marți, 16 septembrie 2014

The Good Wife – 3×18 “Gloves Come Off”

După săritura de la trambulină, TGW nu ajunge încă pe pârtie, ci în mijlocul unei haite de lupi bătăioşi, pe gheaţa unui teren de hockey. Ca să scape din groapa de rating în care a ajuns (series low), producătorii apelează la soluţiile clasice, dar sterpe, aducând iar o întreagă echipă de guest staruri: J.M. Fox pentru Alicia, pentru Will – fosta iubită, Tammy, iar pentru Diana, ambii ei iubiţi, australianul şi Marlboro man-ul de la miezul nopţii.
În firmă, o altă haită de lupi urlă de zor la Diane împotriva lui Will. Din păcate, dintre cei mai înverşunaţi face parte şi Eli. Unul din ei, mai şacal din fire, îl pârăşte la Barou că nu-şi respectă eliberarea condiţionată şi stă prea mult la serviciu, neştiind de hienele surori şi dădace, care-l aşteaptă acasă să-l toace mărunt şi să-i descopere toate secretele. Habar n-au ele că fosta sa iubită, Tammy, tocmai s-a întors din Regat şi sare la gâtul Aliciei într-un catfight de pantere negre, acuzând-o că i l-a furat.
E bine că Aliciei i se arată şi un alt punct de vedere, astfel încât îşi dă seama că există o simetrie între greşeala Kalindei, pe care e încă extrem de supărată, şi ce-a făcut ea cu Will, fără s-o intereseze de iubita lui. Acest quid-pro-quo mai dizolvă din repulsia prostească pe care o menţine faţă de Kalinda de prea multă vreme într-un fir narativ nerezolvat sau uitat pe nedrept.
Will face un slalom uriaş printre lupii care-i vânează scaunul şi printre limitele legale în care poate ajuta firma în procesele la care lucrase. A fost colosal când l-a imitat pe  Eli la şedinţă.
Colac peste pupăză, în situaţia deja tensionată, îşi găseşte Alicia să ceară o mărire de salar. Bad timing. Am observat şi în trecut că cea cu finanţele în LG e Diane, care, ca orice contabil şef, e cam zgârcită. Vă mai amintiţi când îl invita pe Will să renunţe la abonamentele sportive, la cluburi şi golf ? De aceea nu s-a grăbit s-o recompenseze mai bine pe Alicia, care, modestă, îi era cam ruşine să ceară mai mult. Toată lumea, inclusiv Peter credea că retribuţia îi e pe măsura rezultatelor, dar ea rămăsese la un nivel salarial mult sub performanţe. Noroc că e ameninţată cu evacuarea ca să capete curajul să ceară mai mult, după cum şi alţii îi cer mai mult. Dar oferta Dianei are mai mult promisiuni de viitor decât cash.They treat loyalty as an absolute good.
Deşi încărcată cu amintiri dureroase, vechea casă vine la un preţ, deşi mare, totuşi foarte avantajos în comparaţie cu apartamentul actual mult mai modest. Cred că cel mai mult vrea să le facă copiilor bucuria de a-şi retrăi momente şi amintiri care, pentru ei, erau foarte fericite
Aspectul juridic al episodului este legat de violenţa din sporturile populare, în speţă hockey şi gradul de legalitate al tuturor încurajărilor ei. Dar cele mai interesante au fost manevrele vulpoiului expert Canning, care a început să-mi placă de când nu se mai foloseşte de infirmitatea sa pentru a manipula juriul. Un hockeist îşi pierde soţia datorită unui snowmobile şi dă în judecată fabricantul. Vulpoiul, care apăra Liga Profesională de Hockey într-un proces mult mai mare, furnizează nişte dovezi că nu era prea sănătos din cauza ciocnirilor prea dure de pe gheaţă, astfel că Alicia e nevoită să dea vina pe Ligă, un os mult prea mare pentru Lockhart Ass. Asta a fost momeala cu care a adus-o Canning pe Alicia pe terenul lui, în procesul prin care Liga era acuzată  nu numai că favorizează, dar şi încurajează utilizarea violenţei pe gheaţă.
Diane, Will şi Alicia înghit momeala, crezând că cele 5 milioane despăgubiri sunt un nimic pe care Liga ar fi dispuşi să-i piarda numai ca să nu se facă vâlvă, neştiind că vălva era deja în toi, iar Canning era mai mult decât pregătit. Ajunsese la un prieten al lui Will, doctor care ar fi putut depune mărturie în favoarea lor – convingându-l să uite de Will. Ajutată de Kalinda, Alicia scormoneşte suficient de insistent prin obiceiurile şi actele Ligăi ca să convingă pe avocatul din procesul mai important să-i ajute. Exact asta urmărise şi Fox, Maestrul Păpuşar Vulpoi încă de la început, să vadă cărţile adevăratului adversar, prin intermediul şi cu ajutorul involuntar al Aliciei. Demonstraţia de azi a fost grăitoare. Din nou a păcălit-o pe Alicia, obţinând ce şi-a dorit de la început, ca şi în celelalte procese “necâştigate”, în ciuda aparenţei unei pierderi pentru care ar trebui consolat. Iar pe Alicia a răsplătit-o cu câştigarea mini-procesului cu snowmobilul şi prin oferta cu care a putut negocia un nou salar la firmă.
Iar atu-ul ofertei a contat decisiv în haită, transformând-o pe Diane într-un Stalin care impune o hotărâre de guvern de păstrare a Aliciei. Cu toate vocile ce se mai opuneau încă (David Lee, pe care-l cred Iuda trădătorul). Frumos e că a fost susţinută oricum de restul din şefii haitei: Eli, Will, Julius, deci oricum acceptarea ar fi fost majoritară.
Mi s-a părut interesant că frământările Aliciei legate de casă şi presiunile situaţiei sale financiare sunt ţinute la distanţă de Kalinda (a închis laptopul când aceasta a venit cu o ofertă îmbuteliată de împăcare), dar o determină să vorbească cu Canning, căruia îi mărturiseşte deschis problemele sale pe care le menţinuse secrete faţă de colega Kalinda, necăjită de refuzul categoric.
După ciocnirea revelatoare cu Tammy, Alicia revine la Kalinda cu o ofertă de armistiţiu dublat de sinceritate totala şi din partea ei. No more secrets. Totul la vedere, pe masă. Din emoţia cu care a primit această propunere, Kalinda mi s-a părut tuburată oarecum cu ochii ei mari de căprioară speriată, nu foarte bucuroasă, probabil fiindcă încă mai are multe secrete deranjante, iar stilul deschis al Aliciei nu-i e caracteristic.
Între Alicia şi Vulpoi există aşadar o afinitate subtilă mai mare decât cea cu Kalinda. Cred că îi place de ea şi ar fi interesant s-o iniţieze în lumea adevăraţilor rechini din Justiţie şi în metodele lor de control şi manipulare. De aceea îi face propunerea atractivă deşi ştie că Alicia nu va trăda, ajutând-o astfel să obţină mărirea de salar meritată. I-a dăruit astfel o contraofertă cu care a putut s-o şantajeze pe Diane. This is how America works. Şi la noi it works.
Oricât de dezamăgit sunt cât de jos a ajuns Alicia (people change), la fel ca întregul serial, nu pot să nu admir iscusinţa lui Canning, care cunoaşte foarte bine firea umană şi se foloseşte de asta spre binele său, al clienţilor săi şi, acum, şi al Aliciei. Trecerea Aliciei spre partea întunecată a dreptăţii şi cinstei seamănă cu deraierea lui Anakin şi transformarea sa în Darth Vader, tot sub supravegherea unui mare vulpoi senator. Doar iubirea l-a scăpat pe Keanu Reeves în Avocatul Diavolului, de Vulpoiul Şef, interpretat de Al Pacino. Toate sunt variaţiuni de compromisuri ca cel al lui Faust cu Vulpoiul Mefisto. Sper doar ca Alicia să-şi revină. May the Force be with her !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu