marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×06 “Smells Like Teen Spirit”

Acest episod din The Vampire Diaries m-a dus cu gandul la primele episoade din sezonul 1 cand mare parte din actiune se petrecea pe coridoarele liceului si totul era super-teeny. Insa, pana la urma, titlul episodului e “Smells Like Teen Spirit” si ar fi trebuit sa-mi dau seama ca va urma ceva de genul asta. Totusi, cred ca un titlu mai potrivit ar fi fost “Smells Like Douche Spirit” pentru ca avem o gramada de momente cu people being douchy in acest episod.
Principalele lucruri care se intampla in 3×06 sunt: fantomele au un rol mult mai proeminent si vor sa-si faca loc din ce in ce mai mult pe scena supranaturala din oras, Stefan e in ripper-douche mode, Tyler prezinta niste simptome neplacute in urma transformarii in hibrid, Elena vrea sa fie Buffy, iar Damon si Katherine sunt in continuare preocupati de ideea de a-l elimina pe Klaus via Mikael.
Incepe un nou an scolar in Mystic Falls si e oarecum surprinzator ca liceul mai are elevi la cati vampiri se invart in micul orasel si cate decese au avut loc in ultimul timp. Elena e determinata sa invete cum sa tina piept pe cont propriu amenintarii vampirice si in acest sens ia lectii matinale de la Alaric. In urma recentului sau deces temporar, Alaric pare a se fi trezit la realitate si acum, ca el si Damon nu mai sunt “bros”, ii tine prelegeri Elenei despre periculozitatea vampirilor. You’re only a year late… Dar,mai bine mai tarziu decat niciodata!
O scurta privire in Vila Salvatore ne arata ca aceste lectii de combat impotriva vampirilor sunt totusi binevenite intrucat Stefan e in mijlocul unei petreceri decadente care are ca urmari cadavre insirate prin casa si femei care sunt folosite ca marionete intr-un joc sangeros de Twister. Damon e iritat din cauza ca acest stil de viata ii afecteaza covoarele persane din casa, ceea ce m-a amuzat teribil si a aratat si ceva continuitate pentru ca si in sezonul 2, inainte de a-l tortura pe Mason, Damon era preocupat de starea respectivelor covoare. Cine ar fi crezut ca Damon e un baiat de casa si maniac al curateniei?!
Comportamentul lui Stefan fata de Damon e absolut douchetastic, dar discutia lor e intrerupta de Rebekah, care spre surprinderea si nemultumirea ambilor frati Salvatore, a decis sa se instaleze in locuinta lor din moment ce Klaus a lasat-o in Mystic Falls.
Pe langa asta, Rebekah aka Barbie Klaus (: D) s-a inscris si la liceul din oras pentru a fi cu ochii pe Tyler in lipsa fratelui ei, pentru a-si arata din plin talentele de “mean-girl” si pentru a-i sufla lui Caroline pozitia de Queen-Bee. Cati ani avea Rebekah atunci cand a devenit vampir? Preocuparile ei sunt foarte superficiale pentru cineva care, oricum, a trait sute de ani de atunci. Avea dreptate Klaus cand a numit-o “petty little thing”. Tot la scoala, Bonnie e exagerat de suparata pe Jeremy din cauza conexiunii sale cu Anna, iar Elena are o scurta intalnire cu Douche!Stefan care ii comunica din nou faptul ca i-a fost poruncit de catre Klaus sa fie bodyguard-ul ei. Elena e foarte nemultumita, iar cand Alaric incearca sa intervina, Stefan devine agresiv.
Matt are o noua intalnire cu Vicki care ii explica despre posibilitatea ca ea sa apara in Lumea celor Vii oricand doreste si ca beneficiaza de ajutorul unei vrajitoare din Lumea de Dincolo. Jeremy afla despre dorinta lui Vicki si se sfatuieste cu Anna care-i atrage atentia ca, daca ceea ce vrea Vicki se va intampla, va exista si un pret de platit. Caroline realizeza ca Tyler a baut sange la micul dejun si cand incepe sa-i faca morala pe aceasta tema aflam ca Rebekah e cea care i-a servit o punga cu sange, iar Tyler e mai mult decat incantat de noua viata ca hibrid. Stefan si Tyler continua sa fie douchy intreaga zi (Tyler, imbatat de noile puteri, foloseste pentru prima data compelling-ul asupra antrenorului de fotbal dintr-un motiv minor, iar Stefan da de pamant cu un coleg pe pista de atletism si o numeste pe Elena “human blood-bag”).
Ca urmare, Elena care se intelesese deja cu Alaric asupra unei operatiuni de inabilitare si incarcerare a lui Stefan, incearca sa-l coopteze si pe Damon care pe buna dreptate e sceptic asupra probabilitatii de reusita pentru ca situatia nu mai e atat de simpla ca atunci cand Stefan a avut probleme cu sangele uman. Damon o numeste Buffy ( heh, intotdeauna am crezut ca Damon e iubitor de pop-culture) si ii completeaza antrenamentul fizic de lupta anti-vampir, dar o face intr-o maniera cu o tenta sexuala, iar Elena ii permite acest lucru si am vazut ca unii oameni sunt nemultumiti de asta pentru ca au interpretat-o ca pe o modalitate a Elenei de a se folosi de Damon si de a-i obtine ajutorul. I don’t know, Elena a dat semne ca ar fi atrasa de Damon de mai multe ori in trecut, dar e adevarat ca tot de multe ori s-a si folosit de slabiciunea lui pentru ea in realizarea planurilor sale, iar respectivele semne nu au dus la nimic concret. Trebuie sa fie destul de greu pentru scenaristi sa scrie scene care sa multumeasca diversele categorii de shipperi care la TVD sunt mai multi si mai hardcore ca oriunde.
La petrecerea saptamanii care tematic e aceeasi cu cea din primul episod TVD pentru ca a trecut exact un an, urmeaza sa fie pus in aplicare planul ticluit de echipa Elena-Alaric-Damon-Caroline pentru prinderea lui Stefan. Cand Tyler isi face si el aparitia in mijlocul grupului, toata lumea e surprinsa ca acesta se opune planurilor lor in privinta lui Stefan, invocand dorintele lui Klaus. Caroline e absolut socata de devotamentul lui Tyler fata de Klaus, dar Damon il injecteaza cu verbina si le/ne face cunostinta cu o noua pagina de mitologie supranaturala : notiunea de “Sire”. Pe scurt, Tyler simte loialitate si recunostinta fata de Klaus pentru ca acesta e Creatorul lui. Damon spune ca acest lucru e foarte rar intalnit la vampiri, dar ca e posibil sa fie totusi specific noii rase a hibrizilor. Oare Klaus e constient de acest lucru? Daca da, atunci obsesia lui cu hibrizii e foarte justificata, avand in vedere ca acestia ar ajunge sa faca orice ca sa-l protejeze.
Matt se apuca sa faca ritualul care ii permite lui Vicki sa treaca in Lumea Viilor dupa bunul plac, iar ritualul reuseste si, ca urmare, Matt simte si prezenta palpabila a lui Vicki. Jeremy o pune in garda pe Bonnie in legatura cu aceasta situatie, dar Bonnie pare mai preocupata in a fi foarte geloasa datorita amestecului Annei in aceasta poveste. Partea cea mai proasta e ca Vicki nu a fost complet sincera cu Matt, iar sprijinul pe care vrajitoarea din Lumea de Dincolo i l-a acordat a fost conditionat de faptul ca Vicki trebuie sa o elimine pe Elena pentru a-l impiedica pe Klaus sa mai creeze hibrizi deoarece, in conceptia vrajitoarei, acest lucru distruge echilibrul natural.
Petrecerea e in toi si in timp ce Damon o distrage pe Rebekah, Alaric si Elena au pregatit capcana pentru Stefan. Elena il atrage pe Stefan la stadionul liceului si, prefacandu-se beata, cade de pe una din tribune, iar Stefan e rapid acolo sa o prinda in brate. Cei doi “share a moment “ si ma pregateam iar sa-mi dau ochii peste cap la ideea ca dragostea lor epica invinge compelling-ul si faptul ca Stefan are Butonul Emotional in pozitie “OFF”, dar imi dau seama ca aceasta problema e chiar mai complicata si confuza pentru mine decat am crezut initial. Nu inteleg pana la urma care e treaba cu Butonul asta care te lipseste de umanitate la comanda. Ei tot spun in show ca inseamna sa nu-ti mai pese, ca iti anuleaza emotiile. Totusi, in anii ’20 de exemplu, Stefan, desi era tot cu Butonul Umanitatii in pozitie off si comitea fara remuscari acel sir de crime infioratoare, a reusit sa lege o prietenie cu Klaus si o oarecare relatie amoroasa cu Rebekah – iar atasamentul lui fata de cei doi a fost, zic eu, evident din flashback. Dar ca sa formezi astfel de relatii trebuie intr-o masura sa-ti pese de cei cu care le formezi si sunt relatii tipice oamenilor. Deci, trebuie sa inteleg ca lipsa umanitatii la un vampir inseamna ca nu-i mai pasa de oameni, dar in acelasi timp poate dezvolta sentimente specifice rasei umane fata de alte fiinte supranaturale? *Sigh* Mitologia din show-ul asta e foarte ciudata si incalcita uneori si faptul ca tot au schimbat-o din mers pentru a se potrivi cu diverse situatii face totul si mai confuz. Oricum, toata dinamica dintre “Bad”-Douche!Stefan si Elena m-a dus cu gandul la relatia dintre Dimitri si Rose in cartea a 4 a din Academia Vampirilor…acelasi tip de iubire nemuritoare ce depaseste toate barierele si care pe mine ma aduce in pozitia de “head-desk”. Teen-girls should be happy, tho!
Anyway, Stefan e impuscat cu verbina si aruncat in masina lui Alaric, dar planul este complet dat peste cap de aparitia lui Vicki care o lasa pe Elena incuiata in masina in timp ce declanseaza un incendiu. Stefan reuseste sa-si revina in ultimul moment din amorteala produsa de verbina si distruge partea din spate a masinii, iar Alaric ii ajuta pe cei doi sa iasa. Matt e foarte tulburat de planurile lui Vicki si isi da seama ca a comis o greseala pe care incearca sa o remedieze prin intermediul unei vraji a lui Bonnie. Vraja functioneaza, iar Matt, desi il doare foarte mult sa faca asa ceva, se decide sa-i spuna adio surorii sale pentru a nu mai pune in pericol viata prietenilor sai prin prezenta ei.
Desi Damon insusi a sfarsit cu o tepusa in stomac din parte lui Barbie Klaus care nu s-a lasat pacalita de atitudinea lui fals mieroasa, acesta o ingrijeste pe Elena in urma incendiului din masina si trebuie sa remarc ca in acest episod a fost prima data dupa mult timp in care mi-a placut cu adevarat Damon. Atitudinea sa a fost potolita, inteleapta si replicile sale sarcastic-amuzante au sunat la fel de bine ca in sezonul 1. La plecare, Alaric si Elena au o noua intalnire cu Douche!Stefan si dupa cateva replici pline de sentiment in care Elena ii spune ca nu va renunta la el pentru ca ea il cunoaste mai bine decat oricine (lol,no!), Stefan ii raspunde ca atitudinea ei e patetica ceea ce o determina pe Elena sa foloseasca in sfarsit ce a invatat la lectiile de auto-aparare si ii infinge niste tepuse de lemn in stomac. Toata faza a fost awesome ca executie, dar in acelasi timp destul de fara rost pentru ca Stefan nu se comporta in felul care se comporta pentru ca asa vrea el, ci e rezultatul compelling-ului si toata furia asta a Elenei ar trebui indreptata impotriva lui Klaus.
Caroline are o discutie cu Tyler in care ii reproseaza noul comportament, iar Tyler pare a fi destul de dispus sa o asculte si chiar ii spune: “Everything I love about me is you” [awwww]. El ii promite sa incerce sa nu mai fie acelasi douche care a fost candva si cei doi au parte de o impacare dulce,iar noi avem parte de ceva semi-nuditate gratuita in ce-l priveste pe Michael Trevino..Yummy J! Insa, dupa ce Caroline pleaca, isi face aparitia Rebekah impreuna cu o fata adusa pentru a fi prima victima umana a lui Tyler care nu poate rezista si o ataca. Vin timpuri grele pentru Tyler si Caroline, nu-i asa? Ugh, de ce trebuie sa distrugi tot ce e frumos, TVD?!
In paralel cu toate aceste evenimente Katherine incearca sa-l resusciteze pe Mikael (Doamne, ce am ras cand ii dadea cu soricelul ala pe la gura!). Dupa ce ii picura niste sange uman in gura acesta se trezeste si cere sa nu i se mai dea sange uman pentru ca el nu bea asa ceva. El ii tine lui Katherine un mini-discurs plin de superioritate despre cum si-a refuzat el sange uman de-a lungul secolelor (oh, great, another self-righteous, sanctimonious douchebag!) si deja tipul imi displace puternic. Asa cum am spus si in recenzia trecuta, cred ca Mikael le va crea probleme mari tuturor, fapt dovedit si de felul cum a insfacat-o pe Katherine (!!!!) ca sa se hraneasca din sangele ei. Desi am banuit de la inceputul episodului ca o va ataca pe ea, totusi scena a mers. Acest Vampir-Vanator se pare ca papa vampiri si daca intr-o stare atat de slabita a prins pe cineva atat de versat precum Katherine, cand isi va recapata complet puterile va fi foarte periculos. Nu cred ca a omorat-o totusi pe Katherine pentru ca ea ii poate oferi informatii importante despre Klaus.
Cel de-al doilea moment WTF al episodului este aparitia lui Sufer-Dude!Mason in varianta fantoma in casa la Damon. Cred ca atunci cand s-au facut ritualurile de venire/plecare a lui Vicki din/spre Lumea de Dincolo ceva s-a petrecut si toate fantomele au acum o intrare mai facila in Lumea Oamenilor deoarece si Anna este prezenta in varianata palpabila alaturi de Jeremy. Inca nu a fost explicat foarte clar cum e cu materialitatea acestor fantome si cine exact le poate vedea acum, dar sper sa primim informatii in episodul urmator care, judecand dupa titlu, pare a fi dedicat in principal fantomelor. Iar vrajitoarea care a creat blestemul lui Klaus e probabil cea care se afla in spatele tuturor acestor evenimente, ea continuandu-si lupta impotriva acestuia de dincolo de mormant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu