sâmbătă, 13 septembrie 2014

The Good Wife – 2×17 “Ham Sandwich”


K: Nu pe mine mă vizează
Episodul de ieri mi-a stricat cheful pentru toată ziua. M-am hotărât să nu scriu nimic pâna nu-l mai vad odată. Măcar m-am lămurit ce semnifică titlul, sandwich cu şuncă. Când procuratura e pornită împotriva unui acuzat, nu mai ţine cont de nimic şi îl presează ca pe o felie de şuncă într-un sandwich, chiar dacă şunca n-are nici o vină, asemenea acuzatului vizat.
Ne-am bucurat cu toţii de plecarea lui Bond şi Blake, dar consecinţele nu se lasă aşteptate, deoarece calamarul Blake, căruia i s-a promis imunitate, începe să dezvăluie ce ştie despre firma LG şi mai pune şi de la el în cârca Kalindei una din brutalităţile sale, cea comandată de Will împotriva unui martor incomod. Printre secrete, aflăm că l-a ajutat pe Will să muşamalizeze un furt din vechea sa firmă. Blake Calamar e ca un scorpion, care înţeapă decisiv şi atunci când e călcat în picioare
Childs o sustine pe Wendy, asa ca Eli e nevoit sa schimbe strategia electorală. Pagina Web trebuie dată la albit cu arieni, la fel ca şi viaţa personală. Gata cu credinţa într-un Iisus mai oriental, deci tuciuriu, gata cu prieteniile colorate ale lui Peter şi ale copiilor, ceea ce poate crea probleme, întrucât prietena lui Zach e chiar foarte afro, cu tătic somalez. Grace are grija să-l informeze pe Eli (kids are evil – copiii sunt drăcuşori, mai întâi Becca, acum Grace). Eli calcă strâmb, încercând s-o manipuleze pe Alicia să ţină departe de ochii lumii preferinţele copiilor în noul trend electoral. Când Alicia află adevărul tot de la  Grace, îl pune iar la punct, dar relaţia lor nu va mai fi aceeaşi, de data asta, 
Eli a călcat strâmbsărind calul (crossed the line).
Cary o interoghează pe Kalinda, apărată de Alicia, care o sfătuieşte să repete ca un papagal că apelează la al cincilea amendament, care-i dă dreptul de a nu răspunde la nici o întrebare. Dar întrebările se diversifică rapid şi încep să-i vizeze pe Will şi Diane împreună cu firma lor, adevărata ţintă a lui Childs. Toate presiunile asupra şuncii din sandwich erau doar pentru a strivi pâinea, pentru a o forţa pe Kalinda să depună mărturie împotriva angajatorilor săi, la fel ca Blake. Adică Childs bate şeaua K să priceapă iapa L şi calul G din LG
Faţă de toate astea, cazul a trecut aproape neobservat, deşi s-a încadrat perfect în tendinţa kâh a episodului. Soţia mafiotului lăsat de Bond intentează divorţul. Partajul ar trebui să conţină şi valorile ilicite, cele din stradă, care nu pot fi contabilizate, iar ea îl şantajează cu copilul, indiferent de traumele psihice cu care acesta poate rămâne. Aflând că ea are pe altcineva, mafiotul o “sinucide” şi rezolvă problema, oferindu-i în treacăt şi Kalindei o şansă de scăpare, aceea că Blake a fost văzut în motelul în care răposata urma să-şi întâlnească amorezul. Sau poate n-a existat nici o aventură, iar ea se întâlnea cu Blake pentru a obţine informaţii despre afacerile necurate ale mafiotului său soţ, pentru care acesta lucrase. Oricum, cu mafiotul pe urmele sale ca un buldog stârnit, Blake nu are de ales decât să se facă cât mai mic şi cât mai invizibil.
Singura rază de lumină din episod am găsit-o la Cary. A condus interogatoriul corect, ca să nu-l supere pe Childs, dar oferindu-i Kalindei în ajutor subtile sugestii prin chiar acele întrebări. Iar Kalinda cea isteaţă se abate de la strategia tăcerii propusă de Alicia şi începe să dea răspunsuri inteligente, prin care incită juriul să-l cerceteze pe Blake mai atent. Cu singurul martor devenit nevăzut, Kalinda scapă deocamdată. Cary are o discuţie telefonică foarte interesantă cu Alicia, cu care se pare că se împacă în sfârşit. Ce mai faci ? Ce diferenţă uriaşă o poate da acestei întrebări banale tonul cu care o rosteşti ! Iar Alicia chiar o încarcă cu multă căldură. Ăsta e unul din meritele serialului şi ale echipei TGW: cuvintele, ca şi mimica şi gesturile sunt extrem de expresive şi transmit mult mai mult decât simpla lor semnificaţie. De aceea folosesc aşa de multe imagini şi citate, pentru a sublinia această măiestrie specială.
În final, Kalinda are o ultimă discuţie incendiară cu Blake, de la care aflăm că a fost ajutată de Peter să-şi construiască o nouă viaţă, probabil în schimbul unor favoruri de ordin sexual. Bomba asta poate avea foarte multe urmări, toate negative. Dacă e adevărat, atunci cum va reacţiona Alicia când va afla că apropierea afectivă şi cu adevărat prietenească dintre ele se baza pe mustrări de conştiinţă? Cum va evolua în acest caz relaţia ei cu Peter şi apoi cu Will ? Şi candidatura lui Peter ar fi pusă în mare pericol. Lucrurile se complică aşa de mult şi devin aşa urâte, încât mă întreb ce i-o fi apucat pe scenarişti. Chiar vor să schimbe verdele prognozei lui Aussiello pentru un nou sezon – într-un albastru incert ? După cel mai negativ episod al sezonului, oare ce urmează ? De obicei, din fundul gropii nu există decât o direcţie, în sus, dar acum, totul pare întunecat.
Episodul a fost construit şi interpretat la fel de superb, mai ales de Kalinda, şi nu putem să nu-i recunoaştem valoarea, chiar dacă plotul s-a dovedit (în opinia mea) dezamăgitor. Deocamdată, dincolo de amarul gust cu care am rămas, vreau să păstrez cea mai nostimă fază, Eli pregătindu-şi poponeţul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu