duminică, 14 septembrie 2014

The Blacklist – S1E9 – Razbunarea lui Garrick

Episodul de săptămâna aceasta din The Blacklist începe cu… violență! Agentul Ressler este grav rănit la picior, iar Red încearcă cu disperare să-i extragă un glonț din trup folosindu-se doar de un cuțit foarte ascuțit. Între timp, un flash-back ne duce cu 13 ore în urmă în inima orașului München, unde Red se bucura de o bere bună alături de niște amici criminali. Dintr-o dată, însă, apare Ressler care îl ia de-o parte și îl anunță că Elizabeth are nevoie urgentă de ajutorul său. Ea a fost reținută dintr-un motiv necunoscut. Așa că Red se îndreaptă rapid către avionul său personal și se grăbește să ajungă din nou în State.
Liz este însă acasă, în brațele lui Tom și încă nu poate depăși momentul morții tatălui ei. Controbăind printre cutii vechi pline de obiecte din copilărie, ea găsește un iepuraș de pluș și izbucnește în lacrimi.
Întorcându-ne însă la FBI, Ressler îl anunță pe Red că de fapt, Liz nu are nici o problemă, însă el s-ar putea să se afle în încurcătură. Se pare că Biroul Federal a descoperit că Red a devenit ținta de asasinat a unui infractor extrem de periculos pe nume Anslo Garrick. Red nu pare a fi încântat de veștile aduse. El își anunță presupușii binevoitori că știe foarte bine despre ce este vorba, însă de asemenea e convins că Garrick urmărește ca FBI-ul să-l pună sub custodie, astfel încât el să-și ducă treaba la bun sfârșit printr-o infiltrație.
În cele din urmă, îl vedem într-adevăr pe Garrick intrând în black-site-ul FBI la volanul unei mașini de gunoi. Astfel, el și banda lui de acoliți împușcă niște ofițeri neatenți și reușeșsc să pătrundă în clădire. Exact în timp ce toate acestea aveau loc, Red menționează faptul că Garrick pare să fie imun la gloanțe pentru că la un moment dat, el însuși l-a împușcat în cap, dar totuși acesta a supraviețuit.
Liz se întoarce la birou, dar spre ghinionul ei, liftul se blochează din cauza penei de curent induse de oamenii lui Garrick. Ressler reușește să-l aducă pe Red până într-o încăpere blindată, unde speră că va fi în siguranță. Din păcate însă, Ressler este împușcat în picior, declansându-i-se o hemoragie foarte puternică. Pentru a-l proteja, Red îl târăște după dânsul și se izolează în camera blindată. Garrick și oamenii săi asediază încăperea, iar acesta își dă în sfârșit masca de sky jos de pe față. Chiar dacă Red nu l-a ucis atunci când l-a împușcat, cel puțin a reușit să-l desfigureze integral.
Garrick începe să-l ademenească pe Red, spunându-i că în ultimii 5 ani, a plănuit cu minuțiozitate actul răzbunarii perfecte, iar acum a venit în sfârșit clipa în care lucrurile se vor îndrepta în favoarea sa. Dar lui Red nu pare să-i pese prea tare de discursul dușmanului său. El este mult mai preocupat de starea lui Ressler, încercând să-i extragă el înșuși glonțul din picior. Văzând că trebuie să fie ceva mai convingător, Garrick menționează faptul că Ressler a fost cândva însărcinat cu uciderea lui Red, dar din cauza faptului că nu și-a putut duce misiunea până la capăt, el nu doar că este încă în viață, ci și crează probleme suplimentare.
Red reușește să îl înfurie pe Garrick atunci când îi spune că arată îngrozitor. De ciudă, acesta încearcă sî tragă prin fereastra de protecție, dar glonțul ricoșează lovind în schimb unul din proprii lui oameni. Pentru a facilita pătrunderea în camera securizată, acoliții lui Garrick au plantat explozibil pe lungimea ferestrei care separa încăperea de mediul exterior. Însă se dovedește că rezerva lor de materiale nu este suficientă, așa că Garrick trebuie să aștepte să i se aducă mai mult explozibil din încăperea arsenalului FBI.
Ressler are însă nevoie urgentă de sânge. Cei doi constată că grupele lor sanguine sunt identice, mai exact ambii aveau B-negativ. Red începe o transfuzie complet nesecurizată- dar să zicem că de data aceasta, intenția contează. Odată scăpată din lift, Liz se îndreaptă spre zona de haos și este nevoită să ucidă o bună parte din oamenii lui Garrick (care chiar atunci încarcau explozibil) pentru a se putea apropia suficient de camera izolată. Întâi însă, ea convinge un Agent care se ocupa de detalii tehnice, să o ajute să dezactiveze device-urile care bruiau mijloacele de comunicare și o împiedicau să ia legătura cu linia de urgență pentru a cere întăriri.
Între timp, Red și Ressler purtau un fel de ”ultimă conversație” despre viața personală, dorințe și speranțe deșarte. Acesta din urmă menționează că a fost obsedat de persoana lui Red foarte mult timp, iar mania sa de a-l prinde a determinat-o pe logodnica sa de-atunci să-l părăsească. Red, în schimb, nu vrea decât să-și petreacă ultimii ani din viață liniștit. El preferă, astfel, să colaboreze cu FBI-ul și să aibă parte de puțină liniște sufletească, decât să riște să nu mai aibă parte de cele mai dragi senzații de liniște pe care, pe bună dreptate, la un moment dat le-a pierdut.
Directorul Cooper este adus în fața lui Garrick, care amenință că-l va ucide dacă nu deschide ușa. Cooper nu este impresionat și rămâne implacabil. Dar conversația este întreruptă de anunțul lui Red plin de panică: Ressler se află într-o stare foarte gravă, iar rana lui trebuie cauterizată urgent! Aceasta este, în principiu, scena cu care episodul a început.
În orice caz, pentru reușita lui Garrick, e nevoie de o formă suplimentară de șantaj. El o alege dintre ostatici tocmai pe asistenta lui Red și în ciuda insistențelor sale de a o cruța, Garrick o împușcă în cap. Același lucru se întâmplă cu body-guard-ul său. Între cei doi s-a legat de-a lungul timpului o prietenie frumoasă, dar la fel ca și în cazul asistenței, acesta este ucis chiar sub ochii lui Red.
Ultima secvență a episodului surprinde un moment înduioșător în care cei doi fac schimb de priviri pentru ultima oară. Săptămâna viitoare va fi cu siguranță incitantă și fără îndoială va fi foarte interesant de urmărit felul în care Liz va reuși să salveze încă o dată viețile prietenilor ei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu