marți, 26 august 2014

The Vampire Diaries – 3×15 “All My Children”

The Vampire Diaries si-a incheiat parcursul din aceasta iarna cu un episod pe care nici nu stiu cum sa-l calific. Majoritatea reactiilor pe care le-am vazut au fost mai curand de dezamagire atat in tabara criticilor cat si in randul fanilor care activeaza online, insa personal nu mi-a displacut chiar atat de mult la o prima vizionare, desi e adevarat ca atunci cand am inceput sa ma gandesc la ce s-a intamplat pentru a putea scrie recenzia, mi-au fost readuse in atentie o serie de probleme pe care eu le am cu acest show in general. Rezultatul a fost conceperea unui recap enorm presarat cu mai multe multe mini-rants decat as fi dorit si niste digresiuni neasteptate care probabil ca nu intereseaza pe nimeni, dar vor ramane in recenzie anyway. Urmeaza deci o recenzie long&ugly. Cititi pe propriul risc si nu luati nimic prea in serios!
Dupa ce episodul anterior a stabilit ca va exista acest mare plan de eliminare a Originalilor care, folosind chiar cuvintele lui Esther – “va dura ceva timp”, ma asteptam sa aveam macar un mini-arc de 3-4 episoade care sa se concentreze pe acest plan, insa totul s-a rezolvat intr-un singur episod si intr-o maniera destul de nesatisfacatoare. Stiu ca acest show are un ritm foarte alert si nu taraganeaza deloc povestea (iar asta e de multe ori un lucru bun), dar de aceasta data chiar as fi vrut sa incetineasca putin si sa trateze lucrurile altfel. Mi-ar fi placut sa aflu ceva mai multe despre Originali, cele cateva scene din acest episod in care a fost infatisata dinamica familiei lor au fost foarte bune si as fi vrut ceva mai mult timp ca sa cunosc aceste personaje.
Mai mult, tot acest plan a fost cumva umbrit de episodul 3546 din “let’s save Elena”. Ma intreb daca scenaristii astia nu si-au dat seama deja ca foarte multi oameni s-au saturat ca universul sa se invarta in jurul Elenei. Cred ca aceasta saturatie se manifesta si in nivelul de ura atins in randul fanilor fata de acest personaj in acest moment. Gandind la rece, o buna parte din ce s-a intamplat in acest episod nici nu era din vina ei si de asta cred ca frustrarea enorma a fanilor fata de ea rezulta din faptul ca exista personaje *cough*fratii Salvatore*cough* care calca peste cadavre doar pentru ca in universul acestui show viata ei este mai pretioasa decat a celorlalti.
In episodul trecut Elena a luat decizia dura, dar destul de corecta din punctul ei de vedere, de a participa la planul de a elimina toti Originalii daca acest lucru insemna si eliminarea lui Klaus. Insa, datorita relatiei ei speciale cu Elijah, are indoieli pe care le impartaseste celor din cercul sau, dorind sa-l avertizeze pe Elijah. Damon, care a fost mereu impotriva Originalilor nici nu vrea sa auda, iar Stefan vine si el sa intareasca ca toti merita sa moara (ugh, Sanctimonious!Stefan, shut up! In Chicago exista un perete intreg cu oamenii pe care i-ai omorat, asa ca nu ai autoritatea morala sa decizi tu cine merita sa traiasca si cine nu). Ce mult as vrea ca scenaristii sa nu-i mai dea astfel de replici pentru ca in asemenea momente personajul sau ma infurie peste masura prin cat de ipocrit suna. Vreau sa-l plac, don’t make it so hard, writers!
Mai mult, si Bonnie ii comunica Elenei ca Esther isi doreste ca ea si Abby sa participe la vraja de eliminare a Originalilor si e foarte senina in legatura cu acest subiect – si aceasta atitudine nonsalanta a lui Bonnie de a se implica in aceasta poveste periculoasa a facut ca in final sa nu-mi pese prea tare de ce i s-a intamplat. Adica ce se astepta ea? Ca Originalii vor sta cu mainile incrucisate si se vor lasa dusi ca niste vite la taiat? Dincolo de vesnicile avertismente ale bunicii ei (pe care, culmea, le aminteste si ea in acest episod) de a sta departe de problemele vampirilor, mai era vorba si de un banal common-sense pentru a realiza ca se baga intr-o treaba foarte riscanta. Iar treburile foarte riscante sfarsesc, de regula, rau de tot in Mystic Falls.
Elijah, being his awesome self, si-a dat seama ca Elena l-a mintit si ca maica’sa pune la cale ceva nefast. Asa ca merge sa o invite pe Elena la o plimabare in padure si o confrunta pe fata in legatura cu promisiunea pe care i-a facut-o la bal si a incalcat-o. Mi-a placut foarte mult aceasta scena pentru ca e o rara scena in care show-ul isi aminteste ca Originalii ar trebui sa aiba niste puteri deosebite (like supah-powers) si acest lucru este ilustrat mai intai de faptul ca Elijah isi da seama ca Elena minte deoarece avand super-simturi ii aude bataile accelerate ale inimii (va amintiti in apartamentul din Chicago cand Klaus era la un metru de ea si chipurile nu i-a auzit respiratia/bataile inimii pentru ca asa cerea plotul? This.f@cking.show *smh*). In plus, Elijah, reuseste in mod spectaculos sa faca o groapa mare in pamant doar lovind pamantul cu piciorul (mi-a amintit de momentul cand a aruncat cu monede in geamul acelei cofetarii si nu e de mirare ca fanii iubesc atat de mult acest personaj atat timp cat lui ii sunt permise sa faca aceste lucruri care sunt foarte bad-ass/cool).
Afland ca planul mamei sale este sa-i ucida pe toti, Elijah isi pregateste contra-ofensiva. Fratii sai inca nu au habar de nimic, iar Kol se ia de Rebekah in momentul cand aceasta se intoarce acasa dupa noaptea de sex cu Damon, numind-o “strumpet” ceea ce m-a facut sa rad si sa ma intreb daca in urma cu cateva secole Kol era cumva prieten cu Jack Sparrow pentru ca el mai folosea acest termen :D Klaus urmareste amuzat scena in timp ce deseneaza pe un caiet si e evident ca se bucura din plin ca are in sfarsit familia alaturi de el, chiar si cu micile certuri specifice. De altfel, toate scenele din acest episod care au cuprins interactiuni intre Kol/Klaus/Elijah/Rebekah au fost gold si de aici si dezamagirea mea ca nu am putut vedea aceasta dinamica si in urmatoarele cateva episoade, mai ales ca au ajuns sa-mi placa mai mult si Kol si Rebekah dupa ce am vazut in acest episod. Kol ii cere lui Klaus sa-l insoteasca la o bauta in singurul bar din oras si in timp ce fratii sunt la Mystic Grill, Elijah o recruteaza pe Rebekah pentru a o supraveghea pe Elena in canalele subterane unde a lasat-o in pentru ca el sa incerce sa rezolve situatia cu Esther.
Elijah e in general minunat, dar Elijah in “get shit done mode” e fabulos. Cand ii asteapta pe fratii Salvatore acasa la acestia si le explica raspicat si calm ce trebuie sa faca daca mai vor sa o vada pe Elena, arata ca un cap mafiot vampiric cu care nu ai vrea sa ai de-a face vreodata. Elijah deja s-a gandit la o modalitate de a stopa planul lui Esther si anume prin eliminarea lui Bonnie si/sau Abby care sunt catalizatoarele prin care ea isi trage puterile de la spiritele intregii linii de vrajitoare Bennet care sunt pe Lumea Cealalta. Stefan sau Damon trebuie sa o elimine macar pe una dintre ele ca sa intrerupa linia si subsecvent sursa de putere a lui Esther, in caz contrar Rebekah o va omori pe Elena. Ei baieti, pariez ca acum v-ati dori sa nu fi deschis acel sicriu nicioadata? Damon are insa o alta idee deoarece inca mai are in posesie pumnalul de argint pe care l-a scos din Elijah. Asa ca el se gandeste sa-l infinga intr-unul din Originali pentru a-i paraliza pe toti, avand in vedere ca ei au existentele legate prin vraja lui Esther.
Cum un vampir nu poate folosi acest pumnal, Damon va avea nevoie de Alaric care se afla la bar (ce mai, practic Alaric locuieste in acel bar :D) cu Meredith. Intr-o prima faza Meredith si Alaric discuta despre crimele misterioase si lipsa oricarui suspect, Meredith sustinand ca nu exista indicii clare si, avand in vedere ca Alaric nu-si aminteste nimic din momentul cand a fost atacat, ea incearca sa dea vina pe vampiri. Ea este intrerupta in maniera amuzanta de Klaus care se simte ofensat si refuza ca familia sa sa fie facuta responsabila pentru asa ceva.Ahahahaha! In acelasi timp, Kol pare a fi pus ochii pe Meredith. Dupa un timp, cand Damon ii cere ajutorul, Alaric ii confirma ca cei 2 frati Originali se afla la bar (si mi s-a parut mie sau A(lcoo)laric era foarte impresionat/ingrijorat ca cei 2 au baut, dupa spusele sale, jumatate din rezerva de alcool a barului?….stai linistit Alaric, ramane si pentru tine, nici o zi fara sa te trezesti mahmur :D). Pentru a facilita planul mai este nevoie ca cei 2 frati Originali sa fie separati si Damon (care probabil a retinut din comentariile facute de Rebekah la bal ca lui Klaus ii place Caroline) o trimite pe fata sa-l distraga pe acesta.
Klaus e in mod evident din ce in ce mai atras de Caroline si fara a sta pe ganduri il lasa singur pe Kol la bar si pleaca dupa fata, incercand din nou sa o determine sa ii acorde atentie. Klaus are o atitudine sincera si sweet fata de Caroline ceea ce din punctul meu de vedere e singurul fel de a aborda situatia. Am vazut ca unii oameni sunt nemultumiti ca atitudinea lui Klaus e prea soft fata de ea. Really?! Adica ce-ar trebui sa faca? Interesul lui in Caroline e in mod clar cat se poate de real si vrea sa se apropie de ea, dar el a facut niste lucruri teribile in trecut dintre care unele au afectat-o direct pe fata (vezi povestea cu Tyler) si pe buna dreptate ea nici nu vrea sa aiba de-a face cu el, chiar daca el se poarta frumos cu ea acum. In conditiile in care Klaus ar avea o abordare mai agresiva a situatiei nu vad ce ar putea castiga cu asta, intrucat Caroline l-ar respinge si mai mult. Chiar ea i-a reprosat la bal tendintele lui de a forta/cumpara afectiunea persoanelor si i-a spus ca asemenea metode nu tin in cazul ei. Singura carte pe care o poate folosi Klaus e sa-i arate ca dincolo de bad-guy-ul notoriu, el are si o dimensiune umana si alte emotii in afara de cele destructive care l-au dominat pana acum.Whatever…
Ceea ce imi place din nou foarte mult in interactiunea lor (in afara de faptul ca pot vedea o cu totul alta latura a lui Klaus si da, imi place sa vad asta si nu inteleg fixatia unor oameni pentru vilainii unidimensionali si insistenta ca ei sa ramana unidimensionali) este ca prin toate intrebarile pe care i le pune, Klaus o determina pe Caroline sa se gandeasca ea insasi la viitorul sau si la posibilitatile pe care le are, probleme pe care cred ca fata nu si le-a pus pana acum, avand o perspectiva destul de limitata asupra a ceea ce va fi viata sa ca om/vampir si asupra lumii in general. Si s-a vazut ca atunci cand Caroline i-a spus ca e prea inteligenta pentru a fi sedusa, iar Klaus i-a raspuns ca de asta o place, a aparut un zambet care a indicat o mica fisura in armura ei…sau poate Caroline e doar super-buna ca actrita si a facut si asta parte din planul de a-l distrage. Adevarul e ca mi-ar fi placut sa vad un story-arc de cel putin jumatate de sezon in care Gasca Vesela incearca sa-l distruga pe Klaus folosind-o pe Caroline drept momeala. Ar fi fost ceva care s-ar fi desfasurat in timp si pe masura ce el si-ar fi lasat garda jos din ce in ce mai mult in preajma ei si ar fi devenit mai vulnerabil in fata inamicilor, ea ar fi inceput sa aiba sentimente fata de el si ar fi avut o lupta interioara intre a-si indeplini misiunea sau a ceda in fata sentimentelor fata de el. Dar, bineinteles ca asta era prea awesome sa se intample pentru ca aici e vorba de TVD, nu de un thriller psihologic regizat de Ang Lee.*Pout*
Dupa ce ii face avansuri lui Meredith, Kol e injunghiat de Alaric in bar si pe rand Originalii incep sa cada, insa Klaus desi simte ceva in inima nu este afectat. El isi da seama ca interesul sau in Caroline a fost folosit impotriva lui si ca fratele sau e in pericol. Desi e furios peste masura, reuseste totusi sa-si tina firea si nu o ataca pe Caroline. Alaric il scoate pe Kol pe usa din spate a barului unde il asteapta fratii Salvatore, dar intr-o alta scena in care show-ul isi aminteste vag ca un vampir precum Klaus ar trebui sa aiba si alte puteri in afara de a striga amenintari, intr-o fractiune de secunda Klaus apare si scoate pumnalul din Kol, da cu Alaric de un perete si il arunca pe Stefan pe niste scari doar cu un dos de palma. Man, that was nice! Din pacate magia acestei scene dispare subit pentru mine intrucat Klaus ii spune lui Damon ca ar fi trebuit sa-l omoare cu luni in urma, ceea ce e complet adevarat si reuseste sa ma supere foarte tare pentru ca imi aminteste de faptul ca, din ceea ce stim si din ceea ce au facut aceste personaje pana acum, nu exista nici un motiv logic pentru care Klaus nu i-a omorat inca pe Damon si Stefan. Motivul pentru care Stefan si Damon sunt in viata nu e unul organic (care sa aiba sens pentru povestea spusa), ci e doar ca ei sunt personajele principale si nu vor fi omorati nici intr-un caz. Si aici show-ul esueaza pentru ca nici un villain (mai ales un Big Bad cum ar fi trebuit sa fie Klaus) nu va avea credibilitate atat timp cat eroilor nu li se poate intampla nimic care sa-i afecteze cu adevarat si care sa fie ireparabil intrucat ei vor fi cei care cumva vor castiga intotdeauna. In aceste conditii imi este din ce in ce mai greu sa iau in serios pericolul pe care-l reprezinta Klaus sau oricine altcineva pentru aceste personaje principale. Este de neconceput ca acest personaj despre care ni s-a spus de atatea ori cat de necrutator este ii lasa sa traiasca pe cei care nu numai ca ii incurca planurile, dar comploteaza cu orice ocazie sa-l omoare. *Sigh*
Revenind la scena in sine, Elijah intervine in momentul in care Klaus se pregatea sa-l atace pe Damon si le da un nou ultimatum fratilor Salvatore. Acestia se gasesc in situatia de a decide intre viata Elenei si viata uneia dintre vrajitoarfele Bennett si toti stim care va fi alegerea lor. Stefan a ajuns si el sa recunoasca faptul ca uciderea lui Klaus nu este mai presus de orice pentru ca Elena e fiinta pe care el o adora mai mult ca orice si tot comportamentul sau nebunesc din ultimele saptamani pare si mai stupid privit in retrospectiva. Fratii decid cine va fi cel care comite omorul printr-o aruncare de moneda (so disturbing!), dar sunt prea enervata sa-mi mai pese intrucat in egoismul lor viata Elenei e pentru a n a oara mai importanta decat viata altcuiva.
Astia sunt eroii nostri si cand aud atatea argumente inversunate despre moralitatea personajelor din acest show si mai ales paralele cu viata reala nu pot scapa fara o durere majora de cap. Majoritatea personajelor acestui show sunt deja cel putin in zona gri din punct de vedere moral (dupa standardele show-ului, nu dupa standardele din lumea reala, caz in care ar fi mult mai aproape de falimentul moral) si de-a lungul timpului au comis, facilitat, instigat, participat in orice fel la omoruri asupra unor persoane nevinovate pentru a-si apara propriile interese. Aici se trage linia si nu mai conteaza maruntisuri ca Elena il inseala pe x sau Elena nu poate fi cu y pentru ca vai, ar fi atat de gresit. Murder trumps everything! Crima ar trebui sa fie dealbreaker-ul in relatia ei ca om cu aceste personaje supranaturale, dar nu este pentru ca regulile din acest show sunt complet diferite de regulile din viata reala. Daca e sa vorbim in sens strict, pana la acest punct toti au facut deja lucruri oribile din punct de vedere moral (unii mai multe, altii mai putine) si e un fel de “rade ciob de oala sparta” si nu mai stau de mult timp sa contabilizez exact ce a mai facut x sau y. Pentru mine acest aspect nu conteaza atat de mult de fapt, pentru ca nu urmaresc un show cu vampiri pentru lectii de moralitate care sa vina din partea unor personaje supranaturale care nu au corespondent in realitate, am standarde diferite pentru cum ar trebui sa se comporte un vampir si nu echivalez nici intr-un moment comportamentele dintr-un asemenea show cu comportamentele din realitate sau dintr-un show care are niste personaje bazate intr-un univers asemanator realitatii. Continui sa le judec si sa le analizez actiunile, dar criteriile vor fi inevitabil mai indulgente si putin twisted. De altfel, chiar prefer ca vampirii sa fie monstruosi si decadenti decat sa-i vad in pozitia de ipocriti si self-righteous, dar aici e chestie de preferinta personala.
Universul din TVD e un univers fantasy, over-the-top cu un set de reguli speciale, in care exista multe derapaje peste care pot insa trece mult mai usor decat intr-o drama obisnuita, dar cred ca cine se uita la acest show pentru a descoperi modele de moralitate va avea o crunta dezamagire. De fapt ar fi de recomandat ca nimeni sa nu aleaga modele de comportament si de morala din acest show si am incredere ca cei care urmaresc sunt indeajuns de inteligenti sa nu o faca. Nu cred ca show-ul urmareste sa spuna neaparat povestea din acest unghi si nu se vrea a fi un “After-School Special” sau o fabula moderna. Stiu ca e foarte greu sa te relationezi sau sa fii de partea unor persoanje care comit fapte detestabile, insa ce ma supara pe mine cel mai tare e ca exista acest dublu-standard foarte enervant atat in universul show-ului, cat si in discutiile fandomului conform caruia mortile si dezastrele care se intampla Elenei si personajelor din cercul sau sunt mai importante decat aceleasi fapte intamplate unor oarecare si crimele comise de ei ar putea fi justificate de faptul ca “o protejam pe Elena” sau “il protejam pe Stefan/Damon” si pur si simplu de multe ori nu e asa.
Pot sa inteleg care e rationamentul personajului cand face o alegere de acest gen si pot sa nu ma ambalez in mod special de respectiva alegere imorala, insa asta nu inseamna ca eu consider ca ceea ce face respectivul personaj e ok daca vorbim strict de moralitate, ci il plaseaza in acea zona gri-moral care pe mine nu ma deranjeaza, insa in acelasi timp inteleg si de ce ii asta deranjeaza/frustreaza rau de tot pe cei care vor sa vada doar in termeni de alb si negru, bine si rau si care vor ca acesti vampiri sa se comporte exact ca niste oameni, cu diferenta ca au colti si se hranesc cu sange. Totusi eroii acestui show sunt vampirii, nu oamenii, nu slayer-ii si de aceea mi-e intotdeauna usor sa fiu de partea lor, pentru ca asta tine de insasi esenta show-ului si faptul ca ei sunt o specie supranaturala periculoasa care are o moralitate diferita e insasi miza problemei in momentul in care aceasta vine in conflict cu un cod moral diferit cum e cel al oamenilor,imo. Unii probabil considera ca aceasta abordare e gresita, dar daca l-as aborda altfel, nu cred ca as reusi sa mai urmaresc acest show pentru ca toate personajele mi s-ar parea ingrozitoare daca le-as aplica criteriile pe care le aplic oamenilor sau as incerca sa trag paralele cu realitatea./ paranteza self-explanatory inutila over
Esther, insotita de Finn si asistata de vrajitoarele Bennett, se pregateste sa presteze vraja prin care sa-si transforme copiii in oameni dupa care sa-i omoare. Oh, hell no! Imi amintesc cat de tare m-am enervat in episodul 3×08 cand am aflat cum au devenit vampiri Originalii – in speta, faptul ca acest lucru s-a intamplat in urma unei vraji. Si asta deoarece deschidea drumul ca acea vraja sa fie intoarsa si vampirii sa poata fi tranformati in Oameni. Intotdeauna mi-am spus ca in momentul in care acest lucru se va intampla in show, pentru mine va fi ultima picatura pentru ca e ideea de storyline pe care o urasc cel mai tare. Asta si vrajitoarele care fac si desfac totul dupa cum vor si bineinteles ca tot ele ar fi implicate si in mizeria asta. Si daca ii transforma in Oameni de ce mai are nevoie Esther sa-i omoare? De ce nu ii lasa sa traiasca o viata umana plina de pericole, neajunsuri si suferinte si sa moara de moarte naturala. Chestia asta cu aptitudinea unei vrajitoare de a transforma un vampir in om ma scoate totusi din minti pentru ca parca vad ca vor face asa ceva la un moment dat cu Stefan si/sau Damon pentru a-i netezi calea spre viata normala pe care chipurile si-o doreste Elena.Ugh! The Human Diaries, ca tot se intreba cineva pe aici de ce sunt atat de putini Oameni in show…How about Team Vampires 4ever!
Klaus, Kol si Elijah isi fac aparitia la locul ritualului si Esther incepe sa le tina morala, explicandu-le ca trebuie sa-i elimine de pe lumea asta pentru ca au adus moarte si suferinta si acest lucru va inceta prin moartea lor. Bitch please! Dintr-o data acesti 4 vampiri (nu-l pun la socotela pe Dull!Finn pentru ca el e dispus sa moara-good ridance!) sunt marea problema a omenirii. Cum ramane cu toti ceilalti (probabil mii de)vampiri care exista pe lumea asta? Ei nu tulbura Echilibrul Natural? Si daca erau asa o problema de ce Natura si slujitorii sai, vrajitorii ipocriti, nu au gasit o modalitate de a le crea slabiciuni si a-i elimina treptat si au asteptat 1000 de ani pentru a rezolva problema, permitandu-le sa se inmulteasca fara probleme si sa devina tot mai puternici, timp in care omenirea suferea? Poate ca ei au fost meniti sa faca parte din univers, la fel cum si boala, razboaile sau nedrepatatile fac parte din el. “Evil is a point of view”, cum ar spune scumpul meu Lestat de Lioncourt! Concluzia e ca nu inteleg de ce Originalii sunt pusi sub acuzatie, iar restul vampirilor primesc un free-pass, asta ca tot vorbeam de standarde duble, ipocrizie si self-righteousness.
In acelasi timp, in casa parasita unde s-au ascuns Bonnie si Abby la venirea Originalilor, Bonnie este incoltita de Stefan, in timp ce Damon ii baga niste sange pe gat lui Abby dupa care o omoara – linia de vrajitoare Bennett este astfel intrerupta si puterile lui Esther dispar in consecinta. Ma intreb ce faceau spiritele vrajitoarelor moarte care obisnuiau sa-i dea migrene lui Damon in momentul cand acesta i-a sucit gatul lui Abby. Probabil erau afara prea ocupate urmarind drama familiei Originalilor pentru a incerca sa-i stopeze pe fratii Salvatore in vreun fel. In momentul in care Esther realizeaza ca spiritele vrajitoarelor Bennett o abandoneaza, Finn o ia de acolo si dispar in noapte intr-o rezolutie destul de nesatisfacatoare a acestui storyline. Unde s-au dus? Mai are Esther vreo putere acum ca linia vrajitoarelor Bennett a fost intrerupta? Mai exista legatura intre cei 5 Copii Originali sau s-a distrus o data cu distrugerea acestei vraji pe care Esther o pregatea pentru eliminarea lor?
Datorita faptului ca Originalii sunt inca in viata, Elena este eliberata de Rebekah, cea care o pazise si la un moment dat a amenintat-o ca-i va da foc (e ingrozitor, cand ne gandim ca e vorba de o eroina principala, cat de multi oameni spuneau :do it!do it!do it!do it! in momentul in care Rebekah a aprins chibritul si era pe punctul de a-i da foc, scenaristii chiar ar trebui sa gaseasca o modalitate sa o faca pe Elena un personaj mai simpatic publicului pentru ca nu e normal ca persoana care este in centrul actiunii acestui show sa fie antipatizata in halul asta, cel putin in fandomul care exista online). Stiti prea bine ca ea e unul dintre personajele care imi displac cel mai tare in acest show, dar eu nu am invinovatit-o pe Elena pentru ce s-a intamplat cu Abby. Judecand dupa figura ei ingrozita cand a auzit ce s-a intamplat, cred ca ar fi preferat sa moara ea decat sa o faca pe Bonnie sa treaca prin asta (desi in realitate Bonnie nu avea cine stie ce relatie apropiata cu Abby) pentru ca Elena a dovedit in sezonul trecut ca nu se da inapoi in fata misiunilor sinucigase/de martirizare. Dar decizia care s-a luat pentru a o salva pe Elena le apartine exclusiv fratilor Salvatore care pur si simplu nu concep viata fara ea. So this one is on them! Mai mult, Bonnie s-a bagat in treaba asta de buna voie si ar fi trebuit sa ia in calcul ca lucrurile vor lua o intorsatura foarte urata daca Originalii vor afla despre planul ucigas si in mod normal vor riposta folosind orice metoda pentru a-si salva vietile – oricine ar fi facut acest lucru.
Ce i-a spus Caroline Elenei in momentul cand a mers sa o vada pe Bonnie e partial adevarat. Bonnie nu e totusi singura persoana care a pierdut ceva/pe cineva in toata nebunia supranaturala in care traiesc. Si Elena a pierdut multe, si Caroline si Tyler si Matt etc. Dar de multe ori aceste lucruri au fost consecinta unor actiuni de genul “let’s save Elena” sau au fost cumva legate/facilitate de existenta Elenei si relatia ei cu fratii Salvatore. Imi amintesc ca in sezonul trecut Damon i-a spus Elenei ca nu ar ezita sa o lase pe Bonnie sa moara daca asta ar insemna ca Elena va continua sa traiasca si Elena ar trebui sa stie ca la acest punct nimeni si nimic nu ar sta in calea fratilor Salvatore cand vine vorba de siguranata ei si poate ca ar trebui sa aiba o discutie cu ei despre cat de fucked-up e acest concept, avand in vedere ca ea e om si ar trebui sa aiba un alt grad de compasiune si respect pentru viata umana (alta decat a ei si a familiei sale) decat vampirii. Pentru Bonnie sau alte personaje trebuia sa vina momentul in care sa exprime cat de frustrant e acest lucru. Avand in vedere ca si multi telespectatori sunt din ce in ce mai enervati de aceasta desfasurare a lucrurilor, cred ca producatorii ar trebui sa inceapa sa se gandeasca serios la a da acestui show o alta structura dincolo de aceasta poveste cu lumea invartindu-se in continuu in jurul Elenei. Just sayin’!
In discutia pe care o au Stefan si Damon, aflam ca Stefan pierduse cand s-a aruncat moneda si el ar fi trebuit sa fie cel care se ”ocupa”de Abby, insa Damon a ales inca o data sa fie el cel care face treaba murdara si poarta eticheta de personaj negativ pentru a-i usura fratelui sau misiunea de a redeveni cel care a fost inainte de episodul Klaus. Mai mult, Damon pare dispus sa se indeparteze de Elena pentru a-i pava lui Stefan drumul spre impacarea cu ea.Well, nu a durat prea mult si brooding, self-hating Stefan s-a intors. Era clar ca urma sa se intample, dar e din nou foarte dezamagitor cat de repede se intampla acest lucru si cum multe din consecintele a ceea ce s-a intamplat sunt bagate sub pres. Acest show a fost mereu foarte ezitant in a-i afecta realmente aura de baiat bun a lui Stefan, iar toata povestea cu Ripper!Stefan pare acum pe jumatate o gluma si faptul ca se recupereaza atat de usor dupa acest segment tragic al vietii sale e eye-rolling, mai ales in conditiile in care chiar show-ul a afirmat acum cateva episoade ca i-au trebuit 30 de ani lui Lexi pentru a-l aduce pe calea cea buna dupa o astfel de etapa de “ripper”. Dar probabil ca la mijloc e tot magia Elenei care e si catalizatorul pentru reabilitari miraculoase.Meh
Acasa la Klaus, Elijah e afectat de cuvintele mamei sale care i-a reprosat ca in ciuda pretentiilor sale de nobilitate si el manipuleaza, tortureaza sau omoara oameni atunci cand acest lucru ii este necesar, ceea ce e adevarat si ma bucur ca show-ul a recunoscut acest lucru pentru ca datorita simpatiei foarte mari a publicului pentru acest personaj incepuse sa existe o tendinta de sanctificare a sa si acest lucru era departe de adevar. El a decis sa plece si sa-si reevalueze existenta (probabil intr-o calatorie de tip Eat Pray Love si fandomul poate rasufla usurat ca nu a murit [multi erau cu adevarat ingroziti de aceasta posibilitate inaintea acestui episod, dar eu am anticipat corect ca acest lucru nu se va intampla si am fost foarte linistita], ci e doar intr-un demers de redescoperire spirituala pe undeva printr-un ashram din India). See you at the next Sweeps, sweet prince!
Rebekah nu e convinsa de discursul lui Elijah si pare a fi o discipola a Scolii de Gandire a lui King Russell Edgington si al magnificului sau discurs live on tv [“Why would we seek equal rights…You are not our equals…we will eat you…after we eat your children”]. Ar fi fost awesome sa-l citeze direct pe Russell, dar deh presupun ca era problema copyright-ului si Rebekah se multumeste doar sa spuna ca ei, Originalii sunt fiinte superioare care merita sa traiasca. Awww, you go gurl! Cota de vampiri aflati in perpetue crize de constiinta e si asa mai mult decat indeplinita in show-ul asta si e recomfortant sa mai auzi si pe cineva care se mandreste cu statutul sau de fiinta supranaturala. Imi pare rau de plecarea lui Kol, totusi, e si el un vampir pe gustul meu si a fost un personaj care a adus o dinamica intersanta intre frati in acest episod. Come back soon,please!
In acest timp, Klaus arunca foile pe care a desenat-o pe Caroline in flacarile semineului. Unii oameni sunt de parere ca asta reprezinta sfarsitul “relatiei” dintre Klaus si Caroline, dar eu nu cred asta. Reactia lui Klaus e normala pentru cineva care are probleme mari cu a avea incredere in persoane si care e super-afectat de tradari. Evident si-a dat seama ca ea a luat parte la misiunea impotriva Originalilor, desi nu e clar cat anume din acest plan i-a fost cunoscut lui Caroline (a stiut doar ca e nevoie sa-l distraga sau a stiut toate detaliile planului ?). Gestul de a arunca schitele in foc reprezinta un fel de a pune capat unor aspiratii fanteziste pe care Klaus le-a avut in ultimele saptamani. Dintr-o data, dupa atata timp, el s-a gasit in situatia perfecta de a fi scapat de Mikael, de a fi rupt blestemul, de a-si fi facut hibrizi, de a-si fi facut o casa, de a-si fi reunit familia si a fi in termeni oarecum rezonabili cu ei si de a fi iertat de mama sa. Pentru un moment s-a trezit in situatia de a nu a mai avea nici una dintre aceste griji majore si si-a permis sa se lase prada unor scopuri mai lumesti, incercand sa interactioneze cu o femeie pe care o place intr-un fel normal, bucurandu-se de o latura a existentei sale pe care cu siguranata a neglijat-o atata timp, incercand sa aduca ceva lumina in existenta lui intunecata.
Lucrurile nu au decurs insa asa cum si-ar fi dorit, ba mai mult aceasta slabiciune a lui pentru Caroline a fost folosita impotriva lui. E normal ca acum e dezamagit pentru ca, dincolo de atrocitatile pe care le-a facut in trecut, el a fost sincer si s-a expus sufleteste in aceasta interactiune cu ea. Acum a intervenit si instinctul de conservare si bineinteles ca cineva atat de damaged emotional cum e Klaus da inapoi si vrea sa revina in carapacea sa dark. Dar la cat de mult a insistat pe langa Caroline, mi-e greu sa cred ca va putea sa depaseasca acest atasament fata de ea atat de repede pe cat si-ar dori. Probabil ca pe viitor nu va mai fi atat de deschis fata de ea, dar sper ca anumite lucruri tot se vor intampla, doar ca interactiunea lor va fi ceva mai angsty decat pana acum, ceea ce e ok. Dupa ce am fost tachinati atat de mult cu aceasta interactiune, daca acest storyline va fi abandonat cred ca ma voi supara tare de tot. Si nu sunt singura!
El ii comunica dezamagit surorii sale ca restul familiei s-a imprastiat in cele 4 zari (o alta fantezie a lui Klaus – familia unita – care i s-a destramat in ultimele 24 de ore), dar Rebekah ii raspunde ca ea va ramane alaturi de el pentru ca ei doi au fost mereu impreuna in ciuda tuturor lucrurilor care s-au intamplat. Insa Rebekah are si o veste cu adevarat proasta si-i arata lui Klaus imagini filmate cu telefonul in subteranele in care o tinuse prizoniera pe Elena unde apare o imagine a Stejarului Alb care e letal Originalilor si un calendar care arata ca nu e vorba de stejarul ars ci de unul care exista la 300 de ani dupa ce ei s-au intors in Europa. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! Nu nenorocitul de Stejar Alb! Nu-mi vine sa cred ca au ales calea asta atat de previzibila. Dupa ce tepusa lui Mikael a disparut cand el a fost ucis, TOATA LUMEA a spus ca sigur mai exista un alt stejar alb. Pentru ca daca omenirea si Natura si Mikael si oricine altcineva nu au stiut 1000 de ani decat de o tepusa disponibila pentru a-l elimina pe Klaus&co, acum in fiecare saptamana apare cate o noua metoda in Mystic Falls. Pun pariu ca vis-à-vis de Grill deja exista un magazin specializat care vinde diverse modele de tepuse din Stejar Alb care sunt letale Originalilor  WTF, tho?!
In maximum cateva ore dupa ce a vazut asta Klaus ar trebui sa arunce in aer subteranele alea pentru a se asigura ca nimeni nu va mai vedea acele desene si dupa aia sa-si rezerve un bilet spre Taipei, just in case. Insa ce se va intampla in show va fi ca cineva se va intoarce dupa nenorocitul de colier pe care l-a aruncat Rebekah in subterane si va observa acest desen ori aceste desene apar deja in fotografiile pe care Alaric le-a facut acolo si pe care Gasca Vesela se va apuca sa le reanalizeze din senin fara nici un motiv plauzibil. Iar Klaus nu va fi in drum spre Taipei, ci va ramane in Mystic Falls pentru a se lasa omorat de un vampir cu puteri net inferioare cum e Damon sau Stefan because this is how this show rolls! Ugh, I HATE EVERYTHING!
Si nu s-a terminat pentru ca show-ul vrea sa ne lase cu un cliffhanger si mai si. NOT! Dupa ce Klaus a dat cu el de pereti, Alaric a fost luat si ingrijit de catre Meredith acasa la ea. Cand el se trezeste la un moment dat in timpul noptii si merge sa gaseasca niste pastile in bucatarie, da peste niste documente legate de crimele misterioase si una dintre armele acestor crime. Meredith apare din dormitor cu un pistol si-l impusca pe Alaric! *Yawn* Alaric a fost omorat de atatea ori in ultimul timp ca m-am desensibilizat total de impactul acestor “morti”. Bineinteles ca show-ul isi doreste sa credem ca el a fost omorat/in pericol de moarte, dar exista posibilitatea ca Meredith sa fie o fiinta supranaturala(vampir sau altceva necunoscut) si el sa fie salvat de Inel. Sau poate Meredith a ratat tinta si Alaric reuseste sa scape cumva de acolo doar ranit. Nici intr-un caz nu cred ca Alaric a fost omorat definitiv, asa ca acest “cliffhanger” mi s-a parut super lame. Acum aceasta poveste ar putea fi cumva salvata pentru mine daca Meredith ar fi o fiinta supranaturala cum nu am mai intalnit pana acum si povestea s-ar extinde incluzand aceste noi personaje supranaturale care ar putea adauga conflict si pericol pentru eroii nostri. Dar la norocul meu, cu siguranata nu va fi asa si in schimb se va tripla timpul dedicat misiunilor de salvare a Elenei! Nope, I’m not letting this go!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu