marți, 16 septembrie 2014

The Good Wife – 3×12 “Alienation Of Affection”

Avem un episod mai altfel, care aduce o schimbare de perspectivă, un episod în care se face un zoom-out de la problemele personale la cele globale la nivel de firmă, de team building. O melodie săltăreaţă preluată din Master and Commander ne asistă pe fundal în acest zbor deasupra cuibului de cuci singuratici şi suprarealişti care este Lochart Gardner, sub oblăduirea cucei şefe, domnişoara de fier Diane.
LG este atacată de un avocat vestit din călduţul Los Angeles pe motiv dealienation of affection (afectarea sau alterarea  afecţiunii) în cazul unui divorţ la care lucrase Alicia împreună cu David Lee. În urma partajului, una din firmele moştenite dă faliment, iar LG este acuzată că ar fi forţat divorţul tocmai pentru a câştiga multe milioane pe seama acesteia. Cei implicaţi, adică Alicia şi David Lee sunt citaţi (are been served) împreună cu Will şi Diane de un personaj simpatic, un australian trăsnit care îmi aduce aminte de celălalt australian trăsnit din Eureka, şi care îi cam cade cu tronc Dianei. Aduce oleacă cu un cowboy, un alt Marlboro man, peste oile din cealaltă emisferă, în locul vitelor texane.
Cum asigurările nu acoperă eventualele pagube ale firmei, partenerii LG ar putea fi nevoiţi să scoată 1.2 mil de dolari din buzunar. Sfada explodează în LG cu ţipete, acuzaţii, muşcături, dar Eli rămâne netulburat pe Facebookul de pe mobil…
…până când aude de bani, ca orice evreu sadea. Aşa că iese din toropeală şi-i cere socoteală Dianei, care îi ţine cu greu în frâu, ca o profă la catedra unei clase rebele de la Monet, care nu ştie ce face stânga sau dreapta.
Apoi, odată ce şi-a retrezit combativitatea adormită temporar, Eli sare la beregata lui Lee, pe care încearcă să-l înlăture din firmă, cerând un vot de blam. Lee, care forţase partajul într-un mod nu prea curat (going the extra mile) cu ajutorul Kalindei, nu e altceva decât un papiţoi îngâmfat şi cu pretenţii, tolerat doar pentru că aduce mulţi bani în firmă cu şmecheriile lui. Rebelul Eli se leagă şi de Diane, care îi trage pe amândoi de urechi cu autoritatea ei de dirigintă severă, trimiţându-i pe ambii la colţ ca un arbitru de box
O adevărată familie, aşa cum observa Kalinda referindu-se la firmă, dar o familie unită nu de iubire, ci de dragul de bani: It’s not about love; It’s about commerce.Din perspectiva conflictului familie-muncă, e o bună lecţie pentru Alicia, care are ocazia să guste din ce-o aşteaptă dacă devine şi ea partener, cum i-a propus Diane. Pe parcursul întregii crize, Will fiind acaparat de vendetta lui Wendy, Diane se manifestă ca o adevărată şăfă, the boss. Şi o face bine, îşi apără ca o cloşcă toţi puii, buni sau răi, orice greşeli ar fi făcut, pe Will (căruia îi acordă o atenţie specială aproape maternă, chiar când e ocupata cu altceva, chestie care mi-a plăcut mult), pe Eli, pe Julius, pe David Lee
Asistăm şi la o revenire la normal a relaţiei WAlicia, o ieşire din ciudatul separării ca iubiţi prin reapropierea lor prietenească şi naturală. Alicia află în sfârşit că el are nişte probleme cu Procuratura şi i-o recomandă pe zăpăcita şi în acelaşi timp geniala Elsbeth Tascioni, cea care o ajutase cu contabilul băgăreţ. Aşa că ne distrăm din nou copios la interviewul pe care i-l ia Will într-un birou mereu în reconstrucţie şi dezordine, în ton cu aparenţa generală pe care o emană cu stil:Fantasia, someone’s calling
Că alegerea a fost inspirată, o demonstrează cealaltă performanţă pe care o reuşeşte în mod eficient zurlia avocată, de a o bloca şi înfuria în acelaşi timp pe Wendy prin asmuţirea asupra ei a celor mai cinstiţi judecători din oraş.
Julianna are din nou ocazia unui remarcabil recital actoricesc în câteva scene intense din jurul unui act esenţial pentru rezolvarea crizei:
Îşi dă deama că e posibil să fi uitat să-l semneze şi să coste firma 44 milioane

, răsuflă cu uşurare când află că acel act a fost găsit
şi reacţia când se prinde de noul matrapazlâc al lui Lee cu semnătura

De neuitat a fost şi privirea compasivă a Kalindei când îi aduce la cunoştinţă posibila eroare
precum şi scena caldă dintre Alicia şi Cary la plecare
Despre ajutorul lui Cary, care era mâncat de o febrilă dorinţă de răzbunare pe Alicia, cred că putem mirosi aici intervenţia lui Peter, care avea ce avea cu Will, dar nu vroia să-i facă nici un rău Aliciei. M-aş bucura să fie o însănătoşire spontană a lui Cary, dar, până la noi probe care s-o dovedească, mă mulţumesc cu această explicaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu