marți, 16 septembrie 2014

The Good Wife – 3×14 “Another Ham Sandwich”

Wendy solicită întrunirea unui Grand Jury pentru a emite acuzarea lui Will. O gogoriţă abrogată de majoritatea ţărilor, dar uitată în sistemul juridic american permite Procuraturii o astfel de procedură formală în care procurorul prezintă dovezi unui juriu lărgit şi plictisit, fără a fi permisă nici o apărare din partea acuzatului, care este la fel de uşor de trimis la judecată ca un tăcut şi cuminte sandwich cu şuncă – de unde vine şi titlul episodului.
Aşa că Wendy cotoroanţa se dezlănţuie cu tot arsenalul, aducând investigatorul tătic, şi scormonind în dosarul cel mai periculos, furnizat de Kalinda. Dar se trezeşte din nou păcălită. Mai întâi de Will cu fotografia “compromiţătoare” a unei plăţi pentru UNICEF transmise într-un plic unuia din judecătorii vizaţi.
Apoi de tandemul Will – Kalinda, cu dosarul prefabricat (you two, behave! – fiţi cuminţi !). Şi în fine, de maestra păcălelilor, JollyJokerul Tascioni, care sfătuieşte martorii să-l bage şi pe SA Florrick în aceeaşi oală cu judecătorii suspectaţi, pentru a-l determina astfel pe Peter să apese pe frânele lui Carr. În această direcţie ce s-a dovedit decisivă, o treabă excelentă face morocănosul David Lee, pentru care am căpătat acum oleacă de simpatie de când a început să zâmbească: 
 That’s how a pro does it
M-a impresionat încă un gest frumos al Dianei, acela de a pune mai întâi la curent pe Alicia cu situaţia gravă în care se află Will, gest care demonstrează multă simpatie pentru amândoi. Ea dă fuga la Peter, cu care renunţă să se certe la Procuratură, apoi la Will, pe care-l roagă – într-o scenă caldă şi înduioşătoare – s-o folosească: use me ! Ca avocat, cu ce ştie despre Peter, i-ar putea fi de folos la nevoie.
De ea ar avea mai degrabă nevoie Eli, într-o afacere cu Alianţa homosexualilor care o simpatizează. Alicia – gay icon ? Acum înţeleg ocheadele Kalindei din primele sezoane. Iar Eli e nevoit să se mulţumească cu Alicia – lite, Caitlin.Aflând că e nepoata lui David Lee, i se aprind călcâile după o nouă intrigă posibilă. Dar ajunge în pat cu inamicul Stacie, pornită tot după ciolanul Asociaţiei gay. După mine, o idilă cam dezgustătoare, lacking subtlety, dar ce nu face omul pentru nişte bani, mai ales dacă are gene evreieşti ? Ply me ! (analogul acelui senzual use me al Aliciei)
Eli o muştruluieşte pe Alicia că şi-a păstrat faţă de el vechea atitudine ostilă şi batjocuritoare din campanie, în loc să-l ajute. Are dreptate, e o atitudine incorectă în noile condiţii. Iar Alicia recunoaşte asta cu sinceritate, spre surprinderea lui Eli, rămas cu gura căscată, probabil se aştepta la o luptă, sau împotrivire, aşa cum a păţit cu Lee. Între el şi Alicia e un soi de prietenie bazată pe respect şi eleganţă, care acum e restaurată.
Scenele Will-Alicia au căpătat, abia acum, o căldură şi o comunicare sufletească aparte, foarte diferită de focul pasional de la începutul aventurii. Chiar când vorbesc la telefon, se simte o vibraţie afectivă foarte asemănătoare iubirii. Mai ales când Alicia îşi cere iertare că n-a intuit furia lui Peter şi consecinţele ei, cu răspunsul lui Will să nu regrete nimic. Oricât de greu ar fi acum, a meritat. Bravo, Will, you do good.
Superbă a fost şi complicitatea Will – Kalinda şi sincronizarea perfectă în gând şi mişcare. După palma Danei, la ieşirea lui Will din sală, când i-a făcut semnul OK, s-au îndreptat unul spre celălalt cu acelaşi pas în tandem, de parcă dansau
Cea mai interesantă scenă rămâne discuţia dintre Alicia şi Peter, în care, în sfârşit. se dau cărţile pe faţă, iar calmul Peter explodeaza: Of course that’s the issue! Alicia înţelege că goana lui Peter după Will e de fapt din cauza aventurii lor. Dar Peter nu înţelege nici acum că supărarea Aliciei se datorează nu greşelilor lui, ci efectului acestora asupra familiei.
Poate că totuşi, implicarea directă a Aliciei în procesul lui Will l-a făcut să vadă adevărul şi de asta a concediat-o pe Wendy, care sărise calul de multă vreme.Good fishing !
A fost remarcabilă poziţia lui Cary, care totuşi rămâne un băiat bun, dezgustat de Wendy, pe care a şi încercat s-o avertizeze şi s-o potolească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu