miercuri, 27 august 2014

Revenge – 2×03 “Confidence”

In a race between danger and indecision, the difference between life and death comes down to confidence. 
Increderea in sine a lui Emily. Asa am crezut, cand a inceput episodul am zis ca se referea la increderea lui Emily in ea. Dar acum sunt convinsa ca nu la Emily se refera aceasta fraza de inceput, ci la Victoria. Aceasta femeie are o incredere imensa in ea, in fortele si puterea ei de a razbate si a intoarce absolut orice situatie in favoarea ei. A fost un episod bun, cel mai bun de pana acum as spune. Intriga a fost extrem de inchegata si sustenabila, ni s-au dezvaluit niste mistere si lamurit niste intrebari. In plus, actiunea avanseaza frumos, pe aceasi directie cu care ne-a obisnuit in sezonul unu, si anume cea a misterului si suspansului. Pot spune cu mana pe inima ca personajul Victoriei incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult in sensul … personajului negativ. Capacitatea acestei femei de a manipula oamenii din jur chiar atunci cand este pe marginea prapastiei mi se pare fantastica, iar modalitatea ei de a rosti o amenintare cu un incredibil zambet pe fata este … delicioasa 
OK, haideti sa vedem cum se mai incurca itele de data asta. 
Aiden impusca om cu par alb, Emily furioasa,  Aiden vrea sa ajute, Emily arunca Aiden la gunoi. Astea sunt primele secvente . Mi-a placut asta, mi s-a parut foarte inspirata ideea: cand te superi pe cineva il arunci la gunoi, buna treaba!
Inca de la inceput aflam adevarata poveste a lui Emily si Aiden. Nu, nu o sa se combine, ci au fost deja impreuna. Cei doi invatacei ai lui Takeda au avut o aventura chiar pe durata trainingului lor, doar ca, se vede treaba, ca dl Aiden nu a fost tocmai cinstit cu Emily in acele vremuri. De fapt, nici nu stiu daca i-as lua-o in nume de rau. In fond a pacalit-o in timpul antrenamentului doar pentru a castiga dreptul de a merge sa-si salveze sora, doar pentru a demonstra ca este pregatit sa faca asta. Iar apoi, faptul ca nu a luat-o cu el in calatoria lui “de razbunare”, as zice ca este o dovada tocmai a faptului ca Emily era chiar importanta pentru el. Aiden incearca sa-i spuna ca e periculos, dar Emily nu vrea sa inteleaga si probabil ca el isi da seama ca nu poate rationa cu ea pe tema asta. Asa ca … o pacaleste pentru a-i salva viata practic. Asa ca nu i-as lua-o in nume de rau, mai ales ca incepe sa-mi devina din ce in ce mai simpatic …  Problema este ca Emily nu mai are deloc incredere in el, asa ca in loc sa-i accepte ajutorul in chestiunea omului cu par alb … mort de data asta … Emily incearca sa se debaraseze de el. Asupra “surului” gasesc un act de identitate, o cheie (pe care Aiden o subtilizeaza imediat) si telefonul mobil, care insa luase glontul din plin, deci nu mai ramasese mare lucru din el.
Astfel ca dupa ce-l arunca pe Aiden la gunoi, Emily se duce direct la Nolan sa-i ceara ajutorul in chestiunea telefonului. Acesta ii promite ca va incerca, desi mari sperante nu are avand in vedere ca nu prea mai ramasese nimic important din telefon. Nolan, minune, este la birou. Se pare ca de cand a aparut Padma in zona lui vizuala, omul a inceput sa-si dea din nou interesul pentru afacerile proprii si in plus … ii e foame devreme si des  Pentru ca din nou o invita pe Padma la cina. Singura problemuta care apare in “armonia” dintre cei doi colegi de munca  este insasi Emily. Nolan nu prea stie exact cum sa explice existenta acesteia in viata lui si nici ce anume rol sa-i atribuie, iar aceasta balbaiala a lui si desele apeluri telefonice de la Emily, o fac, in mod vadit, pe Padma sa banuiasca o relatie romantica intre cei doi. (Mica paranteza legata de Nolan: impresia pe care mi-au dat-o mie scenaristii pana cum este ca Nolan joaca in ambele echipe, adica este bisexual; avem aventura clara cu Tyler, insa exista mici hinturi prin serial ca omului ii plac si fetele, in plus eu cred ca unul dintre motivele pentru care o ajuta pe Emily este faptul ca pe undeva are o “slabiciune” pentru ea; in plus felul in care-i zambeste Padmei zic eu ca este destul de elocvent  Astept si opinia voastra, poate ma insel eu.)
In timpul acesta Aiden se trezeste in masina de gunoi si se duce la motelul de unde era cheia luata de la “sur”. Acolo dupa un timp de cautare gaseste in cele din urma un singur clu: cutia neagra a avionului in care fusese Victoria. Si tocmai cand voia s-o stearga este interpelat de o blonda ce pare sa fie proprietareasa locului. Si probabil ca este, dar cel mai important este ca blonda este mama lui Emily. Aiden ii spune o minciuna cum ca ar fi politist, insa femeia imediat ce acesta pleaca suna la politie sa verifice si, ulterior, aflam ca il suna si pe nenea sur. Mie mi-a cam fost clar de pe aici ca mama lui Emily si omul sur au avut o relatie. Daca stai sa faci legatura intre ce i-a spus tipul lui Emily inainte sa fie impuscat si scena asta, e absolut clar. Acum intrebarea ramane: a luat-o din spital sa o ucida si s-a indragostit de ea sau treaba este mult mai complicata si Kara este implicata intr-un fel sau altul in conspiratia David Clarke?
Din tot conflictul asta intre Emily si Aiden cea mai tare faza mi s-a parut ca cel care si-a luat-o rau de tot a fost din nou … Nolan. Acesta ajunge acasa tarziu si este incaierat de catre Aiden. Norocul lui ca apare Emily si-l opreste pe Aiden din avant. Fostul ei iubit ii propune un schimb: toate informatiile despre Gordon Muprhy (da, acum avem si un nume :-)) in schimbul cutiei negre a avionului. Emily reuseste pe ascuns sa scoata cartela din telefonul lui Gordon si sa-si vare in buzunarul de la pantaloni ceasul acestuia. Asta pentru ca planuieste sa foloseasca cartela pentru a vedea cine-l suna pe barbatul sur, iar ceasul respectiv reprezinta pentru ea ceva foarte important: este un medalion care se deschide cu o poza … a mamei ei.
Sa ne ducem acum in “minunata” familie Grayson. Aici am fost extrem de placut suprinsa de atitudinea lui Daniel. Imi luasem gandul ca  vreodata baiatul asta sa arate un pic de caracter, de forta, revolta, ceva. Ei bine, am fost fericita sa descopar ca, in ciuda fantasticului atasament fata de mama lui, nu prea crede toata povestea acesteia. Atmosfera in casa Grayson este tensionata, ca de obicei, numai ca de data asta la usa conacului se afla o armata de ziaristi care abia asteapta sa se avante asupra prazii “sangerande”. Victoria le spune tuturor ca sunt “arestati” la domiciliu si ca niciunul dintre ei nu poate parasi casa pana cand nu da ea o declaratie de presa. Pentru ca, da, Victoria chemase toata floarea cea vestita a ziaristilor si, in plus, aranjase si un interviu in exculsivitate pentru Vanity Fair. Femeia vrea sa se asigure ca nimic nu-i scapa de sub control si ca lumea si presa vor sti varianta “corecta” a rapirii si a suferintelor ei. Doar ca familia ei nu este convinsa deloc nici de aerul ei de martira, nici de bunele intentii si nici macar de adevaratul scop al intregii masinatiuni puse la cale de ea. Charlotte nu poate intelege de ce sunt ei pedepsiti sa nu iasa din casa si, cel mai important, nu intelege de ce mama ei nu-i marturiseste adevarul si lui Daniel. Evident ca explicatia Victoriei e simpla: Daniel l-a ales pe tatal tau atunci cand am avut nevoie de el si din cauza asta nu pot avea incredere in el. Daniel, la randu-i, cum spuneam, o chestioneaza pe mama lui insa fara a afla ceva concret, doar ca este absolut evident ca nu crede o boaba. Iar Conrad, ei Conrad, dragii mei, ce sa va spun: ii spune verde in fata ca nu are deloc incredere in ea si ca din punctul lui de vedere poate ca ea lucreaza in continuare cu Gordon doar pentru a-i intinde lui o capcana. Acum, dupa cate a patit omul alaturi de zgripturoaica cum naiba sa mai creada ceva din gura ei …
Victoria ocupa tabloul central al acestui episod, in mod evident, as putea spune ca joaca atat de bine incat aproape ca uiti restul actiunii, uiti ca mai exista si alte personaje in jurul ei. Dupa ce explica familiei ca nu trebuie sa iasa din casa pana la “dezvaluirile ei in direct”, “Cruella” o cheama pe Emily. Este clar inca din episodul trecut ca cel mai mare ghimpe al ei in toata problema asta este Emily. Asta pentru ca despre aceasta fata stie mult prea putine pentru a o putea controla. Emily incearca sa faca pe “prietena”, o intreaba ce versiune sa spuna presei, se arata ingrijorata de siguranta ei si a lui Charlotte, etc, etc. Victoria, insa, ii explica foarte clar ca trebuie sa-si tina gura, nu trebuie sa spuna nimic presei, dimpotriva  trebuie sa sustina ca familia Grayson a taiat orice legatura cu ea atunci cand s-a despartit de Daniel. Ba mai mult, si asta mi s-a parut foarte tare, ii spune lui Emily cu un zambet mailtios ca, de fapt, ii e teama pentru siguranta ei ma degraba, caci acum ea stie despre omul cu par sur si daca respectivul vine dupa ea … Vedeti amenintarea, nu? Ceva de genul: daca zici ceva s-ar putea sa fii in pericol, draguta! Dar…. asa, frumos spus, Victoria style 
Asa ca, din nefericire pentru ea, Emily se vede din nou indepartata si este fortata sa gaseasca alte modalitati de a zdruncina familionul. Asa ca o interpeleaza pe Amanda si o roaga sa-i duca lui Charlotte un fragment din jurnalul tatalui ei, fragment ce se referea aproape exculsiv la implicarea Victoriei in condamnarea acestuia. Manipluare de la distanta. Problema este ca Amanda refuza, pentru ca Jack nu vrea sa mai aiba nicio legatura cu Graysonii. Dar, sa nu uitam ca … Jack nu era tatal copilului ei sau cel putin ea asa stia. Asa ca, in dulcele stil al manipularii, Emily o ia intai tare si ii spune ca nu vede care e problema sa-l minta pe Jack ca doar a mintit de atatea ori (sesizati nuanta … minciunii), apoi apeleaza la sentimentele Amandei. O roaga frumos si Amanda accepta. Si uite asa in mijlocul frumosului si seninului interviu al Victoriei cu Vanity Fair, apare Charlotte cu o falca in cer si una in pamant si o face pe maica-sa monstru, dar, cel mai important, ii spune clar reporteritei ca ea este fiica lui David Clarke.
In timpul acesta, Emily apare si ea intamplator in zona si Daniel o vede. Asa ca prinde ocazia sa-i spuna ca i s-a comunicat sa se tina departe de familia lui, si, adauga ea, probabil ca de la tine a pornit toata treaba …  Nici nu apuca Daniel bine sa nege ca ii vine un plic si surpriza: in plic o amenintare si pasaportul …. Veronicai Clarke (Victoria). Si in sfarsit ii vine randul lui Daniel sa se infurie si se infurie, nu gluma. Se duce la Conrad si ii arata ce a primit in ideea de o demasca pe Victora si probabil de a-si gasi un aliat, doar ca, din nou supriza pentru el, Conrad vrea sa-l domoleasca, pentru ca el stiind despre ce e vorba, chiar ia in serios amenintarea respectiva. Atitudinea tatalui lui il infurie si mai tare pe Daniel. Si atunci, cand Victoria apare pe scari incercand sa o calmeze pe Charoltte, le impinge pe amandoua intr-o camera si cere explicatii. Ei, si uite asa incepe si cearta general, stiti voi, tipica lor: fiecare arata cu degetul spre celalat, Conrad spre Victoria, Daniel spre Victoria, Victoria spre Daniel si tot asa ….Victoria este insa cea care ia decizia salvatoare, salvatoare pentru ea, de fapt. Le spune tuturor ca s-a saturat de minciuni si ca e momentul sa declare adevarul in fata tuturor. Hmmm…. si atunci ai un moment de dubiu: oare va spune Victoria lumii intregi ce i-a facut ea si sotul ei lui David Clarke si familiei lui?!
Voi face, din nou, o mica paranteza pentru ca mi se pare foarte importanta aceasta chestiune in cursul actiunii ce va urma. Atunci cand Daniel iese din camera, dupa discutia cu ai lui, da din nou peste Emily si,intr-un moment de furie si sinceritate, ii spune ca nu stie cum a putut sa o suporte pe mama lui cu toate rautatile ei. Emily ii da un sfat, foarte bun, as putea spune: pe Victoria nu o poti bate decat la propriul ei joc, asa ca joaca mai bine decat ea si sigur iti va iesi. E important deja si in acest episod, veti vedea …
In opinia mea, umila, conferinta de presa a Victoriei este una dintre cele mai bune momente, scene din acest serial. Victoria iese in fata tuturor camerelor si in fata tuturor acelor reporteri, perfecta, zambitoare, dreapta si le spune tuturor ca in perioada detentiei ei si-a jurat ca nu va mai ascunde adevarul si si-a dat seama ce conteaza cu adevarat in viata. Nu vrea sa declare nimic pana nu multumeste unor persoane foarte importante din viata ei: fiicei ei, Charlotte, care este iubitul rod al dragostei dintre ea si David Clarke (NB: femeia recunoaste in sfarsit ca a avut cu adevarat o aventura cu David Clarke!) si o invita langa ea; apoi sotului ei, “un inger” (stati asa ca nu ma pot opri din ras, cand o aud pe asta cu ingerul ….), care a fost langa ea si care a reusit sa o salveze de rapitori; fiului ei, Daniel, care ii este extrem de devotat si, din nou, a fost intotdeauna alaturi de ea si-l invita si pe acesta alaturi de ea – o secunda il vedem pe Daniel ca staruie, dupa care, paseste pe scena alaturi de mama lui; ei, si nu in ultimul rand, Victoria ar dori sa-i multumeasca … Amandei Clarke, care a avut o viata grea si nu intotdeauna a avut parte de un tratament corect din partea lor si o invita si pe aceasta pe scena … Apoi declara ca indiferent cine le doreste raul si vrea sa-i raneasca sa se fereasca din calea lor pentru ca ei sunt de neclintit si nimic nu-i va atinge, iar dusmanii lor vor avea de suferit. Apoi cu un acelasi zambet imperturbabil pe fata, se intoarce si ii sopteste Amandei, doar pentru urechile ei: Ai auzit? Ti-e clar? … Si gata … That was Victoria’s Victory!
In timpul discursului ei, Conrad primeste un telefon, de la Initiativa, ceea ce era de asteptat avand in vedere declaratiile Victoriei. Aflam ca acestia au planuri noi pentru cuplul Grayson, iar unul dintre aceste planuri este ca Victoria sa se recasatoreasca cu Conrad. Asa ca “fericitul” mire isi anunta viitoarea sotie ca reporterita de la Vanity Fair va avea excusivitatea la nunta lor …. In plus, Daniel afiseaza un comportament umil si o asigura pe mama lui ca nu a jucat teatru la conferinta si ca e cuprins de remuscari pentru ca i-a reprosat atatea in loc sa fie recunoscator ca mama lui este inca in viata … Sfat primit, multumim Emily! Se pare ca Daniel este pe drumul cel bun: ii va face jocul Victoriei doar pentru a o prinde in capcana.
Amanda este cea care pierde cel mai mult din toata afacerea. Dupa ultima ei minciuna, cum ca s-ar duce cu Emily la cumparaturi si aparitia ei la televizor, Jack ii spune foarte clar ca relatia lor s-a cam incheiat. II spune ca se va ocupa de copil, dar … atat.
Sa ne intoarcem pentru un moment la Aiden. Nu stiu voi, dar eu nu m-am gandit ca el este cel care i-a trimis lui Daniel pasaportul fals al Victoriei. M-am gandit ca este vorba de Initiativa, dar apoi mi-am dat seama ca Aiden era persoana logica. Un gest frumos, as spune, din partea lui Aiden. Seara, dupa toata nebunia cu conferinta, se prezinta in pragul lui Emily pentru a-i aduce cutia neagra a avionului. Doar ca Emily nu este deloc fericita de ajutorul lui, in ciuda faptului ca Aiden ii subliniaza ca in felul acesta Conrad a fost contactat deInitiativa, deci un pas inainte pentru ei si, in plus, Daniel incepe sa aiba din nou incerdere in ea (as adauga eu ca nu numai incredere, dar, pe de alta parte, nu cred ca a incetat un minut sa o iubeasca pe Emily).
As dori, de asemenea, inainte de finalul cronicii sa subliniez ceva ce mi se pare foarte important. Emily, in opinia mea, continua sa aiba o problema, in sensul ca exista inca in ea sentimente precum dragostea, compasiunea si prietenia. Amintirile ei ne arata ca Takeda a tot incercat sa suprime aceste sentimente explicandu-i ca nu este loc de ele in procesul razbunarii, pentru daca iti propui un asemenea scop atunci trebuie sa calci pe cadavre fara sa te uiti in urma. Este adevarat, Emily nu are incredere in nimeni, aproape, iar in Aiden cu atat mai putin si totusi chiar in episodul de fata au existat momente care au evidentiat fix acest soft spot al ei: marturisirile ei in fata lui Nolan in primul rand. Desi initial refuza sa-i vorbeasca despre Aiden, atunci cand Nolan se bosumfla o vedem cum se schimba la fata si din toata impietrirea aceea apare umanitatea si bunatatea in privirea ei. Si atunci ii spune cu mare sinceritate ca nu stie cum va putea vreodata sa-i intoarca tot ajutorul pe care i l-a dat. (Ca tot v-am obisnuit cu parantezele: o mica “pietricica” la temelia ipotezei mele ca Nolan o cam iubeste pe Emily,felul in care se uita la ea si ceea ce-i spune … gaseste-o pe mama ta si asta imi va fi multumire indeajuns). Apoi hintul pe care i-l da lui Daniel legat de mama lui, iar mi se pare o dovada de umanitate, ca si cum ar vrea chiar sa-l ajute pe fostul ei logodnic. Sa nu mai vorbim de felul in care se uita la Jack si aproape ii citesti pe fata tristetea si regretul la gandul ca trebuie sa-l minta. Si, nu in ultimul rand, as mentiona felul in care priveste in urma lui Aiden dupa ce-l trimite definitiv la plimbare … se vede treaba ca nici macar pentru el sentimentele ei nu au disparut complet. Asa ca as putea afirma ca … Emily are o problema: simte.
Si inainte sa va parasesc, sa-mi fac un pic de mea culpa. L-am ridicat in ultima vreme in slavi pe Declan ca ce matur etc, etc. Teapa Irino, ca sa zic asa! Tare mult m-a dezamagit baietelul asta! Nu ma asteptam deloc, pentru ca sincer parea un personaj care evolua mai degraba decat sa involueze. Dar m-am inselat … treaba asta cu fur pentru a-mi plati facultatea … mi se pare foarte tare! Si reactia lui Jack … alta dezamagire: nu tu o palma, nu tu tipete, nimic. Doar un bravo dezamagit si atat!? Nu mi-a placut. Dar am senzatia ca se va mai dezvolta o ditamai intriga pe aici si ma gandesc daca nu cumva are o legatura cu cadavrul din barca de la inceput de sezon. Mie una mi-a putit rau de tot ca tipul acela bogat de la care a furat Declan il iarta, asa, pur si simplu. Sunt doua chestiuni pe care le astept legat de tipul acesta: sa vad ce-i va spune lui Declan cand se duce sa-i returneze lucrurile furate si ce idee i-a venit legat de “datoria” lui Jack pentru iertarea pacatelor fiului risipitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu