marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×12 “The Ties That Bind”

Dupa cele 2 episoade excelente cu care TVD a inceput anul 2012, “TheTies That Bind” nu poate fi perceput decat ca o dezamagire. Show-ul a redus brusc motoarele si ne-a oferit un episod plictisitor care a fost salvat intr-o mica masura de ultimele 20 de secunde ale sale cand un persoaj mult iubit de fani si-a facut revenirea glorioasa. Avand in vedere ca saptamana viitoare nu vom avea episod nou de TVD, pe tot parcursul lui 3×12 am continuat sa ma intreb: “Oare cum se asteapta oamenii astia sa ne mentinem interesul fata de show in asteptarea de 2 saptamani care urmeaza cu un episod atat de insipid?!” Dar, bineinteles ca maestrii manipulatori care se ocupa de realizarea acestui show au stiut exact pe unde sa scoata camasa si au indeplinit in finalul episodului dorinta cea mai mare a fanilor.
In mod normal, un episod ca 3×12 m-ar fi enervat si plictisit intr-o mai mare masura, dar eram destul de pregatita pentru ca stiam ca in primul rand, episodul e scris de Brian Young si episoadele lui intotdeauna sunt dezamagitoare pentru mine, iar in al 2 lea rand stiam ca va fi centrat pe Bonnie, unul dintre personajele pe care le gasesc a fi cele mai neinteresante si slab conturate in acest show. Pana la urma, storyline-ul cu Bonnie nu a fost chiar ingrozitor, au fost insa alte momente care chiar nu mi-au placut in episod, dar cred va trebui sa evit a vorbi prea mult despre ele pentru a atinge cota de political correctness ceruta pentru a face recenzii la acest show. Noroc ca acest episod nu prea te face sa ai chef sa discuti cu adevarat despre el.
Anyway, povestea principala a episodului se bazeaza pe demersul lui Bonnie de a o gasi pe mama sa, Abby, care o parasise cand era inca un copil mic , in speranta ca aceasta ar putea fi cheia aflarii raspunsului la intrebarea “Cum sa deschidem sicriul misterios si sa-l omoram pe Klaus?”. Bonnie simte ca are nevoie de sustinerea celei mai bune prietene in aceasta misiune si dupa micile incidente din episodul trecut, fetele fac pace, iar Bonnie ii dezvaluie Elenei locatia sicrielor. Fetele trec apoi la partea de research si primesc un ajutor important din partea lui Damon , el fiind cel care le ofera locatia exacta a lui Abby.
Cand ele ajung in sfarsit la casa unde locuieste Abby impreuna cu Jamie, fiul sau adoptiv, aflam si de ce aceasta a parasit-o pe Bonnie, precum si despre legaturile lui Abby cu lumea supernaturala. Abby a fost si ea vrajitoare, si in tinerete era chiar cea mai buna prietena a mamei adoptive a Elenei. History repeating and all that. Ea a fost nici mai mult nici mai putin decat acea vrajitoare care l-a inlantuit pe Mikael in acel sicriu unde l-a gasit Katherine pe motivul ca Mikael venise in Mystic Falls cu 15 ani in urma pentru a o ucide pe Elena intrucat stia ca ea e The Doppelganger. Hmm, 2 intrebari : cum stia Mikael ce este Elena, adica in cel fel isi putea da seama cineva cand era vorba de un copil de 3 ani ca aceasta e o dublura? Si, privind retrospectiv, daca Mikael fusese inlantuit acolo de o vrajitoare printr-o vraja atat de puternica incat pe Abby a costat-o toate puterile, cum de a putut pleca pur si simplu prin simplul fapt ca a fost trezit de Katherine si fara interventia unei vrajitoare? De ce nu plecase pana atunci daca era asa de simplu?!
Asa cum am spus, Abby si-a pierdut toate puterile (chiar si viata i-a fost in pericol) in urma acelei vraji de incapacitare a lui Mikael, dupa care a decis sa-si paraseasca sotul si fetita si sa duca o viata lipsita de orice fel de tangente cu evinementele supernaturale. Cred ca asta raspunde intr-o anumita masura si la eterna mea intrebare: “De ce oamenii astia nu iau in considerare sa mearga si sa incerce sa duca o altfel de viata in alt loc in conditiile in care chestii supranaturale tragice se abat asupra lor?”. Abby a facut exact acest lucru si se pare ca e o alternativa reala, cel putin pana in momentul in care trecutul de ajunge din urma, desi evident, faptul ca si-a lasat in urma fetita nu are nici o scuza.
In paralel cu vizita fetelor acasa la Abby, are loc momentul meu preferat din episod : la Casa Salvatore, Klaus se relaxeaza cu un pahar de whiskey si asculta melodia celor de la The Black Keys – “Lonely Boy”. I swear…this show! Responsabilul cu muzica ar trebui sa primeasca un bonus, alegerile sale fiind intotdeauna excelente. Anyway, Stefan isi face aparitia si aflam ca, in sfarsit, Klaus e pe punctul de a-si pierde rabdarea si ii cere lui Stefan sa incheie tot circul asta cu sicriele (care nu duce nicaieri) si sa spuna naibii o data pentru totdeauna ce doreste. Dorinta lui Stefan : Klaus sa plece din oras si, dupa cativa ani, poate Stefan se va indura sa-i dea familia inapoi. Really?! Have you met Klaus ?! Ca si cum asa ceva ar fi vag posibil. Altfel spus, Stefan nu are nici un fel de plan pe termen scurt si pentru a n a oara, Klaus pledeaza in favoarea unei intelegeri rezonabile, dar Stefan trece din nou la amenintari. Insa Klaus e Klaus si il intrerupe intr-o maniera awesome : “Oh, yeah, Crazy Stefan! How is that working for you? Any friends left?” OH SNAP! Si de aceea, Klaus is winning ! Si nu intr-o maniera crazy/lame, a la Charlie Sheen, ci pur si simplu castiga, atat timp cat pretul platit de Stefan in aceasta razbunare prost-gandita este imens.
Si cum nu ajunge la nici o intelgere cu Stefan, Klaus (care e evident foarte in tema cu actiunile lui Bonnie&co) incepe sa-si planuiasca miscarile pentru a pune in sfarsit mana pe sicrie. Prin urmare, il trimite pe singurul sau hibrid ramas, Daniel, acasa la Abby. Hibridul isi foloseste compelling-ul asupra lui Jamie pentru a manipula situatia in favoarea lui Klaus. Stefan a ajuns si el intre timp la ferma unde locuieste Abby pentru a afla ce noutati sunt pe frontul deschiderii sicriului misterios si ajunge sa fie impuscat cu gloante de lemn de catre Jamie. Abby foloseste niste plante pentru a o imobiliza pe Bonnie, iar Elena e legata intr-un hambar si Team Klaus e la un pas de victorie.
Intr-unul dintre rarele momente cand Elena e cu adevarat awesome, fata isi da seama ca ea personal este in afara oricarui pericol deoarece viata sa e importanta pentru Klaus si il duce cu vorba pe Jamie pana reuseste sa-l imobilizeze. In acelasi timp, Bonnie este implorata de Abby sa dezvaluiasca locatia sicrielor pentrru ca hibridul lui Klaus i-a aplicat lui Jamie o constrangere care sa-l determine sa se sinucida in caz contrar. Bonnie se opune initial invocand The Greater Good (ma intreb daca ar fi avut vreo ezitare daca cineva din Team Elena ar fi fost constrans cum a fost Jamie…lol, ce intrebari pun si eu, e evident ca n-ar fi facut-o, vietile celor din grupul lor sunt intotdeauna mai importante decat ale celorlalti), insa cedeaza pana la urma si ofera informatia. Abby ii pune la dispozitie un telefon mobil ca sa-i alerteze pe cei din Mystic Falls de ceea ce va urma.
In tot acest timp cat Bonnie e in pericol, Elena gaseste de cuviinta sa poarte discutii emotionale cu Stefan. Ugh, stiam eu ca fata asta nu poate fi awesome mai mult decat cateva secunde. Pe principiul “Tara arde, baba se piaptana”, Elena se gandeste ca acesta ar fi cel mai potrivit moment sa-i spuna fostului iubit despre sarutul dintre ea si Damon. Nu mai departe de saptamana trecuta Stefan i-a facut ceva oribil si de aceea si-a cam pierdut dreptul la orice explicatie. Ca sa nu mai spun de iadul in care i-a aruncat pe toti cu razbunarea sa. Spre lauda sa, macar Stefan are decenta sa-si ceara scuze pentru evenimentele din episodul trecut, but it’s too little too late. Poate ca e bine ca Elena a ales sa-i spuna chiar ea, nu pentru ca i-ar mai datora ceva la acest punct, dar pentru a fi impacata cu ea insasi. E foarte clar ca Stefan e afectat, cred ca intr-o anumita masura se si astepta, dar nu i-a fost probabil usor sa auda aceasta confesiune – de altfel, e prima data de cand a declansat imbecilitatea asta cu sicriele cand Stefan pare a arata ca fostul Stefan si incepe sa se vada ca a inceput cumva sa regrete calea pe care a ales-o.
Primind informatia despre locul unde se afla sicriele Originalilor, Klaus merge la casa parasita si acolo da peste Damon. Spiritele vrajitoarelor moarte ii provoaca o migrena lui Klaus, dar cand acesta incepe sa le ameninte ca le va omori toti descendentii si ca in chiar acel moment vrajitoarele Bennett sunt in pericol, spiritele vrajitoarelor dau inapoi si inlatura vraja de inviziblitate. Klaus e multumit, dar doar pentru scurt timp deoarece sicriul care nu poate fi deschis lipseste, Damon apucand sa-l mute de acolo inaintea venirii lui Klaus. Pentru ca Bonnie a reusit sa-l avertizeze, Damon a ales sa mute acel sicriu pentru a avea in continuare un mijloc de a negocia cu Klaus, probabil in eventualitatea in care acesta s-ar fi hotarat sa-i omoare pe toti pentru problemele create, acum ca si-a recuperat familia.
Da, de altfel, Damon a fost pretty awesome tot episodul si in “get shit done” mode. In cea mai mare parte a timpului, el cauta sa afle informatii despre Meredith pe care o suspecteaza ca ascunde ceva periculos. Intr-un nou capitol din Dalaric Bromance 4ever ,e foarte, foarte dragut cum Damon isi face probleme pentru bunastarea bunului sau prieten si face o munca intensa de detectiv pentru a afla care, de fapt, e treaba cu doctorita Fell. Dupa ce afla ca medicul ucis in padure a fost iubitul ei si acum chiar ea a semnat certificatul de deces, punand la cauza mortii celebra formulare “animal attack”, Damon devine si mai suspicios si merge sa o confrunte direct pe Meredith in legatura cu asta. Dupa ce neaga ca ar fi avut vreo legatura cu decesul legistului, doctorita il injecteaza pe Damon cu verbina si ii ia sange. La acest punct ajunsesem sa ma ingrijorez cu adevarat pentru viata lui Alaric. Cand se trezeste, Damon este la fel de ingrijorat si il avertizeaza din nou pe Alaric in privinta ei : ”Psychopats are so high-maintenance”. Atat de adevarat! Damon would know!
Cand Alaric merge sa discute cu ea, Meredith pretinde ca marele ei secret este ca foloseste sangele de vampir pentru vindecarea pacientilor care nu pot fi vindecati pe baza medicinei obisnuite. Sa fie oare adevarat sau s-a folosit ea de aceasta situatie si de cunostintele ei despre supranatural pentru a crea o diversiune de la intrebarile privind moartea fostului iubit? Pentru ca misterul acestei crime nu a fost inca lamurit si parca ceva, ceva tot e in neregula cu ea. Cand Alaric ii dezvaluie ca el e de fapt un vanator de vampiri part-time si ii arata si Inelul Anti Supranatural, ea e interesata de acest inel cam prea mult si am avut senzatia ca atunci cand i l-a scos de pe deget si l-a sarutat pe Alaric, inelul a ramas in posesia ei in zapaceala creata de venirea Elenei. Oricum, eu cred ca ascunde ceva…adica altceva in afara faptului ca foloseste sange de vampir in munca sa, iar Alaric i-a dat mult prea multe informatii prea repede.
Intr-un alt subplot al episodului, urmarim consecintele celor intamplate in episodul trecut intre Caroline si Tyler. Dupa scuzele de rigoare, Tyler ii spune ca a gasit o solutie pentru a lupta impotriva legaturii de siring fata de Klaus. In acest scop l-a adus in oras pe Daddy Douchebag….oh, wait, sorry, am uitat ca in TVD asta reprezinta o formulare ambigua, avand in vedere numarul impresionant de personaje care ar putea fi descrise de aceasta sintagma. Daddy Douchebag Bill Forbes s-a intors! Ugh, I.HATE.THIS.GUY. Oricat m-as stradui nu pot sa trec peste faptul ca si-a torturat propriul copil adolescent si i-a spus ca nu va niciodata o persoana cum trebuie. Si bineinteles, surpriza-surpriza, “solutia” lui in problema Tyler implica din nou o procedura barbara.
Potrivit celor spuse de Bill, Tyler trebuie sa se forteze sa se transforme in varcolac pentru a invinge prin asta ideea de gratitudine pe care o are fata de Klaus care in momentul in care l-a transformat in hibrid, l-a eliberat de aceasta durere. Hmm, ok, problema e ca Bill mentioneaza din nou ca i-au trebuit decenii de exercitiu pentru a invinge compelling-ul si am senzatia ca Tyler nu e pregatit sa se supuna dintr-o data unui sir interminabil de transformari super-dureroase, oricat de mult o iubeste pe Caroline (ceea ce e destul de clar, oricum) si astfel, nu vad cat de bine va decurge acest plan.
Transformarea in varcolac e acelasi spectacol horror ca de obicei si la un moment dat Caroline nu mai suporta si este invitata sa plece din subteranele unde se desfasoara scena. Dupa ce ezita initial, Caroline pleaca si in acel moment deja ma gandeam cat ar fi de dragut sa se intalneasca intamplator cu Klaus prin padure si sa-l ia la intrebari in privinta bratarii cu diamante. Stiu, stiu, I’m a horrible person, Tyler trece prin ce trece si eu cu gandurile mele neortodoxe, dar asta se intampla cand esti shipper, nu mai gandesti prea clar,lol. Vazand ca Tyler nu reuseste sa se transforme, probabil din cauza unei bariere mentale pe care o are impotriva auto-mutilarii, Bill devine si mai hardcore si-l ataca folosind un topor pentru a-l forta sa se transforme. Oh, hell no! Da, probabil ca intentia lui e sa ajute cu adevarat si undeva in mintea lui se gandeste la siguranta lui Caroline, dar violenta asta extrema ma deranjeaza intotdeauna. Deja ma gandeam ca Tyler il va face bucati din cauza asta si m-am temut ca, in consecinta, totul se va duce naibii pentru totdeauna intre Caroline si Tyler. Si este exact ceea ce face Tyler care se transforma si lanturile in care era prins nu reusesc sa-l tina pe loc. Bill ajunge la spital (cine l-a dus?!) in stare foarte grava si Meredith decreteaza cu nu mai poate fi salvat prin metode normale si il injecteaza, in prezenta lui Alaric, cu sangele luat de la Damon pentru a-i salva viata.
Cand isi revine, Bill e vizitat de Tyler care isi cere scuze pentru ca si-a pierdut controlul, si Bill are macar decenta sa admita ca aceasta a fost un risc asumat. Tyler pretinde ca se simte mai bine si e iar sub iluzia ca toata aceasta experienta neplacuta l-a vindecat de siring, dar bineinteles ca nu e atat de simplu si as fi fost cu adevarat dezamagita daca show-ul ar fi pretins ca e asa usor, din moment ce aproape au facut si cu compelling-ul acelasi lucru, anulandu-i mult din valoarea pe care o avea in trecut. Cum spuneam mai sus, Tyler va fi nevoit sa se supuna acestui dureros proces al transformarii pentru o lunga perioada de timp, pana in momentul in care va reusi sa se transforme voluntar fara durere. Nu sunt foarte sigura cum de e Bill un mare expert in siring, de moment ce problema hibrizilor e una noua in lumea supernaturala, dar metoda lui, desi ingrozitoare, are ceva sens si sa zicem ca e asa cum spune el, insa, nu-l vad pe Tyler reusind sa treaca prin asa ceva in acest moment. E o problema de durata pana va reusi, trebuie sa se acomodeze treptat cu aceasta idee si de aceea cred ca momentan se va indeparta de Caroline si relatia lor va fi distrusa temporar din aceasta cauza. Am vrut sa spun inca de la episodul trecut si am uitat – imi pare atat de rau pentru ce i se intampla lui Tyler si sper ca va avea parte si de lucruri mai bune dupa aceasta perioada intunecata.
In finalul glorios al episodului avem mai intai o infruntare de tip vintage intre fratii Salvatore cand Stefan ii trage un pumn lui Damon pentru sarutul cu Elena. Stiu si eu, Stefan…daca nu i-ai fi spus in acel episod Elenei ca nu dai doi bani pe viata lui Jeremy si conteaza doar razbunarea ta, cred ca mentionatul sarut nici nu s-ar fi intamplat. Oricum, Damon are si el bunul-simt sa nu riposteze si e all business, comunicandu-i lui Stefan ca, desi a trebuit sa-i predea lui Klaus sicriele cu membrii familiei, a pastrat totusi sicriul care nu se deschide si, in plus, ii flutura lui Stefan in fata ochilor unul dintre pumnalele cu care sunt “adormiti” Originalii. In acel moment mare parte a fandomului probabil ca si-a tinut respiratia (eu,pesimista, mi-am spus in acel moment:”Oh,come on,they are clearly fucking with us again” :D)….si , da, da, Originalul din care a fost scos pumnalul e chiar Elijah care-si face reintrarea triumfal, smulgandu-i inima hibridului lui Klaus chiar in fata acestuia si intrebandu-si fratele: “Hello Niklaus, what’d I miss?”. Awesome! [Raspunsul lui Klaus ar fi trebuit sa fie:” Not that much!Doar cateva evenimente epice: Crazy Stefan, Damon/Elena kiss, moartea lui Daddy Original and I met a girl”;)]. And, as a side note, cat de bine arata noua casa lui Klaus, ati vazut candelabrele? 
Urmatoarele 2 episoade vor compensa, sper, pe masura acest episod somnolent, pentru ca Elijah va fi aruncat in centrul actiunii atat la cina organizata de Klaus in episodul urmator, cat si in episodul 3×14 in care…nah, nu va spun, veti vedea si voi la momentul potrivit, eu practic mor de nerabdare la gandul acestui episod care va fi difuzat pe 9 februarie. Si cat voi rade in cazul in care, dupa o paruiala initiala inevitabila, Elijah va fi din nou de partea lui Klaus, in ciuda faptului ca Damon l-a trezit tocmai pentru a-l asmuti impotriva acestuia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu