marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×17 “Break On Through

“Break On Through” e un episod de tranzitie spre un “nou” capitol in care eroii show-ului vor incerca sa-l omoare pe Klaus. Principala poveste a episodului este centrata pe Alaric si alter-ego-ul sau criminal – hai sa-l numim Killaric.
Meredith si Elena incearca sa afle cum ar putea solutiona aceasta situatie grava in care se gaseste Alaric. Am avut impresia ca deja a fost stabilit in episodul trecut ca acest comportament deviant al lui Alaric e o consecinta negativa a supra-utilizarii puterilor Inelului Magic Anti-Fiinte Supranaturale. Alaric e totusi la spital unde este supus unor examene medicale. Scena in care el se afla in interiorul aparatului MRI si observa ca imaginea lui din oglinda are o privire evil e creepy-creepy-creepy. Testele confirma si ele ca problema nu e de ordin medical, dar Alaric pare inca a se lupta cu acceptarea ideii ca el ar putea fi criminalul misterios. Elena ii promite ca o va contacta pe Bonnie (ceea ce trebuia sa faca din start, avand in vedere ca inelele sunt opera vrajitoarelor!), iar Alaric se hotaraste sa renunte la inel.
Damon e si el la spital pentru a-i oferi sustinere si asta ii ofera ocazia Elenei pentru o noua runda de morala pentru ca Damon l-a lasat pe Stefan sa se hraneasca cu sange uman. Numai ca de data asta Damon se tine bine pe picioare in fata Elenei si ii arunca in fata crudul adevar: ca ei sunt vampiri si ca e mult mai bine ca Stefan sa invete o data pentru totdeauna cum sa se controleze. Oh man, chiar e reconfortant sa-l vezi pe Damon si in alta ipostaza decat in a fi catelusul Elenei…a trecut mult prea mult timp in care nu a facut altceva decat asta. Si Elena a fost cu adevarat enervanta in aceasta scena, dar nu vreau sa mai intru in detaliu in atitudinea ei pline de standarde duble pentru ca-mi creste tensiunea. Ma intreb din nou daca oamenii astia care fac show-ul realizeaza ca saptamana dupa saptamana eroina principala devine tot mai antipatica si asta nu poate fi deloc un lucru bun.
Meredith ii tine companie lui Alaric fiind singura acasa cu el (pentru ca in conditiile date asta e o idee grozava) si cei doi discuta despre trecutul lui Alaric si aflam ca faptele care au dus la arestarile lui anterioare ar fi fost in parte justificate, desi nu se mai mentioneaza nimic despre ordinele de restrictie cerute de fosta sotie (oricum toate chestiile astea cu asa-zisul trecut violent al lui Alaric sunt bull-shit si denota o lipsa de continuitate flagranta – vezi ep 1×10 cand Alaric i-a spus lui Logan ca el nu are o fire violenta sau ep 1×15 cand, la cererea lui Damon, Seriful a facut i-a verificat trecutul si nu a gasit nimic dubios)*Shaking my head at the character assassination*…Mda, moving on…. Cu aceasta ocazie, ii spune lui Meredith ca el a fost cel care l-a omorat pe varul ei, Logan “Scum” Fell cand acesta a devenit vampir, dar Meredith nu pare prea afectata, marturisind ca, desi e o membra a Familiilor Fondatoare, nu este interesata in razboiul contra vampirilor, ci mai curand prefera sa foloseasca sangele acestora pentru pacienti pe care nu-i poate salva altfel.
Elena afla de la Stefan detalii despre cum Samantha Gilbert a innebunit complet si a sfarsit prin a se sinucide incercand sa-si faca o lobotomie cu o andrea si ca aparent aceasta stare indusa de Inelele Evil e incurabila si ar putea sa i se intample exact acelasi lucru si lui Alaric. Cand Bonnie accepta sa o ajute, Elena are nevoie de un obiect pe care Alaric l-a purtat inainte de a folosi Inelul si el sugereaza verghieta care se afla in apartamentul sau. Elena pleaca sa o aduca, lasand-o din nou singura pe Meredith cu Alaric, bazandu-se pe faptul ca doctorita ii administreaza injectii cu tranchilizante. But seriously, daca toate chestia asta cu Killaric e indusa de cauze supranaturale, de ce cred ei ca medicamentele traditionale il pot tine sub control? Nu e ca si cum ai incerca sa adormi un vampir cu o injectie cu Fenobarbital care nu va avea efect pentru ca e o explicatie supranaturala la mijloc?! Ce fac oamenii astia? De ce nu au plecat deja intr-o calatorie la Mount Doom sa arunce inelul in flacari pentru a-l distruge  si de ce au trecut 24 de ore de cand au aflat ce efecte au aceste inele si nimeni nu e inca innebunit de spaima ca acelasi lucru i s-ar putea intampla si lui Jeremy ?!
In timp ce Elena cauta inelul la apartament, Alaric se trezeste dintr-o atipeala, dar uh-oh , nu e Alaric, ci Killaric si situatia e pe cale sa se inrautateasca foarte mult pentru Meredith. Stefan e si el impreuna cu Elena la apartament si ii spune ca a mai facut niste cercetari in urma carora a aflat ca, odata declansata, psihoza purtatorului de Inel e ireversibila, cum s-a intamplat in cazul Samanthei Gilbert (oare de ce in 1912 Familiile Fondatoare nu aveau o vrajitoare pe statul de plata care ar fi putut rezolva situatia, la fel ca in celelalte ere? ). Oh, ok, dar cred ca tot ar trebui distruse aceste Inele ca in viitor sa nu mai afecteze si alte persoane care ar ajunge sa le foloseasca. Stefan ii sugereaza sa lase balta misiunea de a-l salva pe Alaric pe motiv ca unele cazuri sunt mai presus de a fi salvate, dar bineinteles, Stefan se refera la el insusi, incercand sa-i sugereze si Elenei acest lucru. Elena ii spune verde in fata ca nu a intentionat nicioadata sa renunte la el si ma bucur ca a facut asta pentru ca era clar de atata timp ca aceasta e pozitia ei fata de tot ce i s-a intamplat lui Stefan si ca el e cel care continua sa o indeparteze si sa distruga astfel relatia dintre ei.
Cautand prin apartament, cei doi fac o descoperire terifianta – un intreg dosar pregatit de Killaric, continand poze cu victimele crimelor, o lista cu numele membrilor Consilului Anti-Vampiri din oras si un bilet catre Jeremy prin care-i cere sa continue “opera” de curatare a membrilor respectivului Consiliu, in calitate de detinator al celuilalt “Inel al Puterii”. Chiar au folosit sintagma ‘inel al puterii’?! Deci e ca in “The Two Towers” cu doua centre ale Raului, iar Killaric si Jeremy sunt Sauron si Saruman?  Acasa la Elena, intr-o scena parca desprinsa dintr-un clasic horror, Killaric o ataca pe Meredith si acum aflam exact si care e “rationamentul” lui Killaric pentru a omori membrii Consiliului care, conform lui, sunt vinovati de a nu proteja oamenii obisnuiti impotriva vampirilor, desi acesta e menirea acestui Consiliu. Ceea ce e adevarat, dar tot nu justifica lantul de crime.
Meredith nu cedeaza fara lupta si, desi e injunghiata de Killaric (btw, Matt Davis e excelent in postura de psihopat tot episodul), reuseste sa se baricadeze in baie unde o gasesc Elena si Stefan care intr-un final au avut macar inspiratia de a se intoarce acasa. Stefan se ocupa de Killaric, fara a-l omori totusi si, desi e pe punctul de a avea o cadere cand simte sangele lui Meredith, reuseste sa se controleze de aceasta data si sa-i ofere sange pentru a o vindeca. Meredith a aratat multa compasiune si putere in toata povestea asta, dar si multa lipsa de prevedere in evaluarea situatiei. Imi place de ea, dar as fi preferat sa fie ceva mai isteata in a-si pazi propria piele.
Intr-un alt storyline al episodului, Damon vrea sa afle ce urmareste Rebekah si, in mod super-convenabil pentru el, se intampla ca dupa 100 de ani, Sage sa se intoarca chiar acum in oras. Apropos de oras, renovarea podului Wickery e in plina desfasurare si atat Sage cat si Rebekah se invart in continuare pe acolo, Sage povestindu-i lui Damon depre Finn care e marea ei dragoste (el a transformat-o pentru a fi impreuna, ea l-a asteptat pentru 900 de ani – wow, vampirii astia chiar nu stiu sa GET.OVER.IT). Ea ii spune lui Damon ca l-ar putea ajuta sa “intre in mintea” Rebekahi pentru a afla ce planuieste si ii sugereaza in maniera dezgustatoare sa se foloseasca de insecuritatile ei feminine. Shut up, Sage!Damon isi pune la bataie toata puterea de seductie asupra fetei, exploatand nevoia ei de afectiune si seara se incheie intr-o petrecere vampirica in 3 intre Rebekah, Damon si Sage. No, not in that way! Cel putin din ce au aratat/sugerat… Au dansat, au baut [atat un vin furat de Klaus (lol, 1000 de ani de furtisaguri) de la vreo regina necunoscuta, cat si sange dintr-un nefericit care le si canta la pian], iar Damon si Rebekah au sfarsit in pat. Sage i-a citit gandurile in timp ce ea dormea si ii comunica lui Damon despre existenta Stejarului Alb si faptul ca Rebekah il cauta de zor. Wait, what?! De cand pot citi vampirii gandurile? WTF?! Stiu ca puteau crea/manipula visele, dar daca pot citi gandurile de ce Elijah sau Klaus sau Rebekah nu au folosit aceasta abilitate pentrua obtine avantajul in….toate situatiile ever?!*shaking my damn head*
In doi timpi si trei miscari, Damon descopera intr-unul dintre nenumaratele registre pastrate la el in casa ca lemnul copacului e folosit la constructia podului Wickery (ceea ce e din nou super-convenabil si adevarul e ca banii mei erau pe varianta ca Vila Salvatore e facuta din lemnul respectivului copac, dar nici nu mai conteaza pentru ca nu vreau sa mai intru in detaliu in acest storyline pe care il detest). Sage se intoarce impotriva lui Damon pentru ca, avand in vedere ca respectivul lemn poate omori Originalii, il pune in pericol pe Finn, dar Damon incearca sa o pacaleasca oferindu-i o intelegere prin care Finn va fi salvat daca Sage il lasa sa o omoare pe Rebekah. Dar Sage are propriul plan si cand Damon ajunge la pod, gaseste tot lemnul in flacari pentru ca Sage i-a oferit informatia lui Rebekah deoarece i-a “citit” si mintea lui Damon si a aflat ca destinele celor 5 Originali sunt se pare in continuare legate (nooooooo!) si moartea ei ar fi insemnat si moartea lui Finn. Rebekah se multumeste sa ii rada in nas lui Damon….de ce nu-l omoara Dumnezeu stie, avand in vedere ca el tocmai ii planuia moartea? So dumb!
Damon o ameninta pe Sage, dar ea il pune imediat la punct, subliniind ca are peste 900 de ani (oh,ok, nice touch – sper sa nu uitati amanunte dintr-astea si in episoadele viitoare cand, dragi scenaristi), iar Damon are totusi tupeul fantastic de a-i arunca in fata ca Finn e intr-o misiune sinucigasa si, prin urmare, nu-i pasa de Sage si ca el va fi primul omorat cand, el, Damon F*cking Salvatore, va incepe exterminarea Originalilor. Daca eram Sage ii zburam capul pana sa termine propozitia. Se pare ca vampirii cu cat sunt mai batrani, sunt nu doar mai puternici, dar si mai dispusi la a accepta tot felul de bullshit de la vampiri care le sunt inferiori. Ar trebui sa fac asta o regula clara de mitologie si sa puna un personaj sa o spuna cu voce tare o data pentru totdeauna. Yup, I’m not letting this go!Ugh! In plus, cred ca Finn nici nu-si imagineaza ca Sage l-a asteptat tot acest timp si atunci cand va afla, cred ca va reconsidera alegerea sa de a se sacrifica pentru planurile mamei sale.
In subplotul 3 al episodului se deruleaza cel mai boring storyline, respectiv cel al tranzitiei mamei lui Bonnie in vampir. Problema e ca nu-mi pasa de Abby, atat actrita cat si personajul fiind super-blah. Long story short, pentru o vrajitoare ca Servitor al Naturii tranzitia e mult mai dificila. Caroline face eforturi pentru a ajuta, dar Abby ajunge sa-l muste pe Jamie (baiatul fostului sau partener de viata), insa Bonnie intervine la timp sa o opreasca. Pana la urma Bonnie e nevoita sa mearga in Mystic Falls pentru a ajuta in problema cu Alaric, iar Abby se hotaraste din nou sa o paraseasca pe Bonnie si sa plece in lumea larga. Caroline ii tine un discurs emotionant despre cat de mult are nevoie Bonnie de o mama in viata ei si despre importanta familiei si a parintilor in general, dar Abby nu e impresionata because she’s THE.WORST. Asa ca ea alege sa ii lase atat pe Bonnie cat si pe Jamie in urma pentru ca se pare ca aceasta femeie e incapabila sa nu dea bir cu fugitii ori de cate ori o situatie dificila apare in viata sa. Iar toata scena asta ar fi avut un cu totul alt impact emotional daca discursul pe care i l-a tinut Caroline lui Abby, ar fi fost tinut de Bonnie. I mean, Caroline e awesome, dar aici pana si eu as fi vrut ca scena sa fie intre Bonnie si Abby.
Bonnie face vraja pentru a inlatura partea intunecata a lui Alaric si treaba e atat de easy-peasy ca nici nu se mai obosesc sa ne arate on-screen aceasta vraja care ar fi trebuit, de fapt,sa fie destul de dificila la halul in care era Alaric si mai ales din cauza ca au apucat sa spuna in acest episod ca aceasta stare e echivalentul rezultatului unei magii negre. Tot ce ne arata e un borcan cu plante care aparent il vor vindeca pe Alaric. Sa fie totusi atat de usor? Parca n-as crede. Elena isi aminteste in sfarsit de Jeremy si il suna si…yay, fata lui Steven R McQueen pe ecran e cea mai frumoasa parte a episodului. Elena e foarte emotionata, dar din pacate nici macar nu se gandeste sa aminteasca ceva despre pericolul care pluteste deasupra lui Jeremy. Pentru ca tinerea de secrete e strategia castigatoare (remember Jenna?!). Sper ca totusi Jeremy sa fie cumva in siguranta (nefiind, sper, inca afectat de inel) si sa continue sa traiasca fericit departe de Mystic Hell (desi nu cred ca asta se va intampla).
In final, intr-o scurta scena intre fratii Salvatore aflam ca, desi lemnul de la podul Wickery a fost ars, mai exista semnul care indica numele podului si care bineinteles e facut din acelasi lemn (lol, I can’t even) si care nu a fost ars pentru ca Alaric a uitat sa-l aduca la ceremonia inaugurala. Iar acum acesta este in mainile lui Stefan si Damon, care evident se plictisesc de moarte cu linistea din partea supernaturala a orasului si vor sa declanseze un nou sir de tragedii prin atacarea Originalilor. Ugh, pentru ca in mod clar asta va duce la lucruri “bune” intrucat nici chiar show-ul asta nu-i poate face pe Originali atat de tampiti incat sa nu riposteze serios si sangeros in incercarea de a-si apara vietile. Or not, everything is possible!
Problema e ca, daca show-ul ar fi vrut sa-i percepem cu adevarat ca pe niste villaini pe acesti Originali, ei ar fi trebuit sa fie cei care ataca si creeaza conflict si nu cei care se apara si probabil de aia atat de multi oameni sunt de partea lor in acest razboi si nu stiu daca acest lucru ar fi trebuit sa se intample. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu