duminică, 14 septembrie 2014

The Blacklist – S1E10 – Arta supravietuirii

În episodul de săptămâna trecută din The Blacklist, creditele au început chiar în momentul în care părea că Anslo l-a împușcat în sfârșit pe Dembe, bodyguard-ul și amicul lui Red. Dar se pare că de fapt, sunetul de armă pe care l-am putut auzi chiar în ultimele secunde ale show-ului au venit de fapt din partea lui Aram, tehnicianul care o ajuta pe Liz să ajungă la blacksite-ul FBI. În încercarea acestuia de a dezactiva aparatele de bruiaj, el a fost nevoit să-l ucidă pe unul din acoliții lui Anslo pentru a-și salva viața. Dar din păcate, Liz și Aram sunt în cele din urmă prinși, iar Anslo, fiind un individ mai vigilent decât i-ar plăcea lui Red să recunoască, și-a dat seama imediat că între ea și Red există o legătură care cel puțin pentru acesta din urmă înseamnă destul de mult. Așa că o așează în genunchi în fața sa și se pregătește să o execute.
Dar telefonul ei sună, iar răspunzând, Garrick a văzut că Tom o contactase. El i-a spus că se pregătește să o ucidă și fără îndoială, pe Tom îl cuprinde astfel o panică colosală. În camera de izolare, Red îi spune lui Ressler că dacă Liz moare, viața lui nu mai are nici un rost iar Ressler înțelege că dacă vrea să se salveze, trebuie să divulge codul deschiderii ușii. Astfel, îi spune că parola este R-O-M-E-O, iar Anslo reușește în sfârșit să intre înăuntru.
Oamenii lui Garrick găureau de zor cimentul, probabil cu scopul de a planta bombe în clădire. Mai mult, deși Red era principala lor țintă, ei o rețin și pe Liz, luându-i pe amandoi ostatici și vârându-i într-o ambulanță falsă. El reușește să-i spună lui Liz: ”Hotelul Embassy, dl. Kaplan” înainte ca Garrick să o arunce din mașină și să smulgă cipul din gâtul lui Red. Acum, cei doi nu mai sunt de găsit.
Întorcându-ne la blacksite, Diane Fowler își dă seama că între ofițerii care s-au aflat în permanență în preajma lui Red, trebuie să existe un informator care să fi luat legătura cu Anslo pentru a facilita spargerea. Liz îl abordează astfel din nou pe Aram și îi cere înregistrările camerelor de securitate, luate cu o oră înainte ca ambuscada criminalului să aibă loc. Ea de asemenea telefonează la hotelul Embassy dar i se spune că dl. Kaplan nu este disponibil și că acesta va reveni cu un telefon în cel mai scurt timp.
Liz se întoarce acasă unde îl liniștește pe Tom, spunându-i că este teafără și că totul va fi bine. El îi cere să renunțe la toate intervențiile periculoase în care se implică, dar este prea târziu pentru asta. Chiar în acel moment, Liz primește două telefoane: primul este de la misteriosul Kaplan iar ce-l de-al doilea este de la Aram: acesta pare să fi identificat informatorul. Ce-i drept, el nu poate să-i dea numele dar poate să confirme faptul că acesta a telefonat zilnic la o adresă din Washington DC, de fiecare dată când Red se întorcea la sediul FBI. Această adresă pare să fie localizată chiar vis-a-vis de casa lui Liz, acolo unde individul dubios cu mărul în mână îi spiona pe Liz și pe Tom.
Între timp, Red este ținut the Garrick sub supraveghere, interogat și torturat. Acesta recunoaște că și-a propus inițial să-l ucidă dreict, dar cineva l-a plătit să-l răpească și să-l ducă într-un loc sigur. Aprent, Anslo nu a orchestrat singur spargerea de la FBI. Astfel, facem în sfârșit cunoștință cu Crowley, un personaj cu care s-ar putea să fim nevoiți să ne obișnuim de-acum încolo. El a vrut să-i transmită lui Red un mesaj foarte sigur: anume că indiferent ceva face și unde va fi, nimeni nu îl poate apăra de pericole iminente. Crowley menționează de asemenea că a avut nenumărate ocazii de a-l ucide în timp ce se plimba prin parc, dar a decis să spargă sediul FBI pentru a demonstra exact de ce este capabil. Așa că acum, Red este amenințat de faptul că divulgarea secretelor din trecut îi vor aduce moartea și că înțelegerea lor (despre care încă nu știm nimic) a căzut în momentul în care Red și-a început colaborarea cu FBI-ul.
Între timp, Liz reușește ca prin minune să ghicească locația în care Red este ostatic. După ce intră prin efracție în apartamentul din care era supravegheată și îl ucide pe individul care întreținea camerele de filmat, ea îl întâlnește în sfârșit pe Kaplan care se dpvedește a fi de fapt o simplă bătrânică aparent infonsivă. Dar panica s-a instalat deja în birourile FBI, pentru că aparent, sistemul de supraveghere pe care infractorii îl foloseau era chiar mai performant decât cel al FBI-ului și mai mult, ei au reușit aparent să obțină înregistrări chiar și din timpul ședințelor lui Fowler, ceea ce înseamnă că evident, înformatorul este cineva extrem de apropiat tuturor. Singurul care iese din calcul în materie de suspiciuni este Ressler, care fiind rănit mortal, nu pare eligibil pentru o asemenea ipostază. În fond, ce de ar fi vrut Anslo să-și ucidă informatorul dacă ar fi putut de fapt să-și continue colaborarea?
În orice caz, Liz își dă seama că adresa unuia dintre fostele sedii FBI pare să se potrivească cu niște coordonate recepționate mai devreme de pe GPS. În timp ce echipele FBI se pregătesc să se inflitreze pentru a-l salva pe Red, acesta reușește să-l ucidă pe Garrick. Dar Crowley a dispărut și se pare că până în momentul în care echipele ajung în sfârșit în încăperea în care Red a fost ținut și acesta dispăruse la rândul său. Acum, Fowler și Cooper au o nouă misiune: aceea de a-l găsi pe Red. Pentru ei, Red este acum din nou fugitiv.
Întoarsă acasă, Liz este devastată de ultimele evenimente. Privind iepurașul pe care l-a păstrat încă din copilărie, telefonul îi sună și cu surprindere constată că tocmai Red este cel care o caută. El îi spune că e nevoit să dispară pentru o perioadă, dar daca va avea vreodată nevoie de ceva, să nu aibă nici un dubiu că el îi va fi aproape. Atunci, Liz îi mărturisește că se gândește intens la familia sa adoptivă și îl întreabă ceva ce cred că întregul public amator își dorește să afle cel puțin la fel de mult ca și ea: ”ești sau nu tatăl meu?”
”Nu” îi răspunde Red. ”Ai grijă la șoțul tău” adaugă el, după care închide. Se pare că a căutat-o de pe un telefon public, iar imediat după încheierea convorbirii, Red se pierde în mulțime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu