marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 5×22 “Home” (final de sezon)

1
Cea mai grea zi din viața unui om este ziua în care este nevoit să-și ia rămas bun pentru totdeauna de la persoana iubită. Să accepți această realitate și să mergi mai departe de unul singur, pustiit, este probabil cel mai înfricoșător moment pe care trebuie să-l înfruntăm uneori. 
Sezonul 5 al acestui serial a fost în opinia celor mai mulți fani cel mai slab din istoria acestuia. Cu toate acestea, am avut și episoade interesante, pline de acțiune și de emoție, ca în vremurile bune. S-au întâmplat multe, iar eroii noștri au trecut printr-o paletă largă de sentimente și de situații, alături de personaje noi, care nu au fost deloc prietenoase. Iar finalul… finalul cu siguranță a îndepărtat cu buretele tot ce am avut de reproșat de câteva episoade încoace, deoarece ne-a lăsat cu inimile frânte până la toamnă.
Nici nu știu de unde să încep să vorbesc despre acest episod. Îmi găsesc cu greu cuvintele, pentru că încă resimt golul din stomac rămas în urma vizionării. Urăsc despărțirile! Le urăsc, ca și voi de altfel sunt sigură, pentru că în momentul în care realizezi că există posibilitatea ca mâine să nu-l mai ai pe omul ăla lângă tine, îți dai seama cât de puțin contează orice altceva și cât de mult înseamnă el, cel care acum pleacă.
La începutul episodului, aflarea morții lui Stefan mobilizează pe toată lumea, asfel că fiecare se implică de bună voie sau forțat (în unele cazuri) pentru a duce la bun sfârșit planul de a-l aduce înapoi pe Stefan și pe ceilalți care s-au mai strâns pe lista de așteptare (listă care se tot mărește, vorba lui Enzo  ). Planul constă în a strânge toți călătorii într-un loc, la Mystic Grill în cazul nostru, și a-i arunca în aer; acest sacrificiu fiind făcut, Liz poate face vraja care îi va aduce înapoi pe cei din lumea de dincolo. Zis și făcut, doar că un asemenea plan cere un sacrificiu pe măsură, iar Damon este dispus să facă asta pentru fratele său fără să stea prea mult pe gânduri. Deși intenționa să facă acest lucru de unul singur, Elena i se alătură, așa că cei doi se îndreaptă cu viteză către moarte.
Acest episod a fost împărțit pe două planuri de la început până la sfârșit: lumea reală vs lumea de dincolo. În cea de-a doua, Stefan petrece câteva momente frumoase alături de vechea sa prietenă, Lexi, care, ca întotdeauna, îl cunoaște mai bine decât oricine.
2
Acum câteva episoade, când Stefan a avut un moment drăguț alături de Caroline pe capota unei mașini, mi-a trecut prima oară prin minte ideea că se va înfiripa ceva între ei. Atunci spuneam că nu mi-ar plăcea ca scenariștii să le strice prietenia, pentru că de-a lungul acestui sezon s-a dezvoltat foarte frumos. Acum însă, m-am răzgândit. Cred că relația lor deja a trecut de granița prieteniei, deși probabil că niciunul dintre ei nu va recunoaște asta ușor. De la prietenie la iubire se poate trece fără să-ți dai seama și de obicei acestea sunt cele mai fericite relații. Vă surâde ideea de Steroline? Mie da. 
Următorul moment care m-a entuziasmat e plasat tot în lumea de dincolo. Alaric. Reîntâlnirea sa cu Damon mai exact. Îl așteptam demult pe omul ăsta să se întoarcă la noi și eram sigură că el va fi primul pe lista de reveniri. Mă bucur tare mult că va fi series regular în noul sezon, lucrul acesta fiind din start un plus.
3
Ei, și acum vine momentul în care am început să simt golul în stomac. În tot haosul creat, Damon este de negăsit, iar timpul pe care îl au la dispoziție cei care vor să se întoarcă este foarte limitat. Elena trece forțată de Bonnie, Enzo trece și el, apoi Stefan. Lexi rămâne în urmă și îl împiedică pe Markos să treacă înapoi, apoi dispare și ea în neant. Trebuie să recunosc că am ținut pumnii strânși în speranța că totuși va trece și ea, însă motivul pentru care a ales să rămână acolo este unul de o mare noblețe. Mi-a plăcut. Damon apare în sfârșit alături de Alaric, care trece primul, Damon fiind însă împiedicat să treacă de fratele idiot al lui Liz, care oprește vraja exact în momentul în care Bonnie se pregătea să fie pentru ultima oară ancoră.
Uitați-vă și țineți minte ce ne face Julie Plec! Să-l scoată pe Damon din schemă e pur și simplu sadism. Cu toate urcușurile și coborâșurile relației lor, Damon și Elena au reușit de fiecare dată să ne trezească câte un sentiment. Cel de la finalul acestui episod a fost unul sfâșietor, căci, așa cum spuneam la început, este  acel amestec groaznic de sentimente ca pierderea, disperarea și negarea pe care le simți atunci când pierzi omul pe care îl iubești.
4
Şi momentul Bonnie-Jeremy a fost încărcat emoțional. Așa cum spuneam și dățile trecute, ea se resemnase de ceva vreme cu ceea ce urma să întâmple, fiind recunoscătoare pentru timpul luat cu împrumut și alegând să păstreze secretul față de Jer tocmai pentru a sărbători fiecare zi ca pe un dar, nu cu teama că ziua de mâine nu ar mai putea exista.
Odată ce vraja a fost întreruptă, se pare că nu mai există cale de întoarcere, iar cei doi captivi din lumea de dincolo, Bonnie și Damon, aleg să înfrunte întunericul/lumina împreună.
5
Înainte de a ajunge la concluzii, mai vreau să amintesc două momente care mi-au plăcut…
Cu acest episod s-a încheiat un capitol și totodată s-a deschis un altul. Pentru că fiecare sfârșit marchează un nou început și pentru că schimbarea face parte din viață, fie că o dorim, fie că suntem obligați să o îmbrățișăm. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu