marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×11 “Our Town”

A trecut o zi de cand am vizionat episodul si tot nu pot sa ma concentrez si sa scriu opinii pertinente despre ceea ce am vazut. My brain is squealing  ! Dar macar acum am vazut ca nu sunt singura persoana care a reactionat atat de intens si mai peste tot lumea a fost blown-away de acest episod al TVD. Iar asta ma face sa cred ca reactia mea initiala a fost justificata si intr-adevar “Our Town” e unul dintre cele mai reusite episoade din acest show, nu numai din acest sezon, dar si per total.
Desi am avut partea obisnuita de actiune si elemente de fantasy, in prim-planul acestui episod au fost personajele si scopul sau principal a fost, imo, sa ne afecteze la nivel emotional prin atingerea unor teme ca existenta, maturizarea,regretele sau felul in care depasim momentele intunecate din viata fiecaruia. Orice voi ajunge sa scriu in aceasta recenzie acum nu va reusi sa faca dreptate acestui episod. Mi-a placut atat de mult si a facut sa creasca enorm atasamentul meu fata de show, incat simt ca am nevoie de multe zile sau chiar saptamani ca sa-mi limpezesc mintea si sa-I pot analiza asa cum trebuie. Dar cum timpul nu asteapta si foarte curand voi avea de scris recenzia la un nou episod, va trebui sa incerc sa scriu ceva decent acum, chiar daca mi se invarte capul in continuare si mi se pare imposibil sa reusesc sa o fac.
Mystic Falls continua sa fie scena pe care se desfasoara conflictul dintre Stefan si Klaus. Damon (care e perfect in acest episod) il asista pe Stefan in planurile sale, desi e din ce in ce mai nemultumit de metodele de a actiona alese de fratele sau. Stefan a capatat si mai mult tupeu, avand in vedere ca hibrizii lui Klaus sunt useless, iar Klaus insusi are o abordare mult prea eleganta a situatiei. Dupa ce Damon omoara un hibrid care dadea tarcoale casei unde sunt ascunse sicriele, Stefan merge nici mai mult nici mai putin sa-i ceara personal lui Klaus sa-si scoata hibrizii din oras. Da, Stefan e bad-ass, dar e bad-ass pentru ca, inexplicabil, Klaus ii permite acest lucru si, cum mentionam si intr-un comentariu facut la episodul trecut, nu-si foloseste puterea superioara pe care o are fata de Stefan ca sa-l inchida pe aceasta si sa-l tortureze pana ii dau pe nas planurile de razbunare. In schimb, nu, el ii permite lui Stefan sa omoare un hibrid chiar in prezenta sa si e dispus sa continue acest joc de-a soarecele si pisica. Klaus e prea soft cand vine vorba de Stefan (oare in mintea lui il considera inca prietenul sau intr-un fel bizar si twisty?!) si daca episodul are un punct mai slab, cred ca asta e – aceasta relativa pasivitate a lui Klaus in fata cuiva care-l ameninta si asupra caruia ar avea posibilitatea sa foloseasca metode mai drastice de a-l invinge.
Bineinteles, ca totul sa aiba cat de cat sens, Klaus trebuie sa faca ceva in legatura cu aceasta problema. Tinta se afla evident in fostul anturaj al lui Stefan si, cum din diverse ratiuni Elena si Damon nu pot fi atinsi, urmatoarea pe lista e Caroline. Klaus ii cere lui Tyler sa o muste pe fosta sa iubita si acesta e ingrozit si pur si simplu revoltat de acest ordin. El il infrunta pe Klaus, fiind evident ca o iubeste pe Caroline atat de mult incat sa riste sa starneasca mania lui Klaus si refuza sa se supuna cerintei. Hmmm, sa aiba Tyler posibilitatea reala de a se opune siring-ului? Vom afla raspunsul la aceasta intrebare ceva mai tarziu. In mod surprinzator, Klaus e zen in fata refuzului, dar un mic zambet diabolic care flutura pe buzele sale ne indica faptul ca un plan mai viclean pe aceasta tema incolteste deja in mintea sa. Sneaky,sneaky!
Speaking of Caroline, e ziua ei de nastere…awwww , happy birthday, sweetheart! Dar ce se intampla?! Little Miss Sunshine e total deprimata si e clar ca nu are nici o intentie de a sarbatori. Din experienta mea , zilele de nastere pot fi uneori un prilej de meditatie si chiar depresie, atunci cand se intampla sa tragi linia si sa vezi ca nu ti-ai atins anumite obiective. Iar aceasta e prima aniversare a lui Caroline de cand a devenit vampir si dintr-o data devine foarte palpabil pentru ea faptul ca va avea 17 ani pentru totdeauna ,la fel si implicatiile existentei de vampir asupra carora show-ul nu s-a oprit cu adevarat in momentul in care ea a fost transformata. Tyler o asteapta la venirea la scoala si isi cere scuze pentru tot ce s-a intamplat, admitand ca, in situatia data (Klaus,siring,etc), relatia lor s-a terminat. La despartire ii ofera cadou o bratara de genul celor purtate mai ales de adolescente (a “charm bracelet”), iar acest mic moment va capata o noua semnificatie mai tarziu in episod.
Dupa ce la depresia ei initiala se adauga si tristetea rezultata in urma despartirii oficiale de Tyler, Caroline se decide sa nu mai mearga la ore because Worst.Day.Ever. Si ziua inca nu s-a terminat. Elena, Bonnie si Matt o asteapta acasa pregatiti sa-i sarbatoreasca ziua cu o invitatie la o mica petrecerea la cascada, dar Caroline e pur si simplu daramata si pare a-si fi pierdut orice bucurie de a trai. Elena adapteaza planul din mers si muta petrecerea la cimitir, in cripta familiei Fell, o idee care desi pare adecvata in universul acestui show, e totusi creepy si pare a fi semnul ca lucrurile vor lua o intorsatura neplacuta.
In paralel cu mica petrecere din cripta, avem Evenimentul Monden al Saptamanii in Mystic Falls aka o petrecere de caritate a Fondatorilor pentru a aduna fonduri pentru renovarea unui pod din oras. Damon este nevoit sa asiste si isi aduce Best.Date.Ever – BFF-ul lui, Alaric. Ce ma bucura faptul ca acest bromance s-a intors in forta pentru ca ii ador impreuna. Alaric face o remarca ironica privind infinitul sir de petreceri mondene din oras  dar Damon e ingrijorat de comportamentul din ce in ce mai bat-shit crazy al lui Stefan care a devenit o amenintare reala pentru toti. Schimbul de replici care urmeaza intre el si Alaric e perfect:
Alaric: Suddenly you care about who lives or dies?
Damon: I have a small list! (serios, felul in care Ian a spus aceasta replica a fost impecabil)
Alaric incearca sa-l chestioneze pe Damon despre ce se intampla cu Elena, dar Damon o face pe prostul si nu sufla nimic despre sarutul de la sfarsitul episodului trecut. Damon se eschiveaza rapid sub pretextul de a merge sa faca o donatie si il lasa pe Alaric in compania lui Meredith Fell care se dovedeste a fi (asa cum s-a speculat) foarte in tema cu problema vampirilor. Dar la petrecere nu se afla doar Damon si Alaric, ci si Klaus insusi care se pare ca face un joc pe termen lung, incercand sa rezolve problema cu Stefan nu prin violenta extrema cum poate s-ar fi asteptat toti, ci avand rabdare, uneltind si manipuland persoane, pastrandu-si in general sangele rece. El doneaza o gramada de bani Consiliului din Mystic Falls si cand Damon e scandalizat de faptul ca d-na primar pare a sti exact cine e Klaus, fara a avea insa o problema cu asta, Klaus ii explica foarte calm ca acest sprijin al autoritatilor din oras a fost oferit intr-un pact in care partea lui e sa asigure ca nu i se va intampla nimic lui Tyler si locuitorilor din oras atat timp cat Stefan va returna sicriele. As vrea sa spun din nou ca felul in care opereaza e alunecos si viclean (you know, facandu-l pe Stefan sa para pericolul public nr 1…desi de fapt la acest moment cam asa este), problema e insa ca in realitate acest Consiliu Anti Vampiri e patetic si nu vad ce mare lucru ar putea face impotriva lui Stefan. D-na Serif pare de asemenea sa incline spre Team Klaus avand in vedere comportamentul de maniac al lui Stefan din ultimul timp si avand obligatia sa vegheze asupra posibilelor victime colaterale.
Tot la petrecere, Meredith are o discutie aprinsa cu un fost iubit din adolescenta care acum este medicul legist care falsifica cauza mortii pe certificatele de deces ale persoanelor omorate de fiinte supranaturale (heh, se pare ca jalnicul Consiliu Anti-Vampiri are o oarecare diviziune a muncii si ceva organizare interna). Alaric intervine cavalereste in disputa, dar tipul ii avertizeaza ca Meredith e cam psycho…uh-oh…se complica treaba si nici nu a durat prea mult. Stefan e si el pe acolo si vrea sa decapiteze un hibrid chiar in timpul petrecerii, dar Damon il opreste si incearca sa-l faca sa rationeze ca, daca hibrizii vor fi omorati, Klaus va fi nevoit sa creeze altii, folosind-o bineinteles pe Elena. Numai ca Stefan a luat-o complet razna si basically doesn’t give a fuck! E suparator totusi cat de neputinciosi sunt hibrizii astia care nu par a avea nici o aptitudine supernaturala, lasandu-se surprinsi si omorati ca vitele cand tot ce ar fi nevoie e o mica muscatura si bye-bye Jerk!Stefan.
De la acest punct, episodul creste spectaculos in intensitate si ne ofera un roller-coaster de emotii. Mai intai, Caroline ii trimite un mesaj text lui Tyler de la petrecerea din cripta. Am uitat sa mentionez ca aceasta mica petrecere din cripta e declarata a fi de fapt “Inmormantarea lui Caroline”, momentul simbolic in care Caroline trebuie sa-si ingroape fostul eu uman cu toate visele si aspiratiile lui sfarmate si sa incerce sa mearga mai departe asa cum e acum, condamnata la existenta de vampir pe care nu a dorit-o niciodata, dar carea devenit singura ei realitate.
Cand Tyler soseste in padure si Caroline are o discutie intre patru ochi cu el, Tyler e inca sub iluzia ca poate lua propriile decizii, avand in vedere ca a putut sa-l infrunte direct pe Klaus atunci cand i-a fost cerut sa o muste pe Caroline. Sub influenta bucuriei provocate de aceasta iluzie el ii spune lui Caroline ca o iubeste si totul pare a fi foarte dulce si frumos pana in momentul in care cei doi se saruta si Tyler o musca pe Caroline fara sa vrea. OMG WUT? Chestia asta cu siring-ul e super-periculoasa, el nici nu a constientizat ca o va musca pe fata, ba chiar era sigur ca un asemenea deznodamant e deja in afara discutiei, dar legatura cu Stapanul e cea mai puternica. Tyler e absolut ingrozit de ce a facut si incep sa inteleg de ce Klaus zambea usor cand a pretins fata de Tyler ca nu e nici o problema daca nu o va musca pe Caroline. That sneaky bastard! Caroline se prabuseste si starea i se deterioreaza rapid, probabil pentru faptul ca e un vampir foarte tanar si efectele muscaturii au loc mai repede in acest caz.
In timp ce Matt si Elena o cauta prin padure, Matt e trantit la pamant, iar Stefan o rapeste pe Elena si vrea sa o foloseasca drept parghie pentru a negocia cu Klaus plecarea hibrizilor din oras. Elena e inspaimantata, iar Stefan, comportandu-se in continuare ca un nebun, il suna pe Damon si insinueaza ca o va ucide sau macar transforma in vampir pe fata. Oripilat pe buna dreptate, Damon incearca sa-l convinga pe Klaus sa accepte cerinta lui Stefan, admitand ca fratele lui si-a iesit din minti si nu se stie ce ar putea sa faca. Initial, Klaus crede ca Stefan merge la bluff si nu isi va pune in aplicare amenintarile pentru ca in trecut a fost martor la cat de mult o iubeste pe Elena. Insa, intr-o convorbire cu Stefan in care aude pe speaker tipetele de groaza ale Elenei si faptul ca Stefan ii forteaza niste sange pe gat cu intentia de a o transforma in vampir (wtfwtfwtfwtfwtf, Stefan), Klaus cedeaza si promite ca va scoate hibrizii din oras. Cine ar fi crezut ca dintre cei doi pana la urma Klaus va fi cel rezonabil?
Stefan opreste in sfarsit masina pe care o conducea nebuneste chiar pe podul unde avusese loc accidentul in care au murit parintii Elenei si in care si ea aproape si-a pierdut viata. Tocmai din cauza acestui context imi este foarte greu sa-i gasesc vreo scuza lui Stefan pentru ceea ce a facut. La acest moment Stefan a ajuns la nivelul de raging asshole si mi se pare bullshit cand spune chestii cum ar fi ca Elena a renuntat la el din momentul cand el a parasit orasul cu Klaus. Se pare ca a uitat cum ea si-a riscat viata si l-a cautat luni de zile,umbland prin paduri periculoase din Tennessee sau prin apartamente parasite sinistre din Chicago, fiind dispusa sa-I accepte fara discutii inapoi in ciuda sirului de cadavre pe care le avea la activ. Ma mir ca nu a dat din nou vina pe Klaus si pentru ce i-a facut Elenei acum pentru ca mereu aduce in discutie ce i-a facut Klaus si cum i-a luat totul, ceea ce e de asemenea partial bullshit, de moment ce Stefan a avut alegerea de a-l insoti sau nu si faptul ca nu a suportat ca fratele lui de 170 de ani sa moara a atras aceasta nota de plata destul de mare, dar nu chiar atat de mare de moment ce intelegerea initiala cu Klaus a fost din cate imi amintesc sa stea 10 ani la dispozitia lui si in concret nu a stat decat cateva luni. Evident, Klaus i-a facut destule, dar are si Stefan partea lui in asta si mi-ar placea sa o recunoasca. Oricum, e de neiertat ceea ce i-a facut Elenei pentru ca circumstantele au fost de o cruzime extrema. Iar “tot ce mi-a ramas e sa-l distrug pe Klaus” e de asemenea bullshit, inca o pagina din manualul de ura de sine a lui Stefan. Imi pare rau, dar strict in acest moment Stefan e un villain scapat de sub control pe care eu nu mai pot sa-l inteleg.
Dupa ce show-ul a reusit sa ne faca sa suferim impreuna cu Elena in scena care tocmai am mentionat-o, nu are nici o intentie sa o lase mai moale cu impactul emotional si ne ofera o scena care a aruncat in aer fandom-ul si a dat nastere la cele mai amuzante, entuziaste si fangirly reactii pe care le-am vazut in ultimul timp  Nu am mai avut parte de distractie pura in acest fandom de foarte mult timp, dar ce s-a intamplat acum a compensat, desi a fost o surpriza totala, dar atat de placuta pentru mine. Bineinteles, ma refer la scena epica dintre Klaus si Caroline care e acum pe buzele tuturor (I knew it, I knew it, I knew it ) 
Cum spuneam, Caroline e intr-o stare foarte proasta dupa muscatura lui Tyler si Matt reuseste sa o aduca acasa, fata deja halucinand si aratand din ce in ce mai rau. Cand o vede pe mama sa ii spune :”I’m sorry,mommy” pe un glas agonizant si mi se pune un nod in gat…Oh, my girl! AllTheTearsInTheWorld! In mod normal, cu un show ca asta mi-ar fi fost foarte teama pentru viata ei la acest punct, dar cum in seara de dinaintea episodului au aparut pe net niste poze promotionale dintr-un episod viitor si Caroline aparea in ele very much alive, mi-am dat seama inca de cand a muscat-o Tyler ca totul se indreapta spre o scena cu Klaus intrucat doar el ii putea salva viata. Avand in vedere ca atat Caroline cat si Klaus sunt personajele mele preferate din show, entuziasmul meu a atins paroxismul in asteptarea acestei scene.
Si a fost intr-adevar highlight-ul unui episod deja excelent. Oh, va fi greu sa recenzez aceast scena tocmai din cauza implicarii mele emotionale fata de aceste 2 personaje. Personal, asteptam o interactiune intre aceste 2 personaje de luni de zile si initial nu mi-a venit sa cred ca o voi primi asa de repede si intr-o maniera atat de semnificativa. Well,well de unde sa incep? Caroline e pe moarte, dar spre norocul ei la usa casei Forbes e chiar Klaus. Matt e bitchy si ii reproseaza ca Tyler a muscat-o doar pentru ca el i-a ordonat sa faca asta, ceea ce bineinteles e adevarat, acesta fiind doar un prim pas in schema complexa a lui Klaus de a obtine printre altele sprijinul Serifului in razboiul contra lui Stefan. Probabil ca planul lui elaborat cuprinde si alte aspecte care insa nu au fost facute clare inca. Avand in vedere ca situatia era cu adevarat disperata, Liz Forbes accepta conditiile lui Klaus si il invita (!!!!!!) pe acesta in casa.
Caroline arata cu adevarat rau si e speriata cand se mai trezeste si cu Klaus in camera. Acesta e insa nu numai la fel de calm cum a fost tot episodul, dar si de-a dreptul dulce si angelic si-si cere chiar scuze pentru toata povestea cu muscatura. Ceea ce urmeaza e si mai touching intrucat Klaus realizeaza ca fata nu moare doar fizic datorita muscaturii, dar si ca sufleteste Caroline e pe marginea abisului. Cu o tandrete surprinzatoare, Klaus ii tine lui Caroline un discurs ce mi-a amintit de “Interviu cu un vampir” in momentul cand Louis-omul era pe moarte si isi dorea acest deznodamant si vampirul Lestat a venit sa-l viziteze. Klaus ii spune lui Caroline despre avantajele vietii de vampir, despre lumile si perspectivele care ti se deschid in aceasta existenta si acest moment e foarte important pentru ca de-a lungul show-ului am vazut doar drama si nefericirile provocate de existenta supranaturala. Ii vorbeste despre arta, frumusete, orasele lumii si tot ce va avea posibilitatea sa experimenteze daca va hotari sa imbratiseze aceasta existenta, oferindu-i totodata posibilitatea de a o lasa sa moara daca asta isi doreste.
Se spune ca nimic nu te face sa apreciezi mai mult viata decat apropierea mortii, iar Caroline realizeaza si ea acest lucru. Ca sa citez din amintita scena dintre Louis si Lestat din “Interviu cu un vampir”: “Si, in aceeasi clipa, am inteles ce inseamna posibilitatea. De atunci am inceput sa fiu din ce in ce mai mirat. In timp ce imi vorbea, spunandu-mi ce as putea sa devin, cum fusese viata lui si cum urma sa fie, trecutul meu s-a transformat in taciuni”. Si asta s-a intamplat si in TVD, Caroline incepand sa inteleaga ca, in ciuda tuturor necazurilor si dramelor din ultimul timp, are atatea alte motive pentru a continua sa traiasca, chiar daca doar ca vampir.
Si mi-a placut cum Klaus i-a spus sa-i ceara ea ajutorul daca vrea sa traiasca pentru a o face sa afirme cu voce tare chiar ea ca alege viata pentru a intari concluzia la care ajunsese la nivel interior. Nici nu mai spun cat ma bucura ca aceasta fata care a fost de atatea ori ignorata, pusa pe locul 2, folosita/abuzata de catre Damon, torturata de propriul tata si ucisa in maniera violenta pentru a fi transformata in vampir, a primit aceasta “injectie” de pozitivitate pentru a-si ridica autostima ei atat de incercata de-a lungul timpului. Lumea poate fi a ei si acum e constienta de asta. A primit impulsul din cea mai neasteptata sursa, Klaus, care cu siguranta a avut si motive ascunse si nefaste in acest intreg plan prin care s-a strecurat in viata lui Caroline, dar in acelasi timp a parut ca are si o mare doza de sinceritate si compasiune in tot ce spune. Scena a fost absolut fantastica si pe buna dreptate a aruncat mare parte a fandomului intr-o stare de frenezie. And guys…lui Klaus ii plac aniversarile…si a contemplat el insusi ideea sinuciderii de cateva ori in lunga sa existenta…KLAUS!…Who is this guy?!
Toata lumea se intreaba de ce a facut-o, ce e cu toata delicatetea si blandetea cu care a tratat-o pe Caroline. Raspunsul e cu siguranata unul complicat,plin de motive mai pure sau mai putin pure. Unii spun ca i-ar aduce aminte de Rebekah, dar eu cred ca ii aduce mai curand aminte de el insusi sau macar de ceea ce ar fi putut sa fie el insusi in alte circumstante. Exista paralele intre anumite aspecte ale vietilor lor : relatiile complicate cu parintii, transformarea in vampir impotriva vointei lor, nevoia mare de atentie, teama de singuratate si sa spun ca sunt super-intrigata de ce va urma sa se intample(romantic sau nu) intre aceste 2 personaje e un understatement. Am crezut ca sunt numai eu si alti cativa excentrici, dar reactia entuziasta a atator oameni m-a socat si e mai mult decat as fi putut spera. Cum atat de bine a spus cineva pe Twitter : Klaus just sired the fandom ! 
Ah, si dupa ce Caroline bea sangele vindecator se trezeste a doua zi in forma perfecta cu un ursulet de plus in brate (serios, cine i-a pus ursuletul in brate si a invelit-o? Mama ei sau Klaus? Damn,cum de nu au aratat ceva atat de important,lol) si descopera ca pe noptiera Klaus i-a lasat un cadou : o bratara cu diamante (o Infinity Bracelet….well done TVD, ma omori cu simbolistica) pentru a contrasta bratara adolescentina pe care Klaus a stiut ca Tyler i-a oferit-o si, asa cum spunea cineva, pentru a-i trimite un F U indirect lui Tyler. Pe moment, reactia lui Caroline e WTF, dar ceva imi spune ca va purta aceasta bratara cu diamante macar o data. Si asta e tot ce pot sa zic deocamdata You will see!
Momentele emotionante nu se termina nici aici, Elena si Damon au o discutie prin care decid ca nu e momentul sa aiba de-a face cu consecintele sarutului lor din episodul trecut si decid sa abandoneze temporar acest subiect. Urmeaza plecarea lui Jeremy din oras care are loc abia in acest episod si scena de ramas bun dintre el, Elena si Bonnie. Una dintre cele mai bune scene ale episodului are loc pe podul Wickery unde Elena merge impreuna cu Matt pentru a ingropa simbolic persoana care a fost inainte de moartea parintilor si de intrarea ei in lumea supranaturala. Matt a fost remarcabil tot episodul, iar scena de pe pod e apogeul. El era oricum una dintre cele mai nimerite persoane pentru a fi alaturi de Elena in demersul ei de a lasa trecutul in urma. Tristetea si regretele Elenei incep sa iasa la suprafata, dar Matt o incurajeaza sa mearga mai departe si , la fel cum a facut Caroline, sa-si inceapa viata de tanara femeie acceptand si toate circumstantele ei actuale.
In finalul episodului Liz Forbes il cheama pe Damon la scena unei crime a carei victima este legistul care a avut conflictul cu Meredith Fell la evenimentul de caritate. Acest barbat, desi nu era vampir a sfarsit cu un tarus in piept si va trebui sa asteptam pana la episodul urmator sa aflam noi date despre ce ar putea insemna asta. E Meredith cu adevarat o psycho? Si ce legatura are asta cu vampirii?
Am ajuns si la final si o sa spun din nou ca a fost un episod superb si mi-a placut ce a adus el pentru evolutia personajelor, precum si interactiunile dintre acestea cu accentul pus pe prietenie. Acest episod cu siguranata urca pe primul loc in topul episoadelor din acest sezon si stabileste un armistitiu in relatia mea de love-hate cu acest show. Daca vii si imi dai ca oferta de pace Klaus/Caroline, pana si eu nu pot sa nu te iubesc orbeste,TVD. You win! In episodul viitor vom afla mai multe despre Bonnie si familia ei, dar eu nu pot sa ma gandesc decat la episodul 3×14 care presimt ca va fi epic 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu