marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×16 “1912″

Dupa o pauza de o luna TVD revine cu un episod care ne propune o noua calatorie in trecut, mai exact cu 100 de ani in urma, in anul 1912. Inca de cand am auzit titlul episodului m-am intrebat ce dezvaluiri ne vor fi facute : erau Stefan si/sau Damon pe Titanic ? Va face TVD un cross-over cu Downton Abbey (lol, not really!) ca tot e Julie Plec mare fana a show-ului britanic ?
Din prezentarile oficiale oferite inainte de difuzare am aflat ca vom avea un flashback care va fi [in sfarsit] din perspectiva lui Damon – fanii cer de ani buni un asemenea flashback – si care ne va arata cum a devenit Damon vampirul care e azi. Pana la urma in episodul propriu-zis nu s-a insistat prea tare pe acest aspect, ci mai mult pe felul in care Stefan a redevenit Ripper, relatia dintre el si Damon si pe niste evenimente din 1912 legate de crimele misterioase din Mystic Falls-ul zilelor noastre.
In urma intamplarilor din episodul precedent, Bonnie si Caroline au plecat cu Abby pentru a o ajuta in tranzitia ei spre existenta de vampir si, asa cum am prezis in recenzia trecuta, Alaric nu e mort, ci doar a fost impuscat in umar si se trezeste la inchisoare. Klaus care, fie ca mi-a urmat sfatul si a plecat in Asia, fie ca isi petrece weekend-ul relaxandu-se la vreun Spa, le ofera eroilor nostri un moment de respiro,mai ales ca are si atata bunavointa sa-i lase in continuare in viata in mod inexplicabil in ciuda comploturilor saptamanale ale acestora de a-l ucide. Momentul nu putea fi mai bun intrucat Damon e ocupat cu problema crimelor nerezolvate in care acum este suspectat bunul sau prieten, Alaric, iar pe de alta parte, mai are de-a face si cu un Stefan aflat din nou intr-o perioada de criza.
In 1912, Damon si Stefan se reintalnesc dupa 50 de ani de la momentul in care au devenit vampiri si au luat-o pe cai separate. Ei au revenit in orasul natal la inmormantarea unui “unchi” – Zachariah Salvatore (oare cati “unchi” pe nume Zachariah au avut de-a lungul timpului? Va mai amintiti de cel pe care l-a ucis Damon in episodul 1×05?) care fusese omorat intr-un sir de crime impotriva membrilor Consiliului Anti-Vampiri asemanator cu cel din prezent. Relatia dintre frati e tensionata, dar Damon accepta sa petreaca ceva timp in compania fratelui sau care la acel moment era intr-o dieta “zero sange uman” in urma influentei lui Lexi. In acelasi timp, Damon o intalneste pe Sage, o vampirita de aproape 1000 de ani care se ofera sa-i fie mentor lui Damon pentru a-l face sa experimenteze existenta de vampir la un cu totul alt nivel. In timp ce Lexi propovaduia restrictii si abstinenta de la practicile vampirice obisnuite, Sage e la polul opus si are o viziune cat mai decadenta si cruda asupra existentei de vampir.
In prezent, Stefan incearca din nou sa-si impuna dieta zero sange uman si din aceasta cauza e nervos si agitat pentru ca nu e lucru usor sa treci de la o extrema la alta, sevrajul fiind o chestie tare urata. Sub pretextul de a petrece timp impreuna pentru a gasi explicatii si rezolvari ale crimelor misterioase din oras, Damon vrea sa incerce sa-l convinga pe Stefan sa aleaga calea moderatiei, adica sa ajunga sa consume sange uman, stiind totusi cand sa se opreasca, lucru pe care Stefan, in modul sau de viata care mereu a alternat intre Ripper!Mode si No!Human!Blood!Mode, nu l-a invatat inca.
Rebekah se afla si ea la barul local incercand sa obtina informatii despre istoria si copacii (adica despre Stejarul Alb) orasului de la d-na primar si afla ca majoritatea copacilor foarte vechi au fost taiati si ca in trecut toate fabricile care se ocupau de taierea copacilor din oras apartineau familiei Salvatore (oh,show, of course they did!How very convenient!). Si cat e de stupid faptul ca Rebekah investigheaza existenta nenorocitului de copac exact sub nasul persoanelor care ar avea cel mai mare interes sa-l foloseasca impotriva Originalilor si care acum habar n-au de el, dar sunt pe punctul de a afla tocmai din cauza ei. Desi, seriously, cred ca imi voi arunca laptopul pe geam daca cineva ca Damon/Stefan/Tyler va reusi sa omoare vreunul dintre Originali cu o tepusa in urma unei lupte directe pentru ca tot timpul ma gandesc cum a avut Elijah puterea sa-i zboare pur si simplu capul unui vampir de peste 500 de ani cum era Trevor, iar gandul ca unul dintre vampirii astia tineri ar putea avea o sansa reala intr-o lupta directa cu un Original ma umple de furie. Ce e mai grav e ca show-ul asta ar fi complet in stare de asa ceva la felul in care modeleaza mitologia dupa interesul de moment. Ugh….*deep breath*.Please, don’t do it! Daca tot e absolut necesar sa-l omorati pe Klaus, macar sa o faceti intr-o maniera semi-credibila ca sa nu raman cu o impresie dezastruoasa la finalul sezonului.
Rebekah ajunge sa se intretina cu fratii Salvatore incercand “discret” sa obtina informatii despre “istoria orasului”(ceea ce pun pariu ca nu i-a scapat lui Damon si va studia mai atent problema cat de curand). Ea face front comun cu Damon, ironizand continutul jurnalului lui Stefan si discursurile lui self-righteous marca inregistrata printr-o lectura teatrala out loud, dupa care le comunica surprinzator ca o cunoaste pe Sage si ca aceasta ar fi fost “obsedata” de fratele ei Finn cu mai bine de 900 de ani in urma, informatie la care am avut aceeasi reactie ca si Damon: “What?! The creepy suicidal guy?”, dar presupun ca aceasta dezvaluire nu a fost aruncata intamplator si va conta in viitor. Dar, Finn?! Really?! Din cum am vazut-o pe Sage in acest episod mi-as fi imaginat ca prefera pe cineva gen Kol. In final, Stefan recunoaste ca are o dorinta foarte mare de a bea sange si paraseste barul cu Damon si Rebekah pe urmele sale.
In paralel cu aceste evenimente, continua ancheta oficiala a crimelor misterioase. Alaric e revoltat de faptul ca e retinut la inchisoare si sustine ca Meredith incearca sa-i insceneze lui aceste crime. Armele cu care au fost comise aceste crime ii apartin, ba chiar mai exista si problema lipsei unui alibi pentru momentul in care a fost omorat legistul. Avand in vedere ca Seriful i-a interzis lui Damon sa se amestece si acesta pretinde fata de Elena ca exact asta va face, simuland indiferenta fata de destinul prietenului sau, Elena decide sa porneasca o investigatie pe cont propriu. Dupa ce ii reproseaza lui Damon ca acest comportament nepasator ii va indeparta pe toti de el (really, Elena?! Acum 2 episoade ii reprosai ca faptul ca ii pasa prea mult e o problema…Cum e pana la urma? Sigh…Elena being Elena), ea merge sa o confrunte pe Meredith, fiind convinsa de nevinovatia lui Alaric, dar doctorita ii comunica niste informatii interesante despre un pretins trecut presarat cu violente al acestuia. Cand Elena protesteaza ca Alaric nu e capabil de aceste crime, Meredith ii inchide gura, amintindu-i ca persoanele din anturajul ei sunt vampiri si, astfel, ea nu e tocmai cel mai potrivit judecator de caractere.
Impreuna cu Matt, Elena patrunde in locuinta lui Meredith in timpul in care aceasta ar fi trebuit sa se afle intr-o operatie si descopera un compartiment secret intr-o debara unde exista o cutie cu dosare despre crimele din oras si un jurnal dintre cele apartinand familiei Gilbert. Cei doi sunt surprinsi de Meredith care se intoarce pe neasteptate acasa si sunt dati pe mana Serifului. Elena incearca sa explice ca a gasit in cutia lui Meredith un document in care apare o alta ora a decesului in cazul legistului ceea ce l-ar disculpa pe Alaric, dar d-na serif ii spune ca deja Meredith ii inaintase si ei un astfel de document care lamurea situatia si, dupa autentificare, Alaric urmeaza sa fie eliberat.
Damon, asistat de Rebekah, planuieste sa-l forteze pe Stefan sa se hraneasca sub supraveghere, tocmai pentru a incerca sa adopte acea cale de mijloc prin care sa evite auto-torturarea prin infometare(insotita de nervozitatea si depresia aferente), precum si hranirea in stil ripper care are ca rezultat oameni facuti bucati si un Stefan distrus de vina acelor crime. Ideea e laudabila, dar poate ar fi fost mult mai potrivit ca acest proces de creare a unui echilibru pentru Stefan sa inceapa nu direct cu oameni, ci cu niste pungi cu sange…desi, adevarul e ca la cati vampiri misuna in oraselul ala, probabil s-au golit rezervele de sange la spitalele de pe raza a 200 de mile in jurul Mystic Falls-ului.
Damon musca o tanara femeie si il ameninta pe Stefan ca o va lasa pe Rebekah sa termine treaba daca el refuza sa se hraneasca si femeia va fi moarta. Stefan ajunge astfel sa se hraneasca din acea femeie si odata pornit, nu se mai poate opri, tocmai pentru ca penduland intre cele doua extreme periculoase, nu a reusit niciodata sa invete controlul. Inainte ca Stefan sa o omoare pe femeie, Damon i-o smulge din brate si o hraneste cu sangele sau pentru a o tine in viata. Din pacate, chiar in acel moment Elena si Matt se intorceau acasa dupa aventura de la politie si Elena il vede pe Stefan cu gura plina de sange si e socata. E interesant ca dupa atata timp si dupa tot ce s-a intamplat in viata ei in ultimele luni, Elena tot se mai poate mira/revolta de faptul ca Stefan a facut ceva specific unui vampir.Whatever…
In discutia care urmeaza cu Matt, Elena admite ca problema vampirilor facand parte din viata ei e o chestiune greu de explicat si toata conversatia care urmeaza intre ea si Matt e unul dintre cele mai reusite momente ale episodului. Intrebarile lui Matt ii deschid Elenei drumul spre putina introspectie in ce priveste motivele pentru care fratii Salvatore reprezinta o parte atat de importanta in viata ei. Un lucru major care a cantarit in favoarea relatei ei cu Stefan a fost ideea ca, fiind vampir, dincolo de partile rele, asta insemna pentru Elena si faptul ca el nu va muri asa cum au facut-o parintii ei si in momentul de vulnerabilitate extrema de dupa moartea lor, acest lucru a contat mai mult decat potentialul pericol la care se expunea prin relatia cu o fiinta supranaturala.
Afectiunea pentru Damon a venit treptat si a crescut pana la un nivel la care ea nu mai poate trece peste acest lucru, iar Matt practic sugereaza ca Elena e indragostita de Damon, iar ea nu-l contrazice. Adevarul e ca pe mine m-a ingrijorat cel mai mult starea emotionala a lui Matt in acel moment. E evident din vorbele sale (si intotdeauna a fost, chiar si cand el a fost impreuna cu cineva atat de minunat cum e Caroline) ca in sufletul lui, el nu a depasit niciodata dragostea pentru Elena. Si acum ea ii vorbeste despre iubirea ei fata de acesti vampiri care, ce e si mai grav, desi show-ul nu a emfatizat/pare a fi uitat acest lucru, sunt cei doi care au omorat-o pe sora lui, Vicky. Nici nu inteleg cum Matt a putut sustine aceasta conversatie deprimanta despre sentimentele Elenei fata de cei doi frati, dar bietul de el nu a fost decat un mijloc prin care sa capatam niste informatii despre ce mai e in mintea Elenei zilele astea.
Intr-o alta scena foarte reusita a episodului (da, TVD isi pastreaza intotdeauna artileria grea pentru ultimele 10 minute ale episoadelor), avem unul dintre acele momente perfecte intre cei doi frati Salvatore. Stefan e in brooding-mode in fata semineului, iar Damon incearca sa-l incurajeze spunandu-i ca, desi lucrurile nu au mers prea bine in acea seara, au reusit sa faca un pas inainte in demersul de a-l determina pe Stefan sa ajunga sa se hraneasca intr-o maniera moderata. In primul rand, ma bucur ca show-ul nu a bagat complet sub pres consecintele problemelor pe care le are Stefan cu felul in care alege cai extreme de a trai, respectiv supravietui pentru ca s-a mai trecut in mod superficial peste aceste probleme si in trecut si cred ca dupa 150 de ani ar fi mai constructiv ca personajul sa incerce sa atinga un anumit nivel al controlului, decat sa stea sa se chinuie si sa se invinovateasca in maniera sterila, negandu-si insasi natura de vampir cu tot ce presupune aceasta. El nu e convins ca Damon vrea sa-l ajute cu adevarat, neintelegand de ce fratele cu care inca are o relatie atat de problematica ar vrea sa faca asta.
Pentru noi ca telespectatori e evident de ceva timp ca Damon isi iubeste fratele si, reamintindu-si un incident din momentul cand s-au intalnit in Mystic Falls in 1912, Damon ii ofera si lui Stefan un motiv serios pentru care vrea sa-l ajute. Influentat de perspectiva hedonistica a lui Sage asupra vietii de vampir, Damon incearca sa-l convinga si pe Stefan sa se delecteze cu sange uman, nefiind constient de faptul ca in cei 50 de ani de cand au devenit vampiri, Stefan nu a invatat sa se controleze atunci cand se hraneste. Stefan o ataca pe Marianne Lockwood si ii bea sangele sfasiind-o pana cand capul i se desprinde de corp intr-o scena total creeptastica (din pacate, departamentul de publicitate al CW iar a dat cu batul in balta si a introdus aceasta scena intr-un promo, diminuandu-i valoarea de soc din timpul episodului propriu-zis).
Damon e stupefiat, iar Stefan se simte imediat foarte vinovat si incearca sa-i lipeasca trupul si capul la loc intr-o miscare tipica lui Ripper!Stefan pe care am mai vazut-o si la inceputul sezonului. Damon incearca sa-i ofere ajutor, dar Stefan il refuza si il paraseste, noi asistand practic la “nasterea” Ripper-ului din Monterrey – deoarece din acel moment Stefan a alunecat pe latura intunecata a existentei devenind monstrul pe care Klaus l-a intalnit un deceniu mai tarziu. Iar Damon a ramas cu povara vinovatiei ca el a fost cel care a facilitat aceasta cadere si ca, probabil fiind inca plin de resentimente pentru ca Stefan l-a obigat sa se transforme in vampir, nu a vrut sa insiste in a-i oferi fratelui sau ajutorul de care, evident, avea atata nevoie.Acum insa, 100 de ani mai tarziu, el a invatat din greseli si a trecut peste problemele care existau intre ei in trecut si nu vrea sa-l mai lase pe Stefan sa alunece pe acelasi drum. Bineinteles ca toata interactiunea dintre cei doi frati e minunata si cand Damon ii spune lui Stefan ca el e tot ce are pe acest pamant, e una dintre cele mai frumoase si mai emotionante declaratii de dragoste din acest show. Stiti ca relatia dintre frati este prioritara pentru mine fata de oricare dintre cele 2 variante ale triunghiului amoros si faptul ca exista mici progrese pe drumul repararii acestei relatii nu poate decat sa ma bucure foarte tare.
Alaric se intoarce acasa si, in timp ce Elena citeste jurnalul stramoasei sale, Samantha Gilbert, Meredith ii face o vizita pentru a-i oferi niste explicatii. Partea in care femeia ii cere sa o invite inauntru m-a cam pus pe ganduri, nu si pe Alaric, care accepta acest lucru. Teoria lui Meredith e ca Alaric e cel care a comis crimele datorita influentei Inelului Anti-Fiinte Supranaturale care l-a tot ajutat sa invie in ultimul timp si in cadrul acestui proces i-a afectat sanatatea mintala. Stefan gaseste niste documente de la 1912 din care rezulta ca nimeni nu a fost arestat pentru sirul de crime care a avut loc atunci, dar un deceniu mai tarziu a aparut o confesiune din partea Samanthei Gilbert conform careia ea era cea responsabila. Samantha a fost considerata nebuna si inchisa intr-un azil, iar din ceea ce citeste Elena in jurnalul ei se pare ca femeia chiar innebunise, la fel ca si stramosul ei, Jonathan Gilbert.
Damon e convins ca Samantha ar fi trebuit sa fie moarta pentru ca el insusi se ocupase de asta la provocarea lui Sage, insa fratii realizeaza rapid ca Samantha, fiind o membra a familiei Gilbert, purta un Inel Magic care a tinut-o in viata si ca toate problemele izvorasc de la aceste inele, concluzie intarita atat de Meredith cat si de Elena si care il indica pe Alaric drept autorul crimelor din Mystic Falls. E bine totusi ca toate “mortile” lui Alaric din saptamanile precedente nu au fost in van si au condus spre revelarea unei probleme majore care ii afecteaza pe purtatorii de Inele (ma intreb in ce stare o fi Jeremy care nu numai ca a fost inviat si el de inel, a mai fost inviat si de spiritele vrajitoarelor o data, plus compelled de vreo 2 ori….probabil creierul lui e si el deja super-prajit…poor hot Jeremy!)
Presupun ca revelarea lui Alaric drept ucigasul din Mystic Falls trebuia sa fie un moment socant de genul OMGWTF……except NOT REALLY! S-a creat o mare rumoare dupa ce acest episod a fost prezentat la Paley Fest acum aproape o saptamana si se tot discuta despre un twist monumental care ne va lasa pe toti paf. Am reusit cumva sa raman unspoiled in aceasta sapatamana si chiar eram sceptica, intrebandu-ma ce mare surpriza ar putea pregati show-ul pentru ca, din punctul meu de vedere, TVD si-a pierdut mult din capacitatea de a produce momente cu adevarat surprinzatoare fata de sezoanele precedente. Cand am vazut despre ce e vorba nu am putut sa spun decat “meh” pentru ca s-a speculat intens inca de acum multe saptamani ca Alaric ar putea fi Killer-ul – de fapt, nu am verificat, dar din cate imi amintesc chiar si la sectiunea de comentarii de aici de pe blog la articolul de acum cateva episoade, au fost persoane care l-au indicat pe el drept posibil autor asa ca….NOT.IMPRESSED. Mai interesant va fi ce se va intampla de acum incolo cu el si care e mecanismul exact si toate consecintele problemei create de Inelele Magice (nu pot sa spun ca nu am ras rautacios in fata evidentei ca vrajitoarele au mai dat-o in bara cu ceva in show-ul asta. Simply the worst!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu