Elena, iar Bonnie nu e in stare sa realizeze acest lucru (by the way, Bonnie are acum puteri reduse deoarece toate vrajitoarele care-i imprumutasera anterior puterile si-au retras sprijinul dupa momentul cand Bonnie, fara a tine seama de reguli si echilibrul natural, l-a inviat pe Jeremy) si ii inmaneaza colierul, iar Katherine se face imediat nevazuta. Ea merge direct la Damon si-i propune acestuia sa mearga intr-o calatorie de investigatii pe marginea colierului, probabil pentru a cauta o vrajitoare sau pe cineva care sa le ofere informatii suplimentare. Din fericire, Damon e de acord.
Episodul se incheie cu Stefan care e inconstient intr-o incapere plina de sicrie. Initial, am crezut ca e incaperea din Chicago unde Rebekah l-a dat pe mana lui Klaus si unde, inainte de asta Stefan fusese foarte aproape de a deschide unul dintre cosciugele Originalilor. Era sicriul in care se afla Elijah, nu-i asa? Eu asa cred si mai cred si ca Stefan a vrut sa-l deschida si sa-i scoata pumnalul pentru a-l invia. E posibil sa fie doar wishful thinking, dar continui sa ma amagesc ca Elijah va reaparea in curand. Pana atunci insa il avem pe Klaus care mie imi place foarte mult. Cred ca e,in principal, “vina” actorului care mie mi se pare foarte carismatic si-mi capteaza atentia in fiecare scena in care e(am mai spus asta intr-o recenzie, dar am considerat ca merita spus din nou in conditiile in care sunt destui in acest fandom care nu-l plac si se intampla ca eu sa fiu de opinia contrara). Anyway, un Klaus foarte calm il priveste pe Stefan cum isi revine si il informeaza ca Rebekah e de parere ca Stefan ascunde ceva si ca acest lucru i-a trezit si lui curiozitatea. Mi-a placut scena pentru ca atitudinea lui Klaus e foarte senina si zambitoare, dar se vede ca mintea ii lucreaza si e plina de suspiciuni. Si imi plac villan-ii care sunt calmi si zambitori si apoi lovesc necrutator. De data asta surpriza lui Klaus e ca ei se afla din nou in Mystic Falls. Oh, acum sa vedem cum vei rezolva situatia, Stefan!
Cred ca avem toate datele pentru ca episodul viitor sa fie foarte bun. Pe langa complicatiile care se vor naste din prezenta lui Klaus&co in Mystic Falls, avem si o calatorie foarte interesanta a lui Damon si Katherine care ar trebui sa fie foarte entertaining avand in vedere ca ambii sunt “sassy snarky bitches” si au cele mai bune replici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu