miercuri, 27 august 2014

Revenge – 2×02 “Resurrection”

OK, daca m-ati intreba pe mine cum as denumi episodul acesta, as zice … “Redemption” . Dar asta este, sa-i spunem, o problema personala. Asta pentru ca, da, m-a tinut din nou in fotoliu si intr-adevar cred ca vor fi niste episoade pe cinste. Povestea se complica si se complica in sensul bun al cuvantului. M-am tot gandit ca producatorii si scenaristii nu au luat in calcul foarte mult o serie doi atunci cand au scris si realizat prima parte. Daca va aduceti aminte in sezonul unu la un moment dat parea ca e cam gata treaba; isi lasasera niste portite sa incheie toata treaba din prima daca lucrurile nu merg cum trebui,e in sensul audientei. Asa ca ma gandesc ca poate le-a trebuit un pic sa “get back on track”, ca sa zic asa. Am fost luata prin surprindere chiar … ma gandeam, cu regret, ca e posibi sa nu-mi mai placa serialul acesta si voi incepe sa ma uit la el doar asa, de chestie. Ceea ce mi se pare foarte frumos din partea lor este ca au readus in prim plan forta personajelor si poate, cel mai important, e ca “Emily is back and with a … real vengance” :-). Imi pare ca de data asta este 100% decisa sa mearga pana la capat “no matter what” si indiferent pe ale cui cadavre sau sentimente calca. De ce cred asta? Va explic mai jos. Cert este ca se complica destul de tare si frumos chiar, toata tarasenia.
Dar sa o luam cu inceputul. Nici nu mi-am dat seama ca prima secventa este doar un vis si nu o amintire de-a lui Emily. Ma gandeam chiar ca mama ei asa nebuna cum era (pentru ca asta este deja clar pentru toata lumea ca era triluliu), ma gandeam, deci ca rapit-o de langa tatal ei … ca pe urma sa aflu ca era de fapt un cosmar. Dar e bine si asa. Emily si Nolan pare ca fac cu schimbul: ii urmaresc miscarile Victoriei aproape non-stop. Asa se face ca inca de la inceput vizionam o noua intalnire intre “tipul cel sur” si Victoria. Ceea e este interesant este ca aflam ca de fapt “nenea sur” nu este si el decat un simplu angajat practic. Se pare ca exista o organizatie denumita “The Intiative” (interesanta denumirea, oare ce naiba fac  oamenii astia si de ce au numele asta …hmmm) care sta la baza intregii povesti cu David Clarke si familia Grayson. Ba mai mult, acestia chiar au planuit sa o omoare pe Victoria si aceasta se pare ca i-a promis tipului cel sur ca ii va da banii de mostenire a lui Charlotte daca o ajuta pe ea sa scape de la moarte sigura si apoi sa dispara sub indentitati false impreuna cu fiica sa. Doar ca, asa cum adeseori se intampla, socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa. Aici nu-mi dau seama cum nu a luat Victoria in calcul factorul Conrad, doar il cunsotea si stia ce-i poate pielea, in plus, chiar daca o crescuse pe Charlotte, acum stia ca nu e fii-sa. Dar ma gandesc ca in realitate factorul surpriza aparut a fost de fapt dependenta lui Charlotte. Cert este ca din nefericire pentru ea, Victoria nu-si poate tine momentan promisiunea fata de complicele ei. Iar acesta face o greseala fatala: o ameninta. Si asta declanseaza tot vartejul de intamplari din acest episod, toata rasturnarea fantastica de situatie.
Acum, Emily care asista la scena de mai sus este hotarata, atat sa o impedice pe Victoria sa o ia pe Charlotte cu ea si sa fuga, dar si sa le indeparteze pe acestea una de alta, ca pedeapsa pentru propria ei despartire de mama ei, orchestrata de nimeni alta decat sus-numita zgripturoaica. Asa ca “ingenua” Emily il suna pe “dragutul” de Daniel si inventeaza o poveste pentru a-l determina sa o scape pe Charlotte din “prinsoarea” lui Conrad. Ii spune ca Charlotte i-a soptit in ziua in care a fost reinchisa, ca ii este frica de doctorul ei si, ca ea insasi a verificat informatiile existente despre Dr. Thomas si a descoperit nu stiu cate scandaluri legate de activitatea lui profesionala.
In acest timp Conrad face pregatirile pentru intalnirea cu actionarii. Transfera banutii lui Charlotte in conturile firmei si incearca din rasputeri sa-l tina pe Daniel departe de sus-numita intalnire. Si pentru asta (banuielile mele se adeveresc :-)) primeste ajutorul “dezinteresat”,  al cui altcuiva, decat al lui Ashley. Se pare ca jobul ei este sa-l tina departe pe Daniel de firma si de orice afacere necurata a lui Conrad.
Pe langa faptul ca Daniel abia astepta sa primeasca un semn de la Emily, baiatul isi iubeste mult sora, asa ca se pune pe treaba. Face cercetari nu numai in trecutul doctorului, dar si in situatiile financiare ale companiei. Aici as face o paranteza pentru ca vreau sa aduc aminte de faptul ca Daniel descoperise deja ca situatia companiei era pe butuci. Conrad umflase cifrele raportarilor anuale, dar bani ca sa acopere aceste cifre nu erau. Si cea mai mare problema era ca se apropia intanirea anuala a actionarilor si trebuiau sa dea explciatii si sa produca banii de pe hartie. Iar Daniel chiar se intreaba de unde va gasi tatal lui bani. Si afla. Afla ca recent, cu foarte putin timp inainte, un judecator o declarase incompetenta pe sora lui si, astfel, toata averea mostenita de la mama ei fusese transferata in conturile lui Conrad, denumit probabil tutore legal in situatia de fata. Asa ca Daniel se duce val-vartej la clinica unde era internata sora lui si il ameninta pe Dr. Thomas ca daca nu il suna pe judecator si renunta la declaratia legata de Charlotte il da in judecata pentru abuz de putere. Avand in vedere precedentul doctorului, acesta accepta pe loc. Daniel se duce sa o ia pe Charlotte,i i spune ca a descoperit ce panuri avea Conrad, dar din pacate nu a mai putut face nimic si banii ei erau deja in conturile companiei. Charlotte este bucuroasa ca a scapat de spital, dar nu poate sa aiba incredere in bunele intentii ale fratelui ei. Il acuza de faptul ca nu a crezut-o atunci cand a jurat ca nu se mai drogheaza si as zice ca ii cam dau dreptate. Daniel stia ce pramatie e taica-su, totusi . Spre norocul lui Charlotte, Emily venise sa o viziteze “din intamplare” exact atunci si o roaga pe aceasta sa o ia cu ea. Ba mai mult, dupa ce Daniel pleaca, o roga sa o duca la mama ei.
Si uite asa Emily trece pe acasa, il pune pe Nolan sa urmaresca “monster show-ul” cu Victoria, sa nu scape niciun moment si …tocmai cand sa plece sa-si ia sora, apare Amanda. Mai tineti voi minte ca in episodul trecut Emily ii baga “fofarlica” lui Jack ca poate nu e copilul lui. Eu m-am gandit atunci ca fata inca il mai iubeste si ca e pur si simplu … geloasa, mai ales ca toata treaba asta cu sarcina aparuse fix cand se gandea sa inceapa ea o relatie cu Jack. Doar ca se pare ca Emily avea un cu totul alt scop. Si aici este momentul in care am zis: bravo, si m-am dat seama ca de data asta scenaristii vor impinge razbunarea lui Emily mai departe decat in prima serie. Aflam din confruntarea cu Amanda ca de fapt Emily ii spusese lui Jack sa verifice paternitatea doar pentru a o “re-indrepta” pe Amanda catre ea. Stia ca aceasta va veni, intr-un fel sau altul, sa-i ceara ajutorul si stia ca acela va fi momentul oportun pentru ea sa o lege din nou pe Amanda, sa o faca dependenta de ea si sa o foloseasca cum doreste. Si asta pentru ca in ochii tuturor, Amanda era Amanda Clarke, totusi si are nevoie de ea.
Amanda i se confeseaza lui Emily si ii spune ca a avut o aventura dupa Jack, dar ea e convinsa ca e insarcinata cu el si nu altcineva. Emily ii promite ca o va ajuta sa intoarca rezultatele testului in favoarea ei, indiferent care ar fi acesta, dar … are si ea nevoie de un pic de ajutor in schimb. Si aflam imediat care este acel ajutor. Emily o ia pe Charlotte si pe drum incepe sa lucreze un pic cate un pic la “subconstientul” acesteia. Charlotte ii spune ca ea si mama ei planuiesc sa fuga, dar ca, acum nu mai au bani. Emily care stia foarte bine in ce situatie ingrata se afla Victoria, ii spune “inocenta”: ei lasa, ca e mama ta, in fond, nici nu o sa-i pese de bani … ca doar esti langa ea. Punct ochit . Apoi Emily ii spune ca sora ei,Amanda, este insarcinata si ca nu i-a spus pana cum sa nu o bulverseze, dar s-a gandit ca ce surpriza placuta i-ar face daca s-ar abate un pic din drum si ar vedea-o acum pe Amanda. Again: punct ochit.
Ajunsa la mama ei Charlotte ii da doua lovituri, ca sa zic asa: ii spune ca e decisa sa nu fuga, c i sa ramana alaturi de sora ei, Amanda, care e insarcinata, apoi ii povesteste de patania cu banii. Ii spune ca din mostenirea ei nu a mai ramas nimic, dar ca, pentru ca Victoria sa poata supravietui poate aduce diverse obiecte de prin conacul Grayson, pe care le pot vinde si mama ei se poate intretine cu banii obtinuti. Mi-a fost tare mila de Charlotte, saracuta. Dupa cate a indurat din partea mamei ei, saraca, nu stie cum sa faca sa o multumeasca si sa-i fie tot ei bine. Doar ca, asa cum stim, Victoria era deja montata pe ideea banilor, pentru ca in situatia lor problema mostenirii nu mai era o simpla chestiune de rochii si palarii, ci una de viata si de moarte. Atitudinea ei, ce pare total interesata financiar o supara mult pe Charlotte (mai ales ca Emily se si asigurase ca asa va fi … cu comentariile ei … “linistitoare” de mai devreme). Iar Victoria, la acuzatiile fiicei ei ca ii pasa mai mult de bani … ii da dreptate. Am stiut in secunda aia ca femeia asta sigur are o idee cum sa scape. Nu mi-am imaginat, insa ce plan urias a facut. Victoria o da practic afara din casa pe Charlotte, ii spune ca nu-i pasa de ea si din punctul ei de vedere este libera sa stea cu cine si unde vrea. Nolan asista la aceasta discutie si i-o comenteaza “in direct” lui Emily, doar ca, aceasta, dat fiind experienta ei cu Victoria, nu se lasa convinsa. Nolan crede ca face asa pentru a o salva de la moarte pe Charlotte, dar Emily nu crede asta … si bine face! Il pune pe Nolan sa stea cu ochii lipiti de monitor si sa urmareasca fiecare miscare a “zgripturoaicei”. Doar ca Nolan … are . alte planuri.
Angajatii sai il anunta ca firma este in plin proces de auditare. Dar nu asta este … sa-i zicem “problema” lui. In timpul discutilor cu acestia se evidentieaza … o angajata: Padma. Draguta, indianca si pusa pe … treaba . Aceasta este hotarata sa-l determine sa angajeze un director financiar pentru a evita situatii de genul auditului pe viitor. Nolan nu se lasa convins, asa ca fata merge pe varianta … “house call”. Se duce sa vorbeasca cu el face to face, ca poate cine stie … il convinge . Asa ca Nolan al nostru in loc sa o supravegheze pe Victoria, o … supravegheaza … pe Padma. N-am niciun dubiu ca intre astia doi va fi o … romanta, ceva. Nu ziceti? Oricum Nolan a fost dintotdeauna o “distractie”binevenita in actiunea de multe ori tensionata a serialului.
In tot acest timp la compania Grayson este in toi consiliul actionarilor si ia ghiciti voi cine e acolo? Aidan, adica, traducere: tipul cu care se antrena Emily sub supravegherea lui Takeda, cel despre care va spuneam eu ca am senzatia ca este un fel de fost Emily masculin. Si care, Aidan, in episodul trecut il parasise si el pe sensei Takeda, tocmai pentru a-i fi lui Emily alaturi, din umbra.
In toiul discutiilor, cand Conrad tocmai se lauda cum a reusit el sa faca rost de bani, apare Daniel care mai, mai sa-l bata pe taica-su. Il scoate din sedinta si il acuza de josnicie si rautate. Si credeti ca il afecteaza in vreun fel pe Conrad?! Evident ca nu, ba mai mult, acesta il acuza el pe Daniel ca daca i-ar fi dat banii lui de mostenire nu ar fi trebuit sa ii mai faca ce i-a facut lui Charlotte.Si asta cred ca ii da o idee lui Daniel. Pentru ca ulterior acesta ii spune surorii lui ca i-a transferat toti banii lui din mostenire intr-un cont deschis pe numele ei si pe care tatal lor nu-l poate atinge
Sa ne intoarcem insa la Conrad. Nici bine nu termina sa se certe cu Daniel, ca ii suna telefonul. Si cine credeti ca e? Victoria in persoana. Aici voi face o micuta paranteza pentru ca vreau sa comentez un pic legat de relatia celor doi. As zice ca, desi nu se suporta si nu se inghit exista, pe undeva o legatura foarte puternica intre ei. De fiecare data cand unul dintre ei are probleme, si chiar dintre cele mai intunecate, prima persoana la care apeleaza este celalalt. Mai mult decat atat, indiferent cat de mult se cearta si se impung, totusi Conrad o iubeste pe Victoria, in modul lui schilod si bolnav, dar eu una, asa zic. Sa fim seriosi acum, asa cum a omorat pe atatia, eu cred ca nu i-ar fi fost greu sa o omoare pe Victoria acum, in loc sa o ajute. Sa ne aducem aminte ce i-a spus omul sur (apropos, n-ati vrea sa-i spunem “agentul Gordon Murphy”? :-P) Victoriei legat de situatia in care se afla: ea era moarta, iar Charlotte o drogata … nu era asa o problema sa scapi nici de una, nici de celalalta. Ba mai mult, Conrad nici nu stia ca fiica-sa stie.
Dar sa revenim:  In timp ce Nolan “zburda” cu Padma, Conrad isi face aparitia in pragul casei unde se ascunde Victoria. Si aici, iar pauza, pentru ca replica pe care i-o da atunci cand o vede mi se pare foarte potrivita: “Even the devil himself didn’t want you” =)). Dupa un schimb de replici taioase incepe adevaratul show: Conrad venise cu o geanta “de scule”, cu catuse, lanturi si alte grozavii, iar Victoria ii spune simplu: “Hit me and do it like  a man”. Un pic mai tarziu in scena isi face aparitia “nenea surica” si e surprins sa o vada pe Victoria batuta, dar si mai surprins sa auda ca el … e de vina. Cand Emily se intoarce acasa spre marea ei surprindere pe monitor se afla o Victoria inlantuita langa caloriferul din cabana, batuta mar, iar langa ea politia si un sot indurerat.
Si apoi, “povestea”. Ajunsa acasa, Victoria si Conrad spun tuturor, inclusiv copiilor, cum Victoria ar fi fost luata ostateca inainte sa se urce in avion, iar el santajat pentru ca ea sa traiasca. Asa a ajuns ea batuta si conturile companiei goale, ba mai mult, de aia avea nevoie saracutul de el de banii copiilor. Wow! Nu va spun cat de josnic mi s-a parut Conrad la faza asta: cum il mintea pe Daniel cat a suferit el si cum a vrut sa-l protejeze, de aia nu i-a spus nimic…. Doamne, tipul asta nu are nici mama, nici tata! Adica, am inteles ca se purta cum se purta cu Charlotte, ca totusi oricat ar fi crescut-o nu era fii-sa, dar cu propriul lui copil, sange din sangele lui … mda … ce sa zic…. urat. Victoria apuca sa-i sopteasca lui Charlotte ca asta era singura cale de a fi impreuna si de a scapa de calvar, caci persoana la care ea apelase pentru ajutor se dovedise a fi periculoasa si capabila sa le si ucida la o adica. Ceea ce e, in mare parte, adevarul … Acum, evident ca marea problema a Victoriei este Emily, pentru ca aceasta era singura care stia adevarul, pe langa fata ei si Conrad. Asa ca o pune pe Charlotte sa o cheme pe Emily. Emily, care vazuse politia venind la Victoria isi imaginase ca aceasta gasise o portita, dar ardea de nerabdare sa vada … care. Asa ca evident ca apare intr-o secunda. Charlotte o ia deoparte si ii povesteste ce i-a spus Victoria si o intreaba daca pot avea incredere in ea, iar Emily cere sa o vada pe … “regina mama”. Fara prea multe cuvinte si fara a spune lucrurilor pe nume, Emily ii arata Victoriei ca este dispusa sa pastreze secretul. Si pleaca …
Ei, fix cand ziceam ca gata, asta a fost mare parte a actiunii, surpriza … there’s more . Emily are intalnire cu …. “the grey-haired man”. Da, da ati auzit bine, chiar cu el. Este neclar daca ea l-a auntat ca are inregistrarea cu ceea ce s-a intamplat Victoriei sau el si-a dat seama ca cineva inregistra si a facut cercetari in acest sens. Cert este ca acesta se infiinteaza la ea acasa, iar Emily ii cere in schimb sa-i povesteasca de mama ei. Acesta ii spune ca s-a dus cu Victoria la spitalul mamei ei chiar inaintea de condamnarea lui David Clarke. Asta pentru ca singura care putea face legatura intre tatal ei si Victoria era chiar mama ei, David spunandu-i acesteia ca doreste sa divorteze pentru a se recasatori cu … scorpia. Planul initial fusese sa o omoare pe mama ei, dar … nu vom afla in episodul acesta ce s-a intamplat. Asta pentru ca tipul, in ideea clara a oricarui criminal de nu lasa martori nicaieri, sare la gatul lui Emily cu un cutit si … este impuscat de Aidan … care, cum spuneam, vegheaza din umbra.
Inca doua lucruri as vrea sa mai mentionez legat de episodul acesta. Faptul ca Emily o minte pe Amanda legat de paternitatea copilului ei, o face sa creada practic ca Jack nu este tatal, cand realitatea este cu totul alta. Nu stiu daca o face din rautate, vrea sa foloseasca asta pe mai tarziu ca as in maneca sau pur si simplu … mai sunt ceva sentimente pe acolo, pentru Jack.
Si al doilea lucru: Declan. Declan se pare ca se indreapta, din nou, spre noi probleme cu politia si de data aceasta ca .. tainuitor. Dar vom vedea ce si cum …
Oricum abia astept urmatorul episod. Sunt sigura ca vom avea o confruntare cu scantei si poate si alte chestii …  intre Emily si Aidan. Pe de alta parte sunt tare curioasa si care e povestea baiatului asta. Si oare mai traieste mama lui Emily? Va pup!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu