duminică, 14 septembrie 2014

The Blacklist – S1E8 – Un tata adevarat

The Blacklist demonstrează cu fiecare săptămână ce trece că se descurcă mult mai bine la a construi profiluri fascinante ale personajelor decât să dezvolte o dramă procedurală obișnuită. In continuare, se pare că scenariștii încă flirtează cu ideea conform căreia Red ar putea fi tatăl biologic al lui Elizabeth, iar în acest sens, episodul de săptămâna aceasta intitulat ”General Ludd” este probabil unul din cele mai bune de până acum, pentru că lasă acțiunea la o parte în favoarea construirii unor profiluri intime ale personajelor care cu siguranță ne vor lua prin surprindere în episoadele care urmează.
Într-un fel, am putea spune că acțiunea celui mai recent episod este centrată pe drama de a fi tată. Criminalul urmăzit este un individ care se află pe punctul de a organiza o adevărată revoluție menită să îngenunchieze mogulii de pe Wall Street. Din spatele unei măști roșii înfiorătoare, Generalul Ludd (Justin Kirk) își mobilizează forțele, aruncând avioane în aer și ucigând civili nevinovați, în scopul de a se răzbuna pe tot ceea ce înseamnă Wall Street. Aparent, la doar 6 ani, Lud a fost nevoit să-și vadă tatăl pierzându-și munca de o viață atunci când compania de zbor la care lucra a fost cumpărată de o corporație de pe Wall Street doar pentru a fi retranzacționată. În încercarea de a răzbuna destinul tragic al tatălui său, Ludd inteționează să lovească în sectorul financiar, îngenunchind economia Statelor Unite și esențialmente, punând capăt activităților de pe Wall Street.
În orice caz, episdul nu ne dă șansa de a explora latura entuziasmantă a acestui scenariu, dar ideea de sferință paternă (sau din cauza unui tată) este preluată și transpusă pe pielea personajului lui Elizabeth, care aparent, se confruntă la rândul său cu o serie de probleme de acest tip.
Tatăl ei, Sam, se află iarăși în spital, în ciuda faptului că a făcut tot ce a putut pentru a-și ascunde starea gravă de sănătate de ochii fiicei. Însă cancerul său a recidivat iar acum, doctorii nu îl văd supraviețuind mai mult de 6 săptămâni. Liz și-ar dori nespus de mult să zboare pentru a-l vizita, însă acest lucru nu este posibil din cauza faptului ca atacurile Generalului Ludd au forțat companiile aeriene să își amâne zborurile pe o perioadă nedeterminată. Tom a reușit să ajungă la spital, dar Liz, din păcate, nu. Acest lucru îl determină pe Red să-i ofere posibilitatea de a folosi avionul său personal pentru a-și vedea tatăl, însă ea este deja foarte angajată în prinderea Generalului, astfel încât nu poate părăsi investigația într-un punct atât de sensibil.
Cu ajutorul Agentului Ressler, ea reușește să dea de urma infractorului, care însă ppăcălește vigilența agentilor federali, plantând explozibil într-o valiză cu bani pe care ulterior a detonat-o în ideea distragerii oficialilor. Între timp, el și-a creat oportunitaeta de a fura amprentele și modelul noii bancnote de 100 de dolari, lucru care s-a demonstrat a fi planul său încă de la începutul atacurilor.
Dar se pare că acolo unde activează cei mai mari jucători din tabăra criminalilor în serie, Red are la rândul său un procent de implicare. Atunci când Ludd se apropie de el pentru a-i cere avionul personal pentru a evada, Red îl trădează și pune F.B.I.-ul pe urmele sale. Totuși, modelul noii bancnote o va păstra pentru sine, întrucât planul său era acum de a o da pe mâna unui contrainsurgent, pe care îl considera un ”adevărat artist”.
Însă din nou, simt nevoia să amintesc că nu acțiunea este ceea ce contează de data aceasta, ci relațiile dintre personaje. Red își ia zborul pentru a-l vizita pe Sam la spital și pentru a-și aminti de vremuri mult mai bune și mai fericite. Deși nu avem nici un motiv să credem că Sam nu știe ce fel de activități desfășoară (sau mai bine zis ”a desfășurat”) amicul său în trecut, el este foarte atent să nu menționeze niciodată detalii despre posibila profesie de renumit inractor a lui Red. Acesta începe să povestească despre faptul că Liz a moștenit (oarecum indirect) o bună parte din trăsăturile sale de caracter: dintre care cea dintâi este atitudinea care-i oscinlează între ultra-determinare și calm spontan. În același timp, el profită de ocazie pentru a-i mulțumi că a crescut-o într-un mod atât de frumos și de sincer, ca și cum ar fi fost fiica lui. Din nou, Sam nu afirmă faptul că Red este într-adevăr tatăl lui Elizabeth, dar în același timp nu există indicii că ar infirma acest lucru.
Sam începe însă să discute despre faptul că își dorește nespus de mult să poată fi în sfârșit onest în fața lui Liz (ce vrea să însemne asta???). El amintește că nu mai are decât 6 săptămâni de trăit și că preferă să spună tot ce are pe suflet, plecând de pe Pământ fără regrete. Bineînțeles că dorința lui se lovește de opoziție din partea lui Red, care insistă că nu e momentul potrivit pentru niște dezvăluiri de asemenea proporții. Cu lacrimi în ochii, Red îi spune prietenului său că speră să-i poată purta de grijă lui Liz măcar pe jumătate din cea pe care i-a purtat-o Sam. După această mărturisire, Red îl sufocă cu o perină, asigurându-se că secretul lui va rămâne netulburat.
Tensiunea crește după ce Tom și Red se întâlnesc chair înainte ca Red să părăsească spitalul. Tom tocmai a aflat despre moartea lui Sam și a venit la fața locului cât se poate de repede. El își face griji acum, pentru că nu știe cum va reacționa Liz la auzul veștilor proaste. Red profită de ocazie pentru a exersa un discurs care suna mai degrabă a comandă, atunci când îi spune ce ar trebui să i se transmită soției lui Sam. Judecând după expresia lui Red, avem toate motivele să credem că și Tom are un fel de trecut în spate, pe care Red îl poate deconspira oricând. Pe de altă parte, poate fi și un simplu semn de maximă suspiciune din partea protagonistului, care probabil vede în el o potențială sursă de neîncredere.
În cele din urmă, Liz află adevărul despre moartea tatălui său (mă rog, a lui Sam) și participă la ceremoniile funerare complet devastată. Sam a crescut-o pe Liz de unul singur încă de când aceasta avea 4 ani și șansele sunt minime ca ea să știe că de fapt a fost adoptată. Pentru moment, adevărul despre familia sa rămâne o enigmă indescrifrabilă, la fel cum rămân și planurile lui Red. Pentru ajutorul său în prinderea Generalului Ludd, Red primește acces la ViCAP (the Violent Criminal Apprehension Program database) și Red știe să profite de ocazie și să nu piardă timpul, trecând direct la treabă.
Se pare că el știe foarte bine pe cine caută, așa că sare rapid direct la dosarul unei femei numite Lucy Barnes. Dar cine este ea? Poate fi oare adevărata fiică a lui Red? Dacă este așa, atunci ce e Liz pentru dânsul la urma urmei? Pentru moment, Liz pare doar simpla parteneră a lui Red și probabil o amică sinceră. Pentru a-i recompensa fidelitatea, Red chiar o încurajează să-i spună povești despre tatăl ei, în ideea comemorării sale, fără să sufle nici un cuvânt despre relația pe care cei doi o aveau înainte ca Sam să moară. A fost cu adevărat emoționant să-i vedem legănându-se pe un balansoar, în tip ce Red este foțat să-și ascundă profunda tristețe de dragul unui plan mult mai mare. Serialul dă dovadă de o complexitate emoțională care depășește permisivitatea altor show-uri în această situație, iar episodul ”General Ludd” e o reprezentare concretă a profunzimii de care The Blacklist este capabil. Cred că acesta a fost cel mai bun episod de până acum, iar James Spader continuă să joace perfect un rol care pare să fi fost croit după chipul, asemănarea și talentul lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu