sâmbătă, 13 septembrie 2014

The Good Wife – 2×22 “Getting Off”

This will be mostly about sex. Sex outside marriage. Sex with more than one person.
Aşa începe un episod excelent, în care Alicia apucă taurina de coarne şi se confruntă, în sfărşit, cu Kalinda şi cu noi provocări surprinzătoare scornite de o soartă glumeaţă, care o implică într-un proces despre sex imoral şi extraconjugal şi infidelităţi în cuplu, exact ceea ce-i trebuia acum. Adică o nouă perspectivă.
Patroana unui site de întâlniri extraconjugale este acuzată de o bună soţie că, din cauza site-ului ei, i-a fost omorât soţul dornic de aventuri imorale. Datorită renumelui ei de nevastă iertătoare de astfel de derapări (of, of, getting off), Alicia e băgată de un destin ironic în fruntea apărării. Acuzata e deschisă şi dezinhibată, destul de simpatică şi practică “triade” ca cele promovate în afacerea de pe net, adică se găseşte într-un cuplu deschis cu soţul ei, de comun acord să îl lase cu alte femei, iar ea se simte liberă să experimenteze la fel cu alţi bărbaţi. Pe când o pregăteşte ca martor, în tentativa de a-i împrumuta din imaginea sa de nevastă tolerantă, în cadrul unei conversaţii foarte interesante, Alicia ajunge la concluzia că ar fi bine să afle cum gândeşte celălalt: The best way to be on your side is to know how the other side thinks. Un sfat pe care ar fi bine să-l aplice şi în ceea ce-o priveşte, căci gura păcătosului (?), adevăr grăieşte !
De altfel, întregul proces e bazat pe o direcţie greşită, văduva dă în judecată site-ul care l-a ademenit pe soţul ei, dintr-un impuls răzbunător. Esenţial era cine l-a omorât, dar dacă vinovatul n-a fost găsit, măcar să plătească cineva, uitând că principalul vinovat de situaţia creată era chiar el. Nu o revistă porno, nu patronul motelului unde s-au întâlnit, nici cel al site-ului unde a găsit partenere. Dar totul se împiedică în morală, în adulter, în sexul cu mai mulţi parteneri, subiect fierbinte şi pentru Alicia, care s-ar simţi mai bine ca acuzatoare. Insist asupra acestui aspect pentru că vă mărturisesc că întregul episod m-a făcut să-mi schimb poziţia, să observ totul dintr-o nouă perspectivă şi să-mi pun alte întrebări, la care răspunsurile nu mai sunt impulsive şi nici aşa de evidente.
În discuţiile cu Stephanie, acuzata cea senzuală, mămică a 3 copii, neruşinată, libertină, simpatică (alege fiecare atributul care-i convine), Alicia încearcă s-o înţeleagă de ce are nevoie de alţi bărbaţi, atâta timp cât are lângă ea un soţ care o iubeşte. De ce se mai mărită cu un singur bărbat, dacă mai are nevoie şi de alţii ? Pentru că-l iubescPentru că-mi doresc să petrec cel mai mult timp cu el decât cu oricare altă persoană. După care trece la contraatac: de ce să vrei, să joci cărţi, să călătoreşti, să pescuieşti, să faci sex doar cu un singur bărbat ?Pentru ca să nu-i răneşti? Dar asta nu e iubire, ci fricăgelozie. Gelozia nu e iubireDacă iubeşti pe cineva, nu-i laşi libertatea ? Îl legi de tine ? Asta e adevărata iubire ? Sau îl legi doar din frica de a-l pierde ? E monogamia ceva natural, sau o convenţie forţată de unele motive ce nu au de a face cu iubirea ?
Oau ! La astfel de întrebări adânci şi răscolitoare făceam referire, şi fiecare din voi ar trebui să-şi răspundă măcar în sinea lui, măcar în gând, dacă nu doreşte să-şi  împărtăşească cu noi părerea şi în scris. Eu o s-o fac într-un comentariu*. În Alicia, convorbirea cu Stephanie a mai dărâmat nişte ziduri de prejudecăţi şi îşi dă voie să se gândească şi altfel la Will:
O primă scenă fierbinte ne redă confruntarea A-K, cu două interpretări magistrale: Alicia are o ezitare iniţială, îşi face curaj, intră în arenă întărindu-se cu fiecare pas; what’s upNo, Kalinda!; o priveşte acum direct în ochi şi, chinuită, cu suferinţe,  rupe prietenia A-K, taie legătura dintre ele ca pe un lanţ greu, cu multă hotărâre şi efort. Iar lanţul cade sfărâmat, zdrăngănind în lift, odată cu lacrimile Kalindei. Oau !
De pus în ramă (adică pe IPad. Pe replay). Revenind încet şi răcorindu-mă, observ că nu i-a dat voie Kalindei să spună nimic, orice replică o consideră egoistă, n-ar fi lăsat-o să-şi ducă hotărârea până la capăt. Uitând sfatul pe care tocmai l-a descoperit, de a afla ce gândeşte celălalt. Oricum acum n-ar auzi nimic, chiar dacă ar asculta, e prea orbită de furia provenită din gelozie. Două cuvinte care apar şi în proces, unde îşi dovedesc puterea criminală atunci când te laşi dominat de ele. Gelozia nu e iubire, doar provine (eventual) dintr-o iubire iniţială, dar alterată în timp, îmbolnăvită.
Procesul îi dezvăluie Aliciei şi o latură slabă a unei soţii, prin văduva naivă, care era convinsă că soţul ei n-o minte, chiar dacă arătase înclinaţii cu tentă sexuală de mai multe ori, fiind chiar acuzat de asta anterior aventurii de pe site. Aşa era şi ea cândva, avea încredere totală în Peter, care-şi făcea de cap cu prostituate, era Casnica
Jackie continuă pe panta josniciei şi încearcă să-i manipuleze pe copii în conflictul AP, dar copiii sunt destul de maturi ca sa nu cadă în plasă, iar Alicia intervine la timp şi o pune la punct, cu respectul cuvenit vârstei, şi cu fineţea dobândită recent: la senectute e nevoie să repeţi de mai multe ori pentru ca mesajul să ajungă unde trebuie, chiar şi cel de a-şi vedea de treburi.
Dar de data asta îşi pune în aplicare propriul sfat de a şti mişcările adverse, aşa că află de pericolul custodiei copiilor şi are timp să se pregătească cum trebuie. Nu mai vrea să se lase vreodată surprinsă şi cu garda coborâtă, deci cred ca se pregăteşte de luptă, aşa cum a sperat @Adela. Şi apelează la şnapanul ei coleg (I round up), pragmaticul Lee ca s-o pregătească în cazul unui divorţ.
Kalinda înţelege că Alicia nu-i mai suportă apropierea, aşa că îşi caută un nou serviciu, la o fostă iubită. Dar şi cu Kalinda, soarta fuse nu crudă, ci ironică de-astă dată, noul job o trimite să lucreze în procuratură, cu Peter ! De-ar continua acolo, Alicia ar crede că vrea să se răzbune şi că-i face în ciudă, eventual reluând cu Peter o relaţie de fapt inexistentă. Nu-i bine să rămână la LG, dar şi mai rău ar fi să treacă dincolo. Şi-aşa-i rău, şi-aşa nu-i bine. Cary deja şi-a vândut sufletul lui Mefisto alegând să uneltească cu Peter, iar Alicia încă are nevoie de ajutorul ei cu adevărat prietenesc, în ciuda urii cu care o tratează
Încercând s-o înţeleg pe Kalinda, am ajuns la concluzia că, prin tot istoricul ei în serial, a fost portretizată ca o fiinţă care se foloseşte de sex pentru a rezolva unele probleme, personale sau chiar de serviciu: “Aşa sunt, nu înseamnă nimic. – I do thatIt means nothing to me”. Poate părea de condamnat, poate părea uşuratică, dar asta ar explica în mod diferit “aventura”  de o noapte cu Peter. Iar faptul că Alicia nu a văzut-o ca o uşuratică, a măgulit-o şi a făcut-o pe K s-o îndrăgească, să ţină cu adevărat la ea, nu doar din vină sau milă, aşa cum crede Alicia deocamdată. De altfel, K a încercat să-i mărturisească, dar n-a prins niciodată momentul potrivit. Dacă Alicia ar rămâne supărată pe ea, cred că ar greşi, şi m-aş bucura nespus să le revăd împreună la un păhărel. Alicia are nevoie de o prietenă, are nevoie s-o ierte pentru a se ridica şi mai sus.
Iar Kalinda deja o ajută din umbră de mai mult timp, iar acum îi spune lui Will de separarea Aliciei de Peter, un ghiont subtil ca să se trezească odată. Dar Will încă se teme, e prea complicat, there are too many issues… Deocamdată.
Bine măcar că cele două au început să vorbească, e un pas înainte. Un pas mic pentru episod, dar (nădăjduiesc) uriaş  pentru serial – ca să-l parafrazez pe primul om pe Lună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu